• BIST 10082.77
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C

“Beklenen konuk” geldi

“Beklenen konuk” geldi

ABD Başkan yardımcısı Kıbrıs’ta

YASAL KIBRIS CUMHURİYETİNİ TANIYORUZ: Biden: “Bu konuya açıklık getirmek istiyorum. ABD, sadece yasal Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımaktadır. Benim bu adadaki ziyaretlerim bunu değiştirmeyecektir. Bu benim kişisel pozisyonum, Amerika Birleşik Devletlerinin pozisyonu ve bir ülke dışında tüm dünyanın pozisyonudur” dedi

CEBİMDE BARIŞ PLANI YOK: ABD Başkan Yardımcısı, “Yerel basının Kıbrıs sorununu çözmek için cebimde bir barış planıyla geldiğimi varsaydıklarını görüyorum. Bu söylentiyi bir kenara bırakmak istiyorum” buraya ABD adına bir çözüme ulaşmanızda yardımcı olmak için geldim, bir çözüm empoze etmeye değil” diye konuştu

ABD Başkan Yardımcısı  Joe Biden, dün akşam Kıbrıs’a geldi. Özel uçağıyla Larnaka Havaalanı’na yoğun güvenlik önlemleri altında inen Biden’ı, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulides ve ABD Büyükelçisi John Koenig karşıladı.

“Ada’nın kapsamlı bir çözümle, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı bir federasyonla  birleştirilmesine güçlü desteğini ifade etmek üzere Kıbrıs’ı ziyaret eden Biden, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le bir araya gelecek. Biden,  Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumlarından sivil toplum örgütü (STÖ) temsilcileriyle ve dini liderlerle de buluşacak.

Uçağı 18:30’da Larnaka Uluslararası Havalimanı’na inen Biden burada bir basın toplantısı düzenledi.

“ABD sadece yasal Kıbrıs Hükümetini tanıyor”

Larnaka Havaalanı’nda yaptığı açıklamada Biden ABD’nin Kıbrıs’ta sadece yasal Kıbrıs Hükümetini tanıdığını söyledi.

52 yıl içerisinde Kıbrıs’ı ziyaret eden ikinci Başkan yardımcısı olan Biden, ziyaretinin ABD’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne verdiği önemin altını çizdiğini vurguladı.

Biden, "ABD, sadece Kıbrıs’ın yasal hükümetini tanımaktadır ve bu ziyaretim bunu değiştirmeyecektir” diye konuştu.

Biden, ABD-güney Kıbrıs ilişkileriyle ilgili ise, “bu, büyümekte olan bir işbirliği ve bu ilişki, daha büyük şeyler vaat eden gerçek bir stratejik ortaklıktır” dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Kıbrıs’ın Akdeniz’de büyümekte olan liderliğine de vurgu yaparak, bugün Kıbrıs Rum Yönetimi başkanı Nikos Anastasiadis’le yapacağı görüşmeyi sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.

Biden, yıllar önce ABD Senatosuna seçildiği günden bu yana Kıbrıs’ı ziyaret etmeyi istediğini sözlerine ekledi.

Biden, “Cebimde hazır bir planla gelmedim… Çözüm empoze etmeye değil, yardımcı olmaya geldim… Adadaki hava çözüm için müsait” diye konuştu

Biden, Kıbrıs’ın Avrupa ve Doğu Akdeniz için denge ve fırsatlar yatağı olabileceğini söyledi.

“Barış mümkün ama”

Kıbrıs sorunuyla da ilgili konuşan Biden, Kıbrıs’ta barışın her zaman mümkün olduğunu ancak sadece liderlerin değil, vatandaşların da yükümlülüğünü gerektirdiğini söyledi.

Biden, “Bugün Kıbrıs’a geldim, çünkü bu kez farklı olacağına inanıyorum” diye konuştu.

Biden, Anastasiades’le ortak gündemleri olan, Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de büyüyen liderliği, Suriye’deki kimyasal silahları ortadan kaldırma konusunda Kıbrıs’ın desteği ve İran’ın nükleer silah edinmesinin önlenmesinde yardım, Avrupa ve bölgesel enerji güvenliği üzerindeki rolü, arama-kurtarma konularında devam eden işbirliği, kriz yönetimi ve anti-terörizm konularını görüşeceği toplantıyı sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı Anastasiades’le ayrıca Ukrayna’daki olayları da konuşacaklarını kaydederek, “Rus müdahalesi karşısında kararlı ve birlik olmalıyız” diye konuştu.

Güney Kıbrıs’ın geçtiğimiz yıl karşı karşıya geldiği ekonomik sorunlara da değinen Biden, “Kıbrıs halkının ekonomik mücadelelerden geçtiğini ve birçok acı feragatlerde bulunduğunu biliyorum”  dedi.

Kıbrıs Rum yönetiminin ekonomik reformlar konusunda iyi gelişmeler kaydettiğini görmekten mutlu olduğunu da ifade eden Biden, ekonominin köşeyi dönmeye başladığına inandığını ifade ederek, “sizlerle ticari ilişkilerimizi derinleştirmek amacıyla çalışarak büyüme ve refahı geri getirmek için sabırsızlandığını sözlerine ekledi.

“Anlaşma sürecine odaklanacağız”

Kıbrıs sorununa dikkat çeken ABD Başkan yardımcısı, “müzakerelerimizin önemli odak noktası anlaşma süreci olacaktır” diyerek, her iki toplumun liderleriyle görüşmek için sabırsızlandığını söyledi.

ABD’nin sadece Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıdığının altını da çizen Biden şöyle konuştu:

“Bu konuya açıklık getirmek istiyorum. ABD, sadece yasal Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımaktadır. Benim bu adadaki ziyaretlerim bunu değiştirmeyecektir. Bu benim kişisel pozisyonum, Amerika Birleşik Devletlerinin pozisyonu ve bir ülke dışında tüm dünyanın pozisyonudur”

Tüm Kıbrıslıların iki bölgeli iki toplumlu bir federasyon çatısı altında birleşmesi için 40 yıldan fazla bir zamanın geçtiğine işaret eden Joe Biden, son zamanlarda açıklanan ortak deklarasyon, Kıbrıslı Rum müzakerecinin Ankara, Kıbrıslı Türk müzakerecinin Atina ziyaretleri gibi son dönemlerde atılan adımlar yanında uluslararası topluluğun desteği ve şu ana kadar süreçte gördükleri amacın kendisini cesaretlendirdiğini söyledi ve “Onca görüşmeden ve yıllar süren durgunluktan sonra bu kez daha farklı mı olacak sorusunu sormak caizdir” dedi.

Konuyu düşündüğünde eski meslektaşı, ABD Kuzey İrlanda temsilcisi George Mitchell’in “700 günlük başarısızlığımız ve bir günlük başarımız oldu” dediğini anımsadığını kaydeden Biden, “barış her zaman mümkündür. Ancak sadece liderlerin değil, vatandaşların da yükümlülük üstlenmesi gerekir” dedi.

Biden bu bağlamda iki toplumdan siyasi, ortak sivil inisiyatif temsilcileri, tarihi ve dini hizmetlerle tüm adada kutsal mekânların restore edilmesini duymanın kendisini cesaretlendirdiğini söyledi.

“Cebimde barış planı yok”

“Yerel basının Kıbrıs sorununu çözmek için cebimde bir barış planıyla geldiğimi varsaydıklarını görüyorum. Bu söylentiyi bir kenara bırakmak istiyorum” buraya ABD adına bir çözüme ulaşmanızda yardımcı olmak için geldim, bir çözüm empoze etmeye değil” diye konuşan Biden, şöyle devam etti: “Birçoğunuz benim Kıbrıs sorununu 40 yıldan fazla bir süreden beri takip ettiğimi bilir. Bu süre ancak Kıbrıslıların kendi gelecekleriyle ilgili karar verebileceklerini ve bu vizyonu gerçekleştireceklerini bilmek için yeterlidir. Bu sefer farklı olduğunu garantilediğinizde ne olacağını bir düşünün. Bu kez bir çözüme ulaşılacağını düşünün. Bu, inanılmaz büyüklükte refah, daha çok güvenlik ve adaya empoze edilen onlarca yıllık bölünmüşlüğün cenderesinden kurtulmuş gelecek nesiller için sonsuz olanaklar demektir.”

Anastasiades’le program dışı görüşme

Joe Biden, Larnaka Havaalanı’ndaki açıklamasının ardından Rum Yönetimi Başkanı  Nikos Anastasiadis ile program dışı bir görüşme yaptı.

Limasol’daki bir otelde kalacak olan Biden, bu kentte Anastasidis ile biraraya geldi.

Rum kaynaklara göre görüşme, Biden’in talebiyle gerçekleşti ve görüşmeden sonra açıklama yapılmadı.

ABD Başkan Yardımcısı Biden bugün Güney Kıbrıs’taki Başpiskoposluk Ofisinde, Kıbrıs’taki dini liderlerle bir araya gelecek.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades’le  Rumların Başkanlık Sarayı’nda bir toplantı gerçekleştirecek olan Biden, toplantının ardından Anastasiades’le resmi bir öğlen yemeği yiyecek. Yemek de Başkanlık Sarayı’nda yer alacak.

Biden daha sonra KKTC’ye geçerek Cumhurbaşkanlığı’nda Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla bir araya gelecek.

İki taraftan sivil toplum örgütü temsilcileriyle ara bölgedeki Ledra Palace Otel'de düzenlenecek resepsiyonda bir araya gelecek olan Biden, ara bölgedeki Chateau Status Restoran’da saat 19.00’da vereceği akşam yemeğinde ise, Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades ile bir araya gelecek.

Biden yemeğin ardından saat 21:15’te basın toplantısı düzenleyecek. Basın toplantısı ara bölgede bulunan Ledra Palas Otel’de yer alacak. Biden bu akşam saat 22:30’da adadan ayrılacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler