• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 17 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

"14 yaşındaki çocuklar kısa süre gözaltına alındı"

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul’unda Başbakanlık’ın 94 milyon 528 bin 300 TL olarak öngörülen bütçesi görüşülüyor.
"14 yaşındaki çocuklar kısa süre gözaltına alındı"

Konuşmasına Serdar Denktaş’ın sivil itaatsizliğine ilişkin sözlerini eleştirerek başlayan CTP Genel Başkanı Ledkoşa Milletvekili Tufan Erhürman, sivil itaatsizliğin yasal düzenlemeye tabii tutulamayacağını kaydetti.

Erhürman, hükümetin aldığı birçok kararın hukuka aykırı olduğunu iddia ederek, bu kararların dava konusu olduğunu, mahkemeye gidildiğini ve ara emri alındığına işaret etti.

Hükümetin iki kez Anayasa’yı ihlal ettiğini savunan Erhürman, vatandaşlıkların verilip, iptal edildiğini, bunun da hukuka aykırılık bulunduğunun göstergesi olduğunu ileri sürdü.

Erhürman, hükümetin yasalara uymadığını ancak eylem yapan 14 yaşındaki çocukları kısa süre gözaltına aldığını söyleyerek, eleştiride bulundu.

“Saatlerin normale dönmesini isterken, biz başpapazın saatini mi savunuyoruz” diye soran Erhürman, bu söylemlerin de “böl-yönet” tarzını yansıttığını ve bu dilin doğru bir dil olmadığını savundu.

Erhürman, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat Cenevre’ye gideceği açıklanırken, Türkiye’den diğer yetkililerin de müzakere sürecine destek veren açıklamalarda bulunduklarına işaret ederek, bu açıklamaların Türkiye’nin kaydedilen ilerlemelerden rahatsız olmadığını gösterdiğini belirtti.

UBP milletvekillerinin dün Meclis’te yaptıkları konuşmalarda Kıbrıs müzakerelerinde gelinen aşamadan memnuniyetsizliklerini dile getirdiklerini söyleyen Erhürman, Başbakanın düşüncesini sordu.

Erhürman, hükümetin 7 aydır sergilediği zihniyetin hukuk devletine, çözüm üretici anlayışa uzak olduğunu savundu.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, iç barışın sağlanamadığı ortamda dış barışın da sağlanamayacağını söyledi.

Angolemli, Başbakanın iç barışa katkı koymadığını, iç barışı bozucu söylemlerde bulunduğunu savundu.

Cumhurbaşkanı ile Başbakanın birlikte çalışması gerektiğini dile getiren Angolemli, onların örnek teşkil etmesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Angolemli, beşli konferansa kadar ülkede bir konsensüs ve iç barış sağlamanın önemli olduğunu vurguladı.

Kış saatine dönüş konusunda da toplum genelinde konsensüs olduğunu ancak hükümetin bu konuda adım atmadığını söyleyen Angolemli, ülkede iç barış sağlanamazsa müzakerelerden de sonuç alınmasının zor olacağını belirtti.

Angolemli, hükümete saatler konusunda “inadınızı bırakın” çağrısında bulundu.

Beşli konferans konusuna hükümetin açık ve net destek belirtmediğini savunan Angolemli, tereddütlü bir tavır ortaya konduğunu iddia etti.

Angolemli, dövizin yükselmesinin halka olumsuz yansımaları olduğunu, alım gücünün düşeceğini söyleyerek, hükümetin bu konuda çare ve çözüm üretmediğini ileri sürdü.

Angolemli, Kooperatif Merkez Bankası’nın ne zaman sahiplerine verileceğini sordu.

ÇAKICI

Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı, trafik kazası konusunda bakanın istifasının tartışılmasının yanı sıra hükümetin yollara veya trafiğe ilişkin bir politikası bulunup bulunmadığının konuşulması gerektiğini ifade etti.

Çakıcı, trafik konusunda hükümetin vizyon ve projelerini sordu.

Başbakana, Başbakanlık Denetleme Kurulu yetkililerini DAÜ’ye gönderme çağrısı yapan Çakıcı, mütevelli heyeti başkanının istifa ettiğini, yönetim kurulunun bazı üyelerinin görevden alındığını bunların da bir atanmayla ilgili olduğunun söylendiğini kaydetti.

Saatler konusunda bakılması gerekenin coğrafi konum olduğunu söyleyen Çakıcı, saat farkının Türkiye ile teknik soruna yol açacağının söylendiğine işaret ederek, bu konuda teknik bir rapor hazırlanması gerektiğini ifade etti.

Çakıcı, Ercan’da denetim ile ilgili şirkete ödeme yapıldığını ancak daha sonra bunun durdurulduğunu söyledi. Mehmet Çakıcı, “Bu uygulama doğruysa neden durdurdunuz; yanlış bir uygulamaysa, bunu yapan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı’nı neden Dışişleri Bakanlığı’na getirdiniz?” diye sordu.

Vatandaşlık yasası, kamu reformu, polisin sivile bağlanması gibi önemli konulardaki yasaların henüz Meclis’te olmadığını söyleyen Çakıcı, bu yasaların kısa sürede meclis gündemine gelmesi gerektiğini kaydetti.

Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’nun çalışmalarını başarılı bulduğunu dile getiren Çakıcı, komisyon çalışmalarının desteklenmesi ve ileriye taşınması gerektiğini belirtti.

YORGANCIOĞLU

CTP Lefkoşa Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, hükümetin azınlık hükümeti olmasından dolayı etkin ve sonuç alıcı bir adım atamadığını iddia etti.

Trafik kazasından sonra yaşanan ve kaosa dönüşen olaylarda da başbakanın görünür olmadığını ileri süren Yorgancıoğlu, “Başbakan gençleri önceden muhatap alsaydı, bu olaylar belki de bu kadar büyümeyecekti” dedi.

Yorgancıoğlu, hükümetin kurulduğu günden beri kaos ürettiğini, aldığı hemen hemen kararın tartışmalı olduğunu savundu.

Dövizin yükseldiğini, ülkede yaşayanların bundan olumsuz etkilendiğini söyleyen Yorgancıoğlu, vatandaşın korunması için hükümetin elinde dövize müdahale edecek imkan olmadığını ancak ülkeye giren ürünlerin fiyatını düşürmek adına gümrükteki vergileri düşürebileceğini belirtti.

Kamu Görevlileri Yasası’nın önceki hükümetin döneminde bitirilmesine rağmen, 7 ay geçtiği halde Meclis gündemine gelmediğini söyleyen Yorgancıoğlu, Belediyeler Yasası’nın ve birkaç yasanın daha aynı noktada olduğunu savundu.

Yorgancıoğlu, e-devletin bir an önce hayata geçmesi gerektiğini söyleyerek, Başbakanın bu konunun sorumluluğunu almasını istedi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler