• BIST 9994.61
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Sosyal Medya'da " örtülü fişleme" iddiası

Sosyal Medya'da " örtülü fişleme" iddiası

Türkiye’de medyaya yönelik baskı her geçen gün artarken şimdi de sosyal medya üzerinden ihbar sisteminin devlet eliyle yürürlüğe konulması tartışma konusu. Muhalefete göre online ihbarın örtülü fişleme anlamına geldiği görüşünde.

24 SAAT İÇİNDE KARAR

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, online ihbar ile ilgili bilgi verdi. TİB'in gelen talebi ivedilikle Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne (ESB) bil-dirildiğini ifade eden Acarer, "EBS 4 saat içinde tedbir kararını uygulamakla yükümlüdür. https://www.ihbarweb.org.tr/ohg/ adresi üzerinden yapılacak olan başvurularda, başvuruda bulunan kişinin hukuksuz olduğunu iddia ettiği içerikle ilgili 24 saat içinde mahkemeye başvurarak mahkeme kararı alması gerekmektedir" diye konuştu.

ANAYASA’YA AYKIRI

Bugün'de yer alan haberde TBMM Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, yapılmaya çalışılan uygulamanın hukuk dışı olduğunu belirtti. “Kişilerden ve şirketlerden bu bilgileri istemek hukuksuzdur, Anayasa’ya aykırıdır” dedi. Aksünger, hükümet tarafından getirilen sosyal medya yasaklarını içeren yasaların tümünün AYM tarafından iptal edildiğini aktardı. Aksünger, uygulamaların herkesin bilgilerinin toplanmasında kılıf olarak kullanıldığını belirtti. “Hükümet, kendini korumak için sosyal medyada tedbirler almaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

VERİLER GÜVENDE DEĞİL

Aksünger, ”Kişisel veriler devletin elinde güvende değil. Keyfi uygulama ve fişleme için kişisel verilerin korunması için kalkan yapılıyor” ifadelerini kullandı.

FİŞLEME İÇİN BİRLİK KURULDU

Tüm kontrollerin kurulan bir birlik aracılığıyla yapılmasını istendiğini anlatan Aksünger, “Bunun için Erişim Sağlayıcıları Birliği isimli bir birlik kuruldu” dedi. Birliğin, demokratik bir sivil toplum kuruluşu gibi gösterileceğini anlatan Aksünger, Bunun arkasında hükümetten gelen talepler uygulanacaktı” dedi. Bu çalışmanın 130 tane erişim sağlayıcı şirketin sadece 12’siyle yapılmak istenmesi sonucu anlaşmazlık çıktığını ifade etti. Diğer şirketlerin itirazı ile kuruluş tüzüğünün AYM tarafından iptal edildiğini dile getirdi. Aksünger, “Buna rağmen Hükümet 3 ay boyunca bu birliği hukuken varmış gibi kullandı. Kararlar aldırdı” diye konuştu.

BAKAN BASKISIYLA

Aksünger, “BTK Başkanı’nın açıklaması Ulaştırma Bakanı’nın baskısıyla yapılmış bir açıklamadır. Bakan’a talimat da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan geliyor” dedi. Aksünger, hükümetin geçici bir uygulama yapma niyetinde olduğunu söyledi. Oluşacak ara dönemde yapılmak istenen her şeyin gerçekleştirileceğini kaydetti.

ÖZEL BİLGİLER SATILIYOR

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, kişisel veriler konusunda büyük bir sızma riskinin bulunduğunu açıkladı. “Kişisel veriler kurumlar tarafından parayla satılıyor” dedi. Kişisel verilerin kimin kontrolünde olduğunun belli olmadığını vurguladı. Yeniçeri, “Türkiye’deki fişleme hastalığından dolayı güvensizlik durumu oluştu” ifadelerini kulandı. Hükümet’in yaptıklarını aklamak için her türlü yasa dışı amaçla bilgileri kullanılabileceğini belirtti. Yeniçeri, “Bu uygulamalar, fişlemelerin İnternet’ten yapıldığının resmidir” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler