• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Lefkoşa 18 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Enflasyon oranında geçen aya oranla %1,43 büyüme!

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ), Kasım ayı enflasyon rakamının yüzde 1,43 olduğunu kaydetti.
Enflasyon oranında geçen aya oranla %1,43 büyüme!

DPÖ, 2016 yılı Kasım ayı Hayat Pahalılığı oranı-Enflasyon rakamlarını açıkladı.

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü Müsteşarlığı tarafından yapılan açıklamada, tüketici fiyatlarındaki gelişmeler izlenerek 5 ilçede önceden seçilmiş perakende satış yerlerinden derlenen perakende fiyatlara göre, 2016 yılı Kasım ayı Enflasyonu (Tüketici Fiyatları Genel Endeksi) bir önceki aya göre yüzde 1.43, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7.36 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.77 değişim gerçekleşti. 

Bir önceki aya göre, endekste kapsanan 241 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 93 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşirken, en yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal; yüzde 22,08 Patates, yüzde 20 KKTC Devlet Piyango Bileti ve yüzde 19,81ile salatalık oldu.

En yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal ise; yüzde 53,63 Brokoli, yüzde 40,75 Kabak ve yüzde 38,81 ile Golyandro oldu.

Ana mal gruplarında bir önceki aya göre değişim oranları da şöyle:

“Konut, Su, Elektrik, Gaz ve  Diğer Yakıtlar ana grubunda %5,81 artış, Ulaştırma ana grubunda %2,46 artış, Eğitim ana grubunda %2,41 artış, Giyim ve Ayakkabı ana grubunda %1,90 artış, Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri ana grubunda %0,96 artış, Çeşitli Mal ve Hizmetler ana grubunda %0,88 artış, Eğlence ve Kültür ana grubunda %0,84 artış, Lokanta ve Oteller ana grubunda %0,55 artış, Sağlık ana grubunda %0,21 artış, Haberleşme ana grubunda %0,10 artış, Gıda ve Alkolsüz İçecekler ana grubunda %1,33 azalış, Alkollü İçecekler ve Tütün ana grubunda %0,09 azalış.”

En yüksek artış “Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar” ana grubunda gerçekleşirken, “Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar; Belediye Su Faturaları, Elektrik Ücretleri ve Tüpgaz Ücretlerine” yapılan zamlar nedeniyle en çok artış gösteren ana grup oldu.

Kasım ayında endekse yansıyan tüm döviz kurlarının aylık ortalamasının da artı olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Ulaştırma ana grubunda Uçak Ücreti (Ercan-Antalya), Otomobiller ve Akaryakıt  fiyatlarındaki yükselişler nedeniyle artı değer yaratmıştır. Eğitim'de döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak Özel Okul Ücretleri artmıştır.

Giyim ve Ayakabıda kış sezonu ürünlerinin piyasaya gelmeye devam etmesiyle artış olmuştur.

Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri’nde Su Sebili , Elektrik Süpürgesi Toz Torbası, Klima Split Tipi; Çeşitli Mal ve Hizmetler'de Epilasyon Aleti Elektrikli, Saç Kurutma Makinesi, Çanta Suni Deri (Kadın İçin); Eğlence ve Kültür'de KKTC Devlet Piyango Bileti, Çanak Anten, Portatif Veri Taşıma ve Depolama Cihazı; Lokanta ve Oteller'de Döner Kebap, Kırmızı Şarap (Kadeh), Baklava; Sağlık'da Numaralı Gözlük Camı, Doktor Muayene Ücreti; Haberleşme'de Cep Telefonu Bataryası, Telsiz Telefon fiyatlarındaki artışlar nedeniyle bu ana gruplarda  artı değer görülmüştür.

Gıda ve Alkolsüz İçecekler ise taze meyve ve sebzeler ile alkolsüz içeceklerde görülen fiyat azalışları nedeniyle en çok azalış gösteren ana grup olmuştur. Alkollü İçecekler ve Tütün ana grubu da Biralar, Rakı(70 cl) ve Şarap(70cl) da görülen fiyat azalışları nedeniye eksi değer göstermiştir.

Bu bağlamda Tüketici Fiyatları Endeks’inde yer olan 12 ana grubun, 10 ana grubunda artış, 2 ana grubunda ise azalış olmuştur. Sonuç olarak Kasım ayı enflasyon rakamında %1.43 oranında artış gerçekleşmiştir.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler