• BIST 9245.9
  • Altın 2954.358
  • Dolar 34.3757
  • Euro 36.88
  • Lefkoşa 16 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 8 °C

Kıbrıslı Liderler 2 Haziran'da bir araya geliyor

Liderler, bu yılın sonuna kadar hedefledikleri birleşik federal Kıbrıs’ın geleceğini oluşturacak çocuklar için 2 Haziran’da bir araya geliyor.
Kıbrıslı Liderler 2 Haziran'da bir araya geliyor

Liderler, bu yılın sonuna kadar hedefledikleri birleşik federal Kıbrıs’ın geleceğini oluşturacak çocuklar için 2 Haziran’da bir araya geliyor.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıs’ta güven yaratıcı önlemler çerçevesinde bir grup Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum ilkokul çocuğunun Dünya Çocuklar Günü nedeniyle ara bölgede gerçekleştireceği etkinliğe katılıyor.

Çocukların bir araya gelip, oyunlar oynamasının ve birlikte birşeyler üretmesinin amaçlandığı etkinlik Eğitim Teknik Komitesi’nin ilk faaliyeti olma özelliğini de taşıyor. 

Komite, Güney Kıbrıs’ta 15 Kasım’a ilişkin protestolarda 15-17 yaşlarındaki gençlerin Türk plakalı araçlara saldırması üzerine acilen kurulmuştu.

ONURKAN SAMANİ: “EĞİTİM, BARIŞ KÜLTÜRÜNÜN GELİŞTİRİLMESİNDE HAYATİ”

Eğitim Teknik Komitesi Eş Başkanı Meltem Onurkan Samani, TAK muhabirinin konuya ilişkin sorularına yanıtında, eğitimin, Kıbrıs’ta ortak bir gelecek için ihtiyaç duyulan barış kültürünün geliştirilmesindeki hayati role sahip olduğunu belirtti.

Aynı zamanda Komiteler Genel Koordinatörlüğü ve Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanlığı’nı da yürüten Onurkan Samani, liderlerin inisiyatifiyle kurulan son komite olan Eğitim Komitesi’nin, son süreçte en önemli komite olarak addedildiğine işaret ederek, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, komiteyi, “müzakereler kadar önemli” bulduğunu hatırlattı.

Onurkan Samani, müzakereler sürecinde çerçeve ve ilkesi çizilmeye çalışılan birleşik federal Kıbrıs’ın ortak kültürünün de, olası çözümün yaşayabilmesi açısından önemli olduğunu kaydetti.

“ÇOCUKLARI EĞİTİM YOLUYLA ZEHİRLEMEMEK GEREK”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2004-2008 döneminde eğitim kitaplarının yeniden ele alınması çalışmalarında tarih ders kitaplarının yazılmasında görev alan Onurkan Samani, barışın bir slogan olmadığının, bir kültür ve yaşam biçim olması gerektiğini görebilecek şekilde bir eğitim kurgulanması gerektiğini söyledi. Onurkan Samani, “Yani bu sadece etnik, dinsel, sınıfsal grupla sınırlı bir şey değildir. Bu bir yaşam şekli, bir kültürdür. Eşler, ebeveyn-çocuk, arkadaş ilişkilerinde de uzlaşmacı olursak, her şey farklı olacaktır” dedi.

Onurkan Samani, eğitimin, olumlu rol oynayabileceği gibi, olumsuz rol de oynayabileceğine işaret ederek, “Çocuklar masumdur. Bu küçük masum insanları, eğitim yoluyla zehirlememek gerekir” ifadesini kullandı.

“BİZİM BULAMADIĞIMIZ ÇÖZÜMLERİ BELKİ GELECEK NESİLLER BULUR”

Meltem Onurkan Samani, şöyle devam etti:

“Eğitim yoluyla çocuklarda çok ciddi ön yargılar, kin, nefret, şiddet eğilimi yaratılabileceği gibi sorunların şiddet dışında, demokratik yöntemlerle, konuşarak, tartışarak, çözülebileceğini ve bunun yöntemlerini de öğretebilirsiniz. Uzlaşma yöntemlerine yönlendirebilirsiniz. İnsan haklarına saygı ve tek bir görüş bulunmadığı gösterilmeli. ‘Tek bir mutlak doğru vardır’ derseniz Kıbrıs’ta o zaman iki mutlak doğru olacak ve bunların uzlaşması olmayacak. O da çatışma getirecektir. Oysa sadece iki değil, ne kadar insan varsa o kadar farklı bakış açısı olabileceğini öğretmek lazım. Belki bizim ve bizden önceki kuşakların bulamadığı çözümleri, sorun çözme becerisi verebildiğimiz gelecek nesiller bulur.”

“EĞİTİM İLK KEZ TEKNİK KOMİTEDE ELE ALINIYOR”

Eğitimin bugüne kadar iki toplumlu teknik komitelerde hiç ele alınmadığını, bu çalışmanın ilk olduğunu kaydeden Onurkan Samani, komitenin 3 ayrı alt gruptan oluştuğunu ve yoğun bir şekilde liderlerin belirlediği görev yönergesindeki hedeflere yönelik çalışmalarda bulunduğunu söyledi.

Komitenin eğitimde mevcut durumun tespiti ve birleşik federal Kıbrıs’ta eğitimin nasıl olması gerektiğine ilişkin öneriler üzerinde durduğuna işaret eden Onurkan Samani, bir alt komitenin, 2 tarafın müfredatlarını “düşmanca”, “yabancı düşmanlığı”, “ayrımcılık”, “barış kültürüne aykırı”, “çatışmayı yeniden üretebilecek” unsurlar açısından gözden geçirme hazırlığında olduğunu belirtti.

Onurkan Samani, komitenin ayrıca diğer federasyonlarda “eğitim konusuna yaklaşım”, “kurucu devletler hangi yöntemlerle işbirliği yapmaktadır” konularını da ele aldığını söyledi. Samani, “Eğitim, hangi yöntemlerle uyumlaştırılmaktadır. Bu çok önemlidir. Aksi takdirde eğitim, çözüm sonrasında da olumsuz rol oynamaya devam ederse, sıkıntı yaratacaktır” dedi.

“TEMAS, BİR ARAYA GELME GÜVENİ ARTIRIR”

Meltem Onurkan Samani, temasın, bir araya gelmenin güveni artırdığının bilimsel araştırmalarla ispatlandığına işaret ederek, karşılıklı geçişin de sağlanabileceği, çocuk, öğrenci ve ailelerin bir araya geleceği etkinlikler planladıklarını söyledi.

2 HAZİRAN’DAKİ ETKİNLİK

Bu tip etkinliklerin özellikle ön yargıların kırılmasında önemli rol oynayacağını kaydeden Onurkan Samani, 2 Haziran’da ara bölgede Ledra Palace Otel ve Dayanışma Evi’nde yapılacak 4 paralel etkinlikte 11 yaş grubundan yaklaşık 100 kişilik Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum bir grup öğrenciyi bir araya getirmeyi amaçladıklarını belirtti. Onurkan Samani, ilk etapta 2 okuldan birer sınıfın seçildiği etkinliğe, kimlerin katılacağının ise yine taraflarca belirlendiğini söyledi. 

Liderlerin de eşleriyle etkinliğin sonuna doğru çocuklara katılacağını kaydeden Onurkan Samani, liderlerin çocuklarla oyun oynayıp, kendi dillerinde hitap edeceğini belirtti. Onurkan Samani, BM ve uluslararası camianın da etkinliğe ilgi göstermesinin beklendiğini kaydetti.

BUNDAN SONRAKİ FAALİYETLER

Eğitim Teknik Komitesi Eş Başkanı Meltem Onurkan Samani, şöyle devam etti:

“Sürekli ara bölgede değil de karşılıklı belli temalar tespit edip, eğitim gezileri ya da aktiviteler planlamayı düşünüyoruz. İlkokul çocuklarının bir araya getirileceği model benzeri bir yöntemle aileler ve öğretmenlerin bir araya gelebileceği etkinlikler planlanabilir. Eğitim sendikalarıyla da benzeri etkinlikler düşünüyoruz.

Lider eşleri, müzakereciler ve komite koordinatörlerinin katılımıyla bir takım etkinlikler planlanmakta. Yapılacak çok şey var. Etkinlikler görülürdür. Bir de mutfakta çalışmaları devam eden ve karşılıklı uzlaşıldığı vakit açıklanacak çalışmalar sürdürülüyor.”

“KAMUOYU BİR AN EVVEL SOMUT ADIM BEKLİYOR ANCAK...”

Meltem Onurkan Samani, kamuoyunun Eğitim Teknik Komitesi’nden bir an evvel eğitimle ilgili somut adımlar beklentisi içinde olduğunu ancak bunun hemen olabilecek bir şey olmadığını; iyi planlanması ve iki tarafın yetkili birimleri tarafından onaylanması gerektiğini belirtti.

Onurkan Samani, “Komitenin icra yetkisi yoktur. Komite sadece resmi otoritelere öneri sunar ve eğitimle ilgili veri sağlayabilir ama bunu icra etme yetkisi yoktur. Öneriler de liderler kanalıyla hükümetlere aktarılır ve uygun görülmesi halinde de uygulanmasına geçilebilir” dedi.

“BİRLEŞİK KIBRIS’TA NASIL OLMASINA İLİŞKİN ÖNERİLER”

Komitenin, birleşik federal Kıbrıs’a gidecek sürece hazırlık anlamında neler yapılması gerektiği üzerinde de durduğuna işaret eden Onurkan Samani, sözlerini söyle sürdürdü:

“Yaşayabilir, fonksiyonel birleşik federal Kıbrıs’ta eğitim kurumlarının nasıl çalışacağının ve işbirliğiyle ne gibi mekanizmalar oluşturulabileceğinin belirlenmesi gerekir. Şu anda yıl sonuna kadar çözüm hedef ve umudu sürdükçe, yapılabilecek en iyi şey, mevcut durumun tespiti ve birleşik federal Kıbrıs’ta nasıl olması gerektiğine ilişkin önerileri ortaya çıkarılmasıdır.”

EĞİTİM KOMİTESİ, TEKNİK KOMİTELERİN SONUNCUSU

Kıbrıs’ta iki toplum arasında güven yaratıcı önlemler üzerinde çalışan teknik komitelerin sonuncusu olan Eğitim Teknik Komitesi’nin görevi, “eğitimde mevcut durum gözden geçirerek, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı ve aşırılık açısından olumlu-olumsuz yanların tespit edilmesinin yanısıra öğrenci, öğretmen ve aileleri bir araya getirecek iyi planlanmış eğitim faaliyet ve aktiviteleri organize etmek” olarak belirlenmişti.

İlk toplantısını Şubat 2016’da gerçekleştiren komite ayrıca birleşik federal Kıbrıs çözümüne ulaşıldığında, iki tarafın eğitim sistemlerinin belirlenmesinde ne şekilde işbirliği ve koordinasyon yapılabileceği konusunda çalışmalarda bulunup, öneri de hazırlayacak.

İki Toplumlu Eğitim Teknik Komitesi’nin 11 Türk üyesi şu isimlerden oluşuyor: 

“Meltem Onurkan Samani, Ahmet Pehlivan, Fahriye Altınay, Sıtkıye Kuter, Şenel Hüsnü Raman, Mete Oğuz, Süleyman Gelenel, Hakan Karahasan, Simge Zekican Kahvecioğlu, Esen Bahadır, Şebnem Pekdoğan.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler