• BIST 10045.74
  • Altın 2412.19
  • Dolar 32.2444
  • Euro 34.5848
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 17 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

GAÜ Şirinevler Projesine, yerel yönetimden büyük övgü

GAÜ Şirinevler Projesine, yerel yönetimden büyük övgü

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık bölümünün gerçekleştirdiği uygulamalı eğitim felsefesi kapsamında  sürdürülmekte olan Şirinevler Köy Geliştirme Projesi’ni yetkililer yerinde inceledi.

Girne Kaymakamı Mehmet Envergil ve Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi GAÜ’ye yaptıkları ziyarette, Mimarlık öğrencilerinin ve akademisyenlerinin gerçekleştirmiş olduğu projeyi, GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk, Rektör Yardımcısı ve Fakülte Dekanı Doç. Dr. Hossein Sadri, İç Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Senem Sadri ve Akdemisyenler Dr. Silvia Covarino ve Kenan Güvenç ev sahipliğinde inceledi.

GAÜ İç Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Senem Sadri’nin proje detayları hakkında sunum gereçkleştirdiği inceleme ziyaretinde, Envergil ve Yüksel projeye hayran kaldıklarını ve projenin hayata geçmesi noktasında ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Ziyarette açıklamada bulunan Girne Kaymakamı Mehmet Envergil şunları söyledi;

Envergil:” Bu Projeler Halkın İsteklerinin Bilimsel Bir Süzgeçten Geçerek Hayat Bulmasıdır”

“GAÜ Mimarlık Fakültesi Akademisyenleri ve öğrencilerinin gerçekleştirmiş oldukları bu büyk proje’den  etkilenmemek elde değil, bu özverili çalışmadan dolayı kendilerini içtenlikle kutluyorum. Hocalarımız kendi mesleklerinin hünerlerini ortaya koydular, öğrenciler ise ne kadar iyi bir eğitim aldıklarını kanıtladılar.GAÜ Mimarlık fakültesini tebrik etmek isterim, gördüklerimiz karşısında çok etkilendik. Şirinevler’e bu projeler uygulandığı takdirde Şirinevler şu anki görüntüsünden çok daha iyi bir yere haline gelecek. Gerçekleştirilecek projeyi Belediye’nin yapacağı işler olarak tanımlamamak lazım. Gerek orman, gerek su, gerek tarımla ilgili bütün bakanlıkların yapması gereken işler vardır.Bunlar yapıldığı zaman bugünkinden çok daha gelişmiş bir yerleşim yeri olabilir. Bunların olması da bir hayal değil. Gerçekten çok güzel bir çalışma yapıldı; atıkların bile kullanılması, ağaçlandırmalar gibi bunlar çok para gerektirmeyen işlerdir. Bunları zamana yayıp planlı programlı uygulamak gerekir. Bu proje bir rehberdir. Bundan yola çıkılarak peyderpey yapılabilir. Bu çok da demokratik bir projedir. Proje, ilk günden itibaren halk ile istişare içerisinde gerçekleştirildi. Halkın isteğinin dışında birşey olmayacak ve bölge halkının isteklerinın bir yansıması olacak. Bu projeler halkın isteklerinin bilimsel bir süzgeçten geçerek hayat bulmasıdır. Bu anlamda da çok demokratik bir projedir.6 ay gibi kısa bir sürede böyle bir güzel çalışmanın yapılması çok emek harcandığının göstergesidir. Buradan bakarak Girne Amerikan Üniversitesi’nin çok kaliteli bir mimarlık fakültesi olduğunu söyleyebiliriz”  dedi.

Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi ise yapmış olduğu açıklamasında şunları söyledi;

“Herşey çok güzel hazırlandı ve buraya baktığımız zaman halkın da katılımıyla mimarlık fakültemiz çok güzel şeyler ortaya çıkardı. Bu projeye baktığım zaman  ben gerçekten çok heyecanlandım. Bu proje uygulandığı zaman Şirinevler KKTC’nin en güzel köyü olacak. Belediye proje’nin uygulanması noktasında hazırdır. Belediye olarak kendi imkanlarımızı seferber edeceğiz. Bu proje bu güne kadar hazırlanan en kapsamlı projedir. Hocalarımız da öğrencilerimiz de bu konuda gece gündüz uğraştı ve çok güzel bir proje ortaya çıktı. Bize de bunu uygulamak düşer. Köylümüz de bunu hakediyor. Biz hazırız ve ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Burdan sonra da ağrıdağ köyümüze geçeceğiz” dedi.

gau (3)

GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk yaptığı açıklamada,

“Mimarlık fakültemiz bu konularda bizim eğitim sistemimizdeki yeni değişimlere öncülük yapabilecek olan bir fakültedir. GAÜ eğitim ve yaşam birlikteliğini hassasiyetle başlatan üniversitedir. Üniversitemiz her türlü yenilikte de öncülük etmektedir. Burada da aynı şekildedir. Bölge yönetiminin ve halkın memnuniyeti de bizi çok sevindirdi. Halkla birliktelikte gerçekleştirilecek projelere mimarlık fakültemiz her türlü desteğe hazırdır. Bu çalışma Senem hocamız ve Silvia hocamızla birlikte inanılmaz çaba gösterilerek hazırlanmış çok güzel bir projedir. Ben bunu mimar olarak da değerlendiriyorum ve onlara teşekkür ediyorum. Umuyorum ki bu çalışmaların devamı gelecektir. GAÜ daima Kıbrıs’a ve halkına hizmeti önde tutan bir üniversitedir. Dolayısıyla ben bu projeden dolayı çok mutluyum” dedi.

GAÜ İç Mimarlık Bölüm Başkanı Senem Sadri yaptığı açıklamada,

“Proje jürilerimizi geçen hafta yaptık ve bütün öğrencilerimiz kendi konularında kitap yazacak düzeye geldiler. Bu anlamda sanırım projemiz amacına ulaştı. Konuyu çok sevdiler, çok yeni ve farklı bir deneyim oldu. Aynı zamanda bizim için de çok özel bir deneyimdi. Yeri geldi 7 gün 24 saat fakültemizde çalışarak bu projeleri ortaya koydular. Öğrencilerimize çok büyük bir teşekkür borçluyum. Kendilerinden ödün vererek bunu ortaya koydular. O açıdan projenin gidişatı bizi çok mutlu etti. Sanıyorum bu hayatta öğretmen olarak alabileceğimiz en değerli hediyedir” dedi.

 

Rektör Yardımcısı ve Fakülte Dekanı Doç. Dr. Hossein Sadri ise açıklamasında;

“Biz köy projelerine 3-4 sene önce başladık. Kaymakamımız ile de ilk ziyaretimizde bunu konustuk. Ben bugün ve 3-4 sene önceki projeleri kıyasladığım zaman sayın Kaymakamımızın ve Belediye Başkanımızın yanımızda olmasının avantajını hissediyorum ve onlara bu anlamda çok teşekkür etmek istiyorum. Bu projenin en temel motive edici tarafı, uygulanabilir ve inandırıcı olmasıydı. Tabiki daha önceki projelerde köyde yaşayan halkımızla beraber hareket ettik. Daha öncelerde gittiğimiz zaman üniversite öğrencileri ve hocaları olarak gittik. Bu sefer gittiğimizde artık onların düşüncelerini devlete aktarabilecek, devletin karar mekanizmasına bir iz bırakabilecek bir güçle gittik. Bize bu gücü veren yanımızda yer alan yerel yönetim oldu. Bu nedenle onların katkıları çok büyüktür. Ben hem hocalarımıza hem de bu projede danısman olarak yer alan üstadımız Kenan Güvenç’e sonsuz teşekkür etmek istiyorum. Eminim öğrencilerimiz ömürlerinin sonuna kadar bu dönem yaşadıkları deneyimi unutmayacaklar. Bu proje bu öğrencileri çok çok olgunlaştırdı. Bu ve buna benzer projelere devam edeceğiz ve her dönem bir köy şeklinde hareket edeceğiz” dedi”.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler