• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Lefkoşa 21 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

LAÜ çarpık kentleşmeye el attı

LAÜ çarpık kentleşmeye el attı

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ), Gemikonağı’ndaki çarpık kentleşmeyi ele alarak, bölgenin planlanmasına önayak oluyor.

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ), Lefke’ye bağlı Gemikonağı’ndaki çarpık kentleşmeyi ele aldı. LAÜ, ülkedeki tüm üniversitelerin konuk öğrencileri ve Türkiye’den gelen 5 ekol mimar işbirliğinde atölye çalışması başlattı. Atölye çalışması ile Mardinli’den CMC Limanı’na kadar olan bölgenin sahil şeridi tasarlanacak.

LAU (10)

Rana Sarro ÖZADALI

 

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ), Gemikonağı’ndaki çarpık kentleşmeyi ele alarak, bölgenin planlanmasına önayak oluyor.

LAÜ, ülkedeki tüm üniversitelerin konuk öğrencileri ve Türkiye’den gelen 5 ekol mimar işbirliğinde atölye çalışması başlattı.

Startı bugün verilen atölye çalışmasıyla, Mardinli’den CMC Limanı’na kadar olan bölgenin sahil şeridi tasarlanacak.

Lefke Avrupa Üniversitesi – Mimarlık Fakültesi tarafından gerçekleştirilecek atölye çalışması için, Gemikonağı’nın tüm arazi planı çıkarıldı.

4 yıldan beridir Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ)’de görev yapan, İç Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erçim Uluğ, LAÜ tarafından gerçekleştirilecek bu atölye çalışması ile ilgili Detay Gazetesi’ne bilgiler verdi.

 

“GEMİKONAĞI’NDA ÇARPIK YAPILAŞMA”

1974’den başlayarak plansız olarak gelişen Gemikonağı bölgesinin, çarpık bir yapılaşmaya sebep olarak kent dokusunun bozulmasını, bölgenin deniz ile ilişkisinin kesilmesini ve görsel kirliliği beraberinde getirdiğini kaydeden Uluğ, “maden zamanından kalan yapılar dönemin karakterli Mimari üslubunu taşımakta olmasına rağmen, çarpık yapılaşma binaların karakterlerine zarar vermiştir” dedi.

LAÜ BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRİYOR

Gemikonağı için bugüne kadar şehircilik ve kamusal yönden hiçbir düzenlemenin yapılmadığını belirten Dr. Uluğ, Belediye ile Şehircilik makamına sunulmak üzere üretilecek 5 farklı projenin, bölgenin planlanmasına ışık tutacağını kaydetti.

“LAÜ İÇİN İLK İMAJ”

Prof. Dr. Uluğ, Lefke kasabası ve Lefke Avrupa Üniversitesi’nin ana yüzünü temsil eden ve ziyaretçileri karşılayan bu bölgenin fiziksel olarak ele alınması, mevcut kültürel ve sosyal değerlerin korunarak fiziksel iyileştirilmesinin sağlanmasının önemine işaret etti.

“ÜSTADLAR İLE ÇIRAKLAR BİRARADA”

LAÜ Mimarlık Fakültesi olarak Gemikonağı bölgesinde mevcut çarpık kentleşmeye söylem üretmek ve bölgenin ileriye dönük yapılaşması yönünde fikir sunmak amacıyla “Gemikonağı Atölye Çalışması” başlığı altında profesyonelleri (üstatları) ve öğrencileri (çırakları) bir araya getirmeyi hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Uluğ, atölye çalışması ile ilgili şu bilgileri verdi:

“FİKİR YARIŞMASI”

“25 kişilik öğrenci grubu 5 kişilik karışık 5 tasarım gruplarına bölünerek ve Üstatlardan oluşan grup liderleri ile yukarıda tanımlanmış kent problemi üzerine fikir üretecekler. 3 günlük Atölye Çalışması ve tasarım fikir yarışması şeklinde ilerleyecek olan süreç 9 Mayıs 2015 Cumartesi günü yapılacak olan grup sunumları ve LAÜ Mimarlık Fakültesi ve KTMMOB Mimarlar Odasından oluşacak jüri değerlendirmesi ile sona erecektir.”

“DİĞER ÜNİVERSİTELERDEN ÖĞRENCİLER İLE…”

Bu atölye çalışması ile farkındalık yaratabilmek için, Kıbrıs’taki diğer 4 mimarlık fakültesinden, misafir öğrenci davetleri yapıldığını belirten Erçim Uluğ,  Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (ÜKÜ), Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ve Yakın Doğu Üniversitesi’nden, 5’er öğrencinin de, bu atölye çalışması sürecinde, karma gruplarda çalıştırılacaklarını anlattı.

 

“5 EKOL MİMAR LİDERLİK YAPACAK”

Prof. Dr. Erçim Uluğ, LAÜ’de 3 gün boyunca misafir edilecek öğrenciler ile yürütülecek bu karma grupların yönetiminin ise, Türkiye’den davet edilen 5 ekol mimar tarafından yapılacağını belirtti.

Türkiye’den gelecek davetli ekol mimarları, Mehmet Soylu, Tamer Başbuğ, Evren Başbuğ, Yakup Hazan, Hasan Özbay ve Kıbrıs’ın ekollerinden Ekrem Ziver Bodamyalızade’nin 3 gün boyunca 5 gruba liderlik yapacağını kaydeden Uluğ, atölye çalışması ile ilgili gazetemize şu bilgileri verdi:

“Bu çerçevede 3 günlük yoğun bir programımız var. Bu yoğun programda, esas olan tasarım problemini öğrencilere ve konuklarımıza anlattıktan sonra, sağladığımız atölye ortamında, bu tasarım problemi üzerinde söylem üretmelerini bekleyeceğiz.”

 

“JÜRİ ŞU İSİMLERDEN OLUŞUYOR…”

“Yarattıkları ürünleri dijital sunum haline getirecekler ve Cumartesi günü sunum gerçekleştirilecek. Oluşturduğumuz bir jüri üyesi var. Jüri üyeleri, Mimarlar Odası Başkanı, Genel Sekreteri, Meslektaşımız ve Eski Başbakan Hakkı Atun, Lefke Avrupa Üniversitesi Dekanı ve tanıdık mimarlardan Dr. Fevzi Özersay’dan oluşuyor.”

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler