• BIST 9888.54
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Lefkoşa 28 °C
  • Mağusa 28 °C
  • Girne 26 °C
  • Güzelyurt 29 °C
  • İskele 28 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

DAÜ Bilimsel Sağlık Programında “Çocuklarda Fiziksel Aktivite” konusu ele alındı

Bilimsel Sağlık programının söz konusu bölümü 28 Mart 2018 Çarşamba günü 19.15-20.00 saatleri arasında BRT2 kanalında yayınlanacaktır.
DAÜ Bilimsel Sağlık Programında “Çocuklarda Fiziksel Aktivite” konusu ele alındı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Bilimsel Sağlık” adlı televizyon programına bu hafta DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zehra Güçhan Topçu konuk oldu. Söz konusu programda “Çocuklarda Fiziksel Aktivite” konusu ele alındı. Yrd. Doç. Dr. Topçu programda akademik yaşamında gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalardan söz ederek, KKTC’deki çocuklarda en büyük problemin yeterli aktivite düzeylerinin olmaması ve buna bağlı olarak gelişen obeziteyi saptadıklarını ifade etti. Doğru beslenme ve fiziksel aktivite seviyesinin arttırılması üzerinde duran Yrd. Doç. Dr. Topçu, obezite ile baş ederken sadece vücut kitlesini azaltmayı değil aynı zamanda obezitenin neden olduğu duruş bozukluklarını da gidermeyi amaçladıklarını anlattı. Yrd. Doç. Dr. Topçu obeziteyle; başın öne çıkıklığı, bel oyukluğu, düz tabanlık olabildiğini ve fizyoterapistler olarak bunlar üzerinde bir düzeltmeyi amaçlayan bir program gerçekleştirdiklerini ifade etti. “Bilinçli bir egzersiz programına çocuklarımızı dahil edelim.” söylemini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Topçu, tüm kas ve iskelet sistemi hareketlerini kapsayan fiziksel aktivitenin, çeşitli hastalıklardan koruduğunu, duruş bozukluklarını giderdiğini ve yaşam kalitesini arttırdığını kaydetti. 
Yrd. Doç. Dr. Topçu, çocuklarda temel hareket becerisinin gelişimiyle 2-7 yaş arasındaki çocukların önce tüm spor dallarına yönlendirilmelerini sonrasında ise çocuğun hangi alanda daha motive olduğu ve beceri kazandığının gözlemlenmesinin doğru olacağını belirtti. 7-14 yaş arasındaki dönemde  çocuğun 2 ila 3 branşı yapmasının uygun olacağını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Topçu, 14 yaş sonrasında ise profesyonel evre ile, tüm yaşamı boyunca sürdüreceği bir spor dalına sahip olması gerektiğinin önemine dikkat çekti. Teknolojinin gelişimiyle, günümüzde hareketsiz bir yaşam sürmenin en büyük tehlike olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Topçu, aile bireyleri olarak, çocuklarımızı hem teşvik etmemiz hem de onlara doğru rol model olmamız konusuna vurgu yaptı. 
Gazimağusa ilkokul 4. Sınıf öğrencilerine uygulamış oldukları anketten de bahseden Yrd. Doç. Dr. Topçu, yapmış oldukları anket sonuçlarına göre çocuklarda %30’a dayanan bir obezite sorunun ortaya çıktığını, yetersiz aktivitenin ise %50’lerde olmasının konunun önem boyutunu gösterdiğini ifade etti.  Öte yandan Yrd. Doç. Dr. Topçu, Kıbrıs Türk Fiziksel Aktivite Derneği’ni kurduklarını anlatarak, birçok uzmanın dernek sayesinde farkındalığı arttırma ve projeler üretme amacını taşıdıklarını kaydetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler