• BIST 10004.34
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Lefkoşa 31 °C
  • Mağusa 33 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 27 °C
  • İskele 33 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Yavru Vatan krizi!

Yavru Vatan krizi!

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkemizde yeni seçilen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı önce "ağzından çıkanı kulağından duyması lazım" diye eleştirdi sonra o canlı yayındayken telefonla aradı.

Pazar günü sonuçlanan seçimlerinin ardından “Cevap Akıncı” sloganıyla seçimlere giren ve tüm Kıbrıs Türk halkının tarafsız Cumhurbaşkanı olacağını söyleyen Mustafa Akıncı, oyların yaklaşık yüzde 60.5′ini alarak Cumhurbaşkanı seçildi. Akıncı seçim sonrası yaptığı açıklamada “Artık Yavru Vatan yok, iki kardeş ülke var” demişti. Akıncı’nın bu sözleri Erdoğan’ı çok kızdırdı. Öyle ki Erdoğan önce Ankara’da düzenlediği basın toplantısında mevkidaşının bu sözlerini eleştirdi ardından, Akıncı canlı yayındayken onu aradı.

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4. Cumhurbaşkanı’na tehdit gibi bir tebrik mesajı daha gönderdi.

Kuvert gezisi öncesi koşan T.C Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC 4. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile ilgili sert ifadeler kullandı.

 ERDOĞAN NE DEDİ?

“Bu ifadeler bir sıcaklığın gereğidir. Sayın Akıncı şu anda Kuzey Kıbrıs halkı tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanıdır. Yazılı mesajımı gönderdim, arkadaşlarıma telefonla bağlamalarını söyledim. Kendisini telefonla tebrik edeceğim. “İki kardeş ülkeyiz” dediğiniz zaman ortaya çok farklı tablolar çıkar. KKTC Cumhurbaşkanı’nın ağzından çıkanı kulağı duyması lazım. Türkiye, Kuzey Kıbrıs’a niye, niçin sahipleniyor. Kardeş olarak bir çalışmanın bile şüphesiz şartları vardır. Yavru vatan olarak çalışmanın bir bedeli vardır. Bu ülke Kuzey Kıbrıs’ta bedel ödemiştir, bedel ödemeye devam etmektedir. Şehitler vermiştir. Sadece kuru kuruya kardeşlikle bu olmuyor. Uluslararası camiada kuzey Kıbrıs kavgasını veren kim?”

Acaba Sayın Akıncı bu kavgayı tek başına vereceğini mi sanıyor, böyle bir şey mi var. Onların baktığı açıdan biz Kıbrıs’a bakamayız. Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’a bakışı, evet yavru vatandır. Bundan sonra da yavru vatan olarak bakmaya devam edecektir. Bir ananın yavruya ilgisi alakası neyse bundan sonra o ananın yavruya ilgisi devam edecektir. Kendi bunu ifade edebilir, bu şekilde ifade etmesini hoşgörüyle karşılarım ama burada hassas olmak lazım, dikkatli olmak lazım diye düşünürüm. Sonra bunlardan safrazlar edebilirler, yazık olur.

YAYINA ARA VERİLDİ

Cumhurbaşkanı Akıncı ise Erdoğan’ın sözlerini canlı yayında değerlendirdi. Akıncı “Türkiye yavrunun büyümesini istemiyor mu?” diye yanıt verdi. Akıncı katıldığı canlı yayının sonunda “Sayın Erdoğan hattaymış canlı yayını bitirmek durumundayım” diye sonlandırdı. CNN Türk’te Saynur Tezel’in sorularını yanıtlayan Akıncı “Dün sonuçlanan seçimler benim programımı ve düşüncelerimi halkıma anlatarak onay aldığım düşüncelerdir. Neden rahatsız olunuyor iki kardeşin ilişkisinden. Türkiye yavrunun büyümesini istemiyor mu? Biz hep yavru mu kalalım? Artık yetişkin bir insan olmayalım mı? Ben ne söylüyorsam o söylediklerimin arkasındayım. Yüreğimle de beynimle de hissediyorum söylediklerime inanıyorum ve doğru olan budur. Türkiye olan ilişkilerin çok sağlıklı gelişmesi için doğru olandır. Böyle bir tartışmanın içine çekilmekten çok memnun değilim. Erdoğan bizim hakkımızda bir takım konuşmalar dinlemiş ve bir takım düşünceler belirtilmiş,  o düşüncelerle konuştu herhalde. dedi.

Türkiye ile ilgili “ilişkiyi istemeyen bir söylemde” bulunmadığını kaydeden Akıncı “Tam tersine kişilikli bir ilişkinden bahsettim. Kıbrıs Türk halkı anavatan sevgisini yüreğinde taşımaya devam edecektir. Kıbrıs halkı yavruluktan kurtulup ayakları üzerinde durmalıdır. Bunun Türkiye’nin de yararına olduğunu söylüyorum. Burada bir devlet var, KKTC devleti var ve bu devleti Türkiye tanıyor. Anavatan, yavru vatan söylemi yüreklerde olması lazım.” diye konuştu.

CANLI YAYINDAYKEN ERDOĞAN ARADI

Akıncı canlı yayının sonunda “Sayın Erdoğan hattaymış. Onunla görüşmem lazım” diye Tezel’den müsaade istedi.

AKINCI GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİ

Ortada bir krizin olmadığı ifade edilirken Akıncı mazbatasını alırken açıklamalarda bulundu ve “Ben anavatan - yavruvatan sevgisinin yüreklerde olması gerektiğini düşünüyorum. TC ve KKTC birbirini tanıma ilişkisi içinde olan iki devletse, Kıbrıs Türk toplumu artık yavruluktan kurtulmalı, kendi ayakları üzerinde durmalı, kendi kendini yönetmelidir. Bu tür bir yapılanmanın Türkiye için de daha olumlu olacağını düşünüyorum. Böylesi bir yapı Türkiye’yi rahatsız etmemeli. Türkiye ile karşılıklı saygıya dayalı bir ilişki öngördüm. Bu konudaki önerilerim halkımız tarafından destek gördü, halkın %60’ından fazlasından onay gördü. Türkiye halkı Sayın Erdoğan’ı seçtiğinde saygı duyduk, ‘TC halkı onay verdi’ dedik. Benim vizyonuma da Kıbrıs Türk halkının onayı vardır, aynı şekilde saygı görmeyi beklememiz doğaldır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler