• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Lefkoşa 21 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Eski bakanlardan Uzun: 3’lü ve 4’lü koalisyon yerine 2’li bir koalisyon daha iyi olur

“Biran önce hükümet kurularak bütçe geçirilmelidir"
Eski bakanlardan Uzun: 3’lü ve 4’lü koalisyon yerine 2’li bir koalisyon daha iyi olur

Maliye Eski Bakanı Ahmet Uzun ve Salih Coşar seçimi, kurulacak hükümet modellerini ve geçirilmeyen bütçeyi değerlendirdi. Partilerin birbirleriyle görüşmeme isteklerinin de demokratik bir hak olduğunun altını çizen Maliye Eski Bakanı Ahmet Uzun, “Örneğin CTP ve HP’nin UBP ile görüşmeyi reddediyor olması da demokratiktir ve bu partilere oy verenler bu şartlarla oy vermişlerdir” şeklinde konuştu. Maliye Eski Bakanı Salih Coşar, seçimlerin yapıldığını ama henüz hükümet kurma belirsizliğinin sürdüğünü söyleyerek, “Biran önce hükümet kurularak bütçe geçirilmelidir. Bunların yanında bahsedilen 3’lü ve 4’lü koalisyon yerine 2’li bir koalisyon daha iyi olur” dedi.

Maliye Eski Bakanı Ahmet Uzun: "Yüzde 50’yi aşan bir hükümet meşrudur"

7 Ocak seçimlerinin ardından sandıktan çıkan sonucu değerlendiren Uzun, “Demokrasilerde partilerin aldığı oy oranı önemlidir ve çoğunluğu alanın idaresi söz konusudur. Öte yandan ne kadar çoğunluk olunursa azınlığında var olduğunu ve onların düşüncelerini de dikkate almak gereklidir. Kısacası demokrasi çoğunluğun diktatörlüğü anlamına gelmemektedir. Bunun yanında bir parti diğerlerine göre daha çok oy aldı diye hükümeti de o kuracak değil, neticede hükümeti kuracak olanların yüzde 50’nin üzerinde oy alması gerekmektedir ve demokrasinin özelliği de budur. Bu noktada UBP, DP ve YDP yüzde 50’nin üzerindedir ve kuracakları hükümet demokratik açıdan meşrudur. Ama aynı şekilde CTP, HP, TDP ve DP’nin de kuracağı hükümet toplam oyda yüzde 50’yi aştığı için oda meşrudur. Dolayısıyla burada mühim olan koalisyon maddeleri üzerinde anlaşmaktır” dedi.

“Görüşmek istemem de demokratik bir haktır”

Partilerin birbirleriyle görüşmeme isteklerinin de demokratik bir hak olduğunun altını çizen Uzun, “Örneğin CTP ve HP’nin UBP ile görüşmeyi reddediyor olması da demokratik bir haktır ve bu partilere oy verenler bu şartlarla onlara oy vermişlerdir. Bunun yanında hükümeti hiç kimse kuramaz o zaman da erken seçim gündeme gelir” şeklinde konuştu.

“En mantıklı geçiş hükümeti kurmaktır”

Konuşulan olası 2 hükümet modelinin yani UBP-DP-YDP ve CTP-HP-TDP-DP hükümet modellerinin sayı açısından 3’lü ve 4’lü koalisyon olmaları açısından çok da sağlıklı olmadığının altını çizen Uzun, “Demokratik olarak demokratiktir ve çözümdür ama sağlıklı değildir. Bunun yanında bu 2 hükümet modeli de uzun süreli bir hükümet olmaz. Bu nokta da ise geçiş hükümeti üzerinde anlaşılması kanaatime göre en doğrusu olur. Belirli bir süre ve bir takım işleri yapmak için bir geçiş hükümeti en mantıklısıdır” diye konuştu.

“Bütçenin geçirilmemesinin faturasını toplum ödeyecek”

Erken seçimden önce ki bütçe tartışmalarına da değinen Uzun, bütçenin seçimlerden önce geçirilmemesini de eleştirerek, “Sayın Serdar Denktaş’ın seçimlerden önce bu konudaki yaklaşımı çok doğruydu. Sayın Serdar Denktaş Maliye Bakanı olarak ‘gelin bütçeyi geçirelim, hem fikir olalım sonra seçime gidelim’ demekte çok haklıydı. Bütçeyi geçirmek mümkün olmadı ve bunun faturasını toplum olarak hepimiz ödeyeceğiz. Çünkü bütçe olmadığı için bir önceki yılın bütçesinin 12’de 1’i harcanarak gitmek zorunda kalacak ve Türkiye Cumhuriyeti’nden para akışı da bütçe ve anlaşmalara bağlıdır. Türkiye bugüne kadar al parayı git dememiştir ve bugünde demeyecektir. Dolayısıyla bunun faturasını hep beraber çekeceğiz, en başta da kamu çalışanları çekecek ve oda toplumun diğer kesimlerine yansıyacak” dedi.

“Hükümet kurulduktan sonra en az bir ay gerekli”

Uzun, sözlerine şu şekilde devam etti; “Süratli hareket edildiği takdirde ve bugün başlanırsa bir aylık bir süre içerisinde bütçe geçirilebilir diye düşünüyorum. Ama şu anda bir hükümet henüz oluşmamıştır. Hükümetin kurulması ve güvenoyu alması 1 ayı bulacaktır. Bilindiği üzere bizde anayasal süreç uzun tutulmuştur.

 Seçim olduktan 10 gün sonra hükümeti kurma görevi verilir, hükümeti kurma görevi alan kişi de 15 gün bu süreyi kullanabilir, kurabilirse tamam ama kuramazsa ve 2’nci parti ile görüşmelere geçtiğinde 15 günde onun için zaman alır. 

Hükümet kurulduğu noktada da onun hazırlığı ve hükümet programı hazırlayarak meclise sunma ve güvenoyu alma da var. O zamandan sonra da her şey yolunda giderse 1 aylık bir zaman içerisinde bütçe geçirilir.”

Maliye Eski Bakanı Salih Coşar: “Hükümet kurulup bütçe geçirilmeli”

Maliye Eski Bakanı Salih Coşar, seçimlerin yapıldığını ama henüz hükümet kurma belirsizliğinin sürdüğünü söyleyerek, “Basından da takip ettiğimiz üzere henüz partiler arası bir anlaşmaya varılamadı. HP ve CTP’nin UBP ile hükümet kurmayacağım demesi, bu durumun değişmeyeceği anlamına gelmez. Bütçe’nin geçirilememesi de ülkeyi olumsuz etkilemektedir. Biran önce hükümet kurularak bütçe geçirilmelidir. Bunların yanında bahsedilen 3’lü ve 4’lü koalisyon yerine 2’li bir koalisyon daha iyi olur” dedi.

(Yeni Bakış)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler