• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 21 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

"Tarihi bir anlaşma"

"Tarihi bir anlaşma"

ABD Başkanı Obama, İran'la nükleer müzakerelerde uzlaşıya varılmasını "tarihi" olarak niteledi ve anlaşmanın güvene değil, teyide dayalı olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, İran ile P5+1 ülkeleri arasında İsviçre’nin Lozan kentinde yapılan nükleer müzakerelerde uzlaşıya varılmasının ardından Beyaz Saray’da medya mensuplarına açıklama yaptı.

Müttefik ve ortaklarıyla ABD’nin, İran'ın  nükleer programı üzerinde "tarihi uzlaşıya" vardığını belirten Obama, anlaşmanın tamamen uygulanması halinde İran’ınnükleer silah elde etmesinin önleneceğini bildirdi.

Diplomatik çabalar sonucu P5+1 ülkelerinin de kendileriyle bir araya gelerek hareket ettiklerini anlatan Obama, bir yıldan daha uzun bir süre önce İran’ın nükleer programındaki ilerlemeyi durduran ve önemli noktaları tesirsiz hale getiren bugünkü çerçeve anlaşması için ilk adımı attıklarını söyledi.

Obama, o dönemde İran’ın aldatıcı adımlar atabileceği ve dolayısıyla çerçeve anlaşmanın başarısızlıkla sonuçlanabileceğine yönelik eleştirilerin bulunduğunu bildirerek şunları kaydetti:

"Bunun yerine, planlandığı gibi (çerçeve anlaşma) tam olarak başarılı oldu. İran, tüm sorumluluklarını yerine getirdi. Bugün, aylarca süren zorlu diplomasinin ardından, bu anlaşma için çerçeveyi belirledik. Bu iyi bir anlaşma, tüm çekirdek konuları ele alan bir anlaşma."

İran’ın, tarihteki, en güçlü ve izne gerek duyulmadan yürütülen teftişleri ve şeffaflığı kabul ettiğini ifade eden Obama, "Dolayısıyla bu anlaşma güvene dayalı değil, anlaşma daha önce eşi görülmemiş bir teyide dayalı" diye konuştu.

Obama, anlaşmayla İran'ın plütonyum kullanarak bomba elde edemeyeceğini, Arak’taki ana reaktörün dağıtılacağını ve değiştirileceğini, İran’ın yeni ağır su reaktörü inşa etmeyeceğini ve var olan reaktörlerinden de yeniden yakıt üretmeyeceğini belirtti.

Obama, "İran en az önümüzdeki 10 yıl gelişmiş santrifüjleriyle uranyum zenginleştirmeyecek. İran, Fordow tesislerinde artık uranyum zenginleştirmeyecek. İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stoklarının büyük çoğunluğu nötr hale getirilecek" diye konuştu.

BM Genel Sekreteri Ban

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, nükleer müzakerelerde varılan anlaşma ile ilgili olarak, "İran'ın nükleer programının müzakere edilerek kapsamlı bir şekilde çözülmesi, bölgede barış ve istikrara katkı sunacak ve tüm ülkelerin ciddi güvenlik problemleriyle işbirliği içinde yüzleşmesine imkan sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Başbakanı Merkel

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in İran ile yapılan müzakerelerde varılan sonucu olumlu karşıladığı bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, P5+1 ülkeleri ile İran arasındaki nükleermüzakerelerde uzlaşıya varılmasının, Ortadoğu'nun güvenliğine olumlu katkı sağlayacağı belirtildi.

Kapsamlı anlaşmaya kadar yaptırımlar yürürlükte kalacak

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, İran'ın nükleer programıyla ilgili kapsamlı bir anlaşmanın parametreleri üzerinde uzlaşıldığını belirterek, "Kapsamlı bir anlaşmaya varılana ve bu anlaşma uygulanana kadar İran'a yönelik yaptırımlar yürürlükte kalacaktır" dedi.

Hammond, şöyle konuştu: 

"Bu anlaşma uranyum zenginleştirme kapasitesini, seviyesini ve stoğunu belirlenen bir süre boyunca kısıtlamayı kapsamaktadır. Araştırma ve geliştirme, üzerinde uzlaşılan sınırlar çerçevesinde yürütülecektir. İran ayrıca aktivitelerinin daha geniş bir gözetim altında tutulmasını kabul etmiştir. Bu parametreler çerçevesindeki kapsamlı bir anlaşma, programın barışçıl olduğuna dair güveni artıracaktır. Bunun karşılığında İran, ekonomik ve mali yaptırımlar konusunda önemli ölçüde rahatlığa kavuşacaktır."

Obama, Kral Selman ile konuyu telefonda görüştü
ABD Başkanı Barack Obama, İran ile nükleer müzakerelerde uzlaşmaya varılmasına ilişkin Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud ile telefonda görüştü.
Beyaz Saray'dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Obama'nın görüşmede, İran ile P5+1 ülkeleri arasında İsviçre'nin Lozan kentinde İran'ın nükleer programına ilişkin yapılan görüşmelerde uzlaşıya varılmasının ele alındığı bildirildi.
Obama'nın gelecek ayların, İran'ın nükleer bombaya giden tüm yollarının etkili şekilde önünün alınması ve programın barışçıl amaçlı olduğunun teyit edilmesi doğrultusunda, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm için teknik detayların belirlenmesinde kullanılacağını dile getirdiği belirtilen açıklamada, Başkan'ın ayrıca, İran ile P5+1 ülkeleri arasında nükleer uzlaşının, İran'ın bölgedeki istikrarsızlaştırma eylemlerine yönelik ABD'nin kaygısını hiçbir şekilde azaltmadığını da vurguladığı ifade edildi.
Açıklamada, iki liderin bu tehdide yönelik istişarelerini artırma ve tedbirli bulunmaya dönük mutabık kaldıkları kaydedildi.
Bu kapsamda da Başkan Obama'nın, Suudi Arabistan Kralı Selman ve Körfez Arap İşbirliği Konseyi ülkeleri liderlerini yaz aylarında Camp David'e görüşmeye davet ettiği belirtilen açıklamada, Obama ve Selman'ın ülkeleri arasındaki kalıcı dostluğu teyit ettikleri ifade edildi.
Obama, Netanyalu ile telefonda görüştü
ABD Başkanı Barack Obama, İran ile nükleer müzakerelerde uzlaşıya varılmasına ilişkin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Obama'nın, başkanlık uçağı Air Force One ile Kentucky'ye giderken İsrail Başbakanı Netanyahu'yla, İran ile P5+1 ülkeleri arasında İsviçre'nin Lozan kentinde İran'ın nükleer programına ilişkin yapılan görüşmelerde uzlaşıya varılmasını ele alan bir telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.
Obama'nın, uzlaşılan çerçeve anlaşmasının, İran'ın nükleer bombaya giden tüm yollarının önünün alınması ve programının barışçıl olduğunun teyit edilmesi noktasında, kalıcı ve kapsayıcı çözüm için önemli bir ilerleme temsil ettiğini aktardığı belirtilen açıklamada, Başkan'ın ayrıca, nükleer konuda sağlanan ilerlemenin, İran'ın teröre destek sağlaması ve İsrail'e yönelik tehditlerine ilişkin ABD'nin kaygılarını hiçbir şekilde azaltmadığının altını çizdiği kaydedildi.
Açıklamada, İsrail'in güvenliğine yönelik sarsılmaz taahhütlerinin sürdüğünü ifade eden Obama'nın, ulusal güvenlik birimine, İsrail ile uzun süreli güvenlik işbirliğinin nasıl güçlendirilebileceği ve İran'ın tehditleriyle mücadele konusunda tedbirli bulunmaya yönelik İsrail'deki yeni hükümetle istişarelerin artırılması talimatı verdiğini Netanyahu'ya ilettiği belirtildi.
Etiketler: , , , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler