• BIST 10053.99
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Lefkoşa 31 °C
  • Mağusa 33 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 27 °C
  • İskele 33 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

“TMT savunma amacıyla kuruldu”

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Fetih Nesli Öğrenci Kulübü tarafından 21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası nedeniyle “Kıbrıs Milli Mücadelesi ve Şehitlerini Anma Programı” düzenlendi.
“TMT savunma amacıyla kuruldu”

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Fetih Nesli Öğrenci Kulübü tarafından 21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası nedeniyle “Kıbrıs Milli Mücadelesi ve Şehitlerini Anma Programı” düzenlendi.

LAÜ  Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa araştırmacı yazar Prof. Dr. Ata Atun, Gemikonaği Muhtarı ve Mücahitler Derneği Başkanı Gazi Ahmet Ced konuşmacı olarak katıldı. Anma programı öncesi, LAÜ Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Fuayesi’nde Milli Mücadele döneminde yaşanan olayların anlatan fotoğraf sergisi açıldı.

Anma töreni şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunması ile başladı.

Ced: “TMT savunma amacıyla kuruldu”

Gemikonaği Muhtarı ve Mücahitler Derneği Başkanı Gazi Ahmet Ced 1963-1975 yılları arasında yaşanan olayları yerinde görmüş ve olayların içinde bulunmuş biri olarak öğrencilere kısaca anılarını anlattı. Rumlar tarafından kurulan EOKA’nın tek amacının taarruz yani saldırı olduğunu söyleyen Ced, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın (TMT)  EOKA örgütüne karşı mücadele etmek için kurulan silahlı bir örgüt olduğunu belirtti. TMT’nin Rum, Yunan hatta Mısır’dan gelen paralı askerler ile mücedele ettiğini açıklayan Ced, Kıbrıs Türkü’nün bu günlere gelmek için çok acı çektiğini, şehitler verdiğini anlattı.

Savaş sırasında Lefke Sancağı’nın 3’üncü büyük sancak olduğunu, o dönemde Lefke’den bir propaganda yaydıklarını söyleyen Ced, “Bu propaganda da “3000 Türk askeri Lefke’de dir”  dediklerini bundan dolayı Rumların, Lefke’ye girmeye cesaret edemediklerini Rumlar, ancak ateşkes yapıldıktan sonra Lefke’ye gelmeye cesaret edebildiler” dedi.

Atun: “Tarihimizin köşe taşlarından biri 21 Aralık 1963”

1970-1973 yılları arasında Mağusa Sancağı’nda mücahitlik yaptığını ifade eden Prof. Dr. Ata Atun, “Bugün çok önemli bir gün, tarihimizin köşe taşlarından biri olan 21 Aralık 1963’ün yıldönümüdür” dedi. Atun, 1963-1974 yılları arasında Kıbrıs’ta yaşanan olayların Rumların Megali İdea’yı gerçekleştirmek amacı ile çıkardıklarını söyledi.

Megali İdea’yı Yunanlıların  Ege adaları, Batı Anadolu, Karadeniz bölgesi, Rodos, Girit, Bozcaada, Kıbrıs, Epir, Makedonya, Batı ve Doğu Trakya’yı ele geçirerek ve Konstantinopolis diye adlandırılan İstanbul başkent olmak üzere, Helen İmparatorluğu'nun yeniden kurulması için çaba içerisine girildiğini açıklayan Atun, Rigas Ferreos'un 1791 yılında Megali İdea’ya ait ilk haritayı çizmiş olduğunu ve 1796 yılında bu haritayı Yunanca konuşulan tüm topraklarda dağıttırmış olduğunu belirtti.

“45 dakikada tüm Türkleri öldürürüz, siz karışmayın”

Rum yöneticilerinden Tassos Papadopoulos’un Megali İdea’yı gerçekleştirmek için 1963 yılında Türkiye’ye telgraf çekerek “45 dakikada tüm Türkleri öldürürüz, siz karışmayın” dediğini söyleyen Atun, bu kadar hayal perest bir düşüncenin içine girildiğine dikkat çekti. Rumların saldırıları sonucunda 103 Türk köyünün boşaltıldığını belirten Atun, Lefkoşa’ya göç eden insanların Hamitköy’e yerleştiğini ve 60 bin göçmenin Türkiye’nin göndermiş olduğu çadır, elbise, battaniye ve yiyecekleri kullanarak hayatlarını sürdürdüklerini söyledi.

1964 yılında Georgios Grivas Erenköy’e saldıracağını bir gazetede açıkladığını ve ardından da Erenköy’e saldırdığını anlatan Atun, Erenköy’de 502 gencin Grivas’ın saldırısına 2 gün boyunca karşı koyduğunu belirtti. Atun, iki gün içinde birçok şehit veren bu gençlerin Türkiye’den yardın istediğini ve Türkiye’den gelen 62 jetin Grivas’ın birliğini bozguna uğrattığını söyledi.

“Türklere ekonomik ambargo uygulandı”

Atun, Makarios kuzeyde yaşayan Türkleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin koruduğunu anlayınca 1967’de  Türklere ekonomik ambargo uyguladığını, işsiz bırakıldığını ve adadan gitmek isteyen Türklere 3 aylık maaşlarını verip, uçak biletlerini alıp adadan gönderdiğini belirtti.

Rum Milli Muhafız Ordusu ve EOKA’cıların plan yaparak BM askeri kıyafetlerini giyip Türk köylerine saldırdığını söyleyen Atun, “Hangi köy ne zaman basılacak, insanlar nasıl öldürülecek, mezarların şiro (kepçe) ile nereye kazılacağı ve insanların nasıl gömüleceği planlanmıştı. Ancak bu plan ortaya çıkarıldı ve BM askeri kıyafetleri ele geçirildi” dedi.

EOKA B’cilerin Kıbrıs’ı Yunanistan’a biran önce bağlamak için Makariosa’a 15 Temmuz 1974’de darbe yaptıklarını söyleyen Atun, EOKA ve Yunan askerlerinin Türklere saldırmaya başladığını söyledi. Nikos Sampson’un Yunanistan’ın desteği ile 17 Temmuz 1974’de “Kıbrıs Helen Cumhuriyeti”ni kurduğunu ve Sampson  tarafından 18 Temmuz 1974’de de Yunanistan’a ilhak edildiğini” açıklayan Atun, Türkiye Cumhuriyeti’nin garantör devlet olma statüsü ile adaya müdahale ettiğini ve 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın gerçekleştiğini belirtti.

Program sonunda Prof. Dr. Ata Atun’a Fetih Nesli Öğrenci Kulübü As Başkanı Abdurrahman Özmen tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

Etiketler: , , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler