• BIST 9898.75
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Lefkoşa 28 °C
  • Mağusa 28 °C
  • Girne 26 °C
  • Güzelyurt 29 °C
  • İskele 28 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Kredi kartı kabusuna son!

Kredi kartı kabusuna son!

KKTC’DE İLK KEZ KREDİ KARTI YASASI: Kredi kartları ve banka kartları ile ilgili yasanın bulunmadığı ülkemizde, bankaların sunduğu yasadışı kredi kartı hizmeti, kart kullanıcılarının yüksek faizler altında ezilmesine neden olurken,  banka kartları ile ilgili KKTC’de ilk kez yasa çıkarılıyor.

“YÜKSEK FAİZLER KALKACAK”: ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasa Tasarısını’ dün oybirliğiyle onayladı. Vatandaşların kart borçlarının asgari ödemesini dahi yapamadığı ve kredi kartları ile ilgili ciddi bir mağduriyet yaşandığı bilinirken, ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasası’yla, kart borçlarına uygulanan yüksek faizlerin ortadan kalkması hedefleniyor.

Rana Sarro

Halkın korkulu rüyası haline gelen kredi kartları ile banka kartları ile ilgili KKTC’de ilk kez yasa çıkarılıyor. Kredi kartı kullanımının yaygınlaştığı ülkemizde, kredi kartları ve banka kartları ile ilgili herhangi bir yasa bulunmazken, vatandaşların kart borçlarının asgari ödemesini dahi yapamadığı ve kredi kartları ile ilgili ciddi bir mağduriyet yaşandığı biliniyor. Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasa Tasarısını (İvedi)” oybirliğiyle onayladı. Bu düzenleme ile kredi kartlarında uygulanan yüksek faizlerin ortadan kalkması hedefleniyor.

“FAİZLERİ MERKEZ BANKASI BELİRLEYECEK”

Meclis’ten verilen bilgiye göre, komite dün CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür başkanlığında toplandı ve tasarıyı görüşüp, onayladı.

Komite çalışması, Özgür’ün yanı sıra,  UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, DP-UG Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, DP-UG Gazimağusa Milletvekili Fikri Ataoğlu, CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan, UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ ve CTP-BG Girne Milletvekili Ömer S. Kalyoncu’nun katılımlarıyla gerçekleşti.

Tasarı, “Ülke ekonomisinin gerekli kıldığı para ve kredi politikaları çerçevesinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Banka Kartları ve Kredi Kartlarının çıkarılması, kullanılmasına ilişkin usul ve esaslar, üye işyeri ile yapılacak olan anlaşmaların şekil ve usul esaslarının, mevcut verilmiş olan banka kartları ve kredi kartlarına yeni getirilmiş olan kuralların ne şekilde uygulanacağının, kredi kartlarının gecikme faiz oranları ve akdi faiz oranlarının Merkez Bankası tarafından ne şekilde belirleneceğinin düzenlenmesi” amacını taşıyor.

BİRİKİM ÖZGÜR: KREDİ KARTI BORÇLARI İLE İLGİLİ SIKINTI GİDERİLECEK

‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasa Tasarısı’nın onaylanmasının ardından gazetemize açıklamalarda bulunan CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür, kredi kartı borçlarına uygulanan faizlerin Merkez Bankası’nın kontrolüne gireceği ve yarı yarıya düşeceğini ve bileşik faiz uygulamasının ortadan kalkacağını belirtti.

Onaylanan tasarının yasalaşmasıyla, kredi kartı kullanımlarında yaşanan mağduriyetin giderilmesinin amaçlandığını belirtti. Birikim Özgür, ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasa Tasarısı’nın içeriği ile ilgili gazetemiz muhabiri Rana Sarro’ya şöyle konuştu:

birikim_ozgur“KREDİ KARTI FAİZLERİ DÜŞECEK”

“Bu yasa ile hedeflenen iki önemli nokta var. Kredi kartı faizleri yarı yarıya düşecek ve Merkez Bankası’nın kontrolüne girecek. Bileşik faiz uygulaması ortadan kalkacak. Yüksek faiz nedeniyle yaşanan mağduriyetler ortadan kalkacak. Bu da kredi kartı kullanımını teşvik edecek. Kredi kartı kullanımının artmasının, kayıt dışı ekonomi ile mücadele konusunda önemli bir katkısı olacak.”

“LİMİT SINIRI OLACAK”

“Bu yasa ile kontrolsüz şekilde kredi kartı kullananların, aşırı kredi kullanımını engellemek için limit konusunda yeni bir düzenlemeye gidiliyor. Yeni kredi kartı alacak olan kişiler, ilk yıl gelirinin en fazla iki katı olacak bir limite sahip olacaklar. Kredi kartı borçlarının düzenli ödenmesi halinde ise, kredi kartı limiti maksimum 4 katına kadar çıkarılabilecek.”

“KURALLAR VE SORUMLULUKLAR BELİRLENECEK”

“Bu yasa, kredi kartı ve banka kartı kullanımlarına ilişkin usul ve esasları belirliyor. Merkez Bankası’nın Maliye Bakanlığı’nın, bankaların kredi kartı post cihazı kullanacak olan üye işyerlerinin ve kart hamillerinin uyması gereken kuralları ve sorumluluklarını belirliyor.”

“BANKALAR DA AVANTAJ SAĞLAMIŞ OLACAK”

“Bankalar da, bu konuda ülkede bir yasanın yürürlüğe girmesi nedeniyle, kuralların netleşmesinden doğan bir avantaj yaşayacaklar. Yani yasal çerçevede kredi kartı hizmeti sunabilecekler. Daha önce kredi kartlarının yasası yoktu. KKTC’de ilk kez Kredi kartı ve banka kartı yasası çıkmış olacak. Bu da bankalara da avantaj sağlamış olacak. Şuanda Türkiye’deki faiz oranlarıyla kıyaslandığında, buradaki bankaların çok daha yüksek faiz oranları bulunmaktadır. Dolayısıyla rekabet anlamında da yerel bankalar bir avantaj yakalamış olacak.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Su konusunda skandal değil de ne?07 Ekim 2015 Çarşamba 03:30
  • Kıbrıs'ın güneyinde Kıbrıslı Türk Rüzgarı02 Nisan 2015 Perşembe 11:26
  • Tatlıses'in koma sonrasındaki İlk Fotoğrafı19 Mart 2015 Perşembe 17:39
  • "Trafik kazalarında uyuşturucu testi şart"11 Mart 2015 Çarşamba 15:09
  • Kayıp Malzezya Uçağı'nın Sırrı !!!07 Mart 2015 Cumartesi 16:21
  • Atina ile Ankara arasında yeni gerginlik02 Mart 2015 Pazartesi 17:36
  • Suat Günsel'in serveti ne kadar?01 Mart 2015 Pazar 12:17
  • Çok Acil Kana İhtiyaç Var --- Paylaşın23 Şubat 2015 Pazartesi 15:54
  • Seçim yasakları başlıyor18 Şubat 2015 Çarşamba 13:16
  • LTB yine denetimlerde geçit vermedi12 Şubat 2015 Perşembe 13:31