• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 25 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 25 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

“Hımarcılar Hanı” polemiği büyüyor

“Hımarcılar Hanı” polemiği büyüyor
“İsim değişikliği AKP hükümetinin İslami Kültür dayatmasıdır”: Feminist Atölye (FEMA) örgütü Kumarcılar Hanı’nın isminin değiştirilme girişimine karşı imza kampanyası başlattı. FEMA’nın açıklamasında “son 10 yıldır kuzey Kıbrıs’ın her köşesine inşa edilen camiler ve açılan külliyeler yanında, önemli bir tarihi eserimiz olan Kumarcılar Hanı’nın, başörtüsü anlamına gelen “Hımar” kelimesi ile değiştirilmesi AKP hükümetinin İslami kültür dayatmasından başka bir anlam ifade etmemektedir” denildi
Turizm Bakanı, “Kimseden Telkin Almadım”: Kumarcılar Hanı’nın isminin değiştirileceğini yalanlamayan Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, bu konuda kimseden telkin almadığını vurguladığı açıklamasında hanın ismi ile ilgili bilirkişiler ve tarihçiler ile yapılacak toplantıların ardından bir karara varılacağını ve toplantı sonrası gündeme gelecek olan isimleri halkla paylaşacağını belirtti

AHMET VAMIK

Milletvekili Doğuş Derya, geçtiğimiz gün sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla tarihi Kumarcılar Hanı’nın isminin değiştirilmesine karşı olduğunu açıklamıştı. Turizm Bakanlığı’nın hanın ismini Hımarcılar Hanı olarak değiştirmek istediğini ve bunun bir asimilasyon politikası olduğunu ifade eden Derya’nın çağrısı yanıtsız kalmadı. Feminist Atölye (FEMA) örgütü Kumarcılar Hanı’nın isminin değiştirilme girişimine karşı imza kampanyası başlattı. FEMA’nın açıklamasında “bu politikalar daha önceleri adayı “Türkleştirmek”  için köy, sokak ve meydan isimlerini “Türkçeleştirmek” suretiyle yapılırken, AKP hükümeti ile birlikte bir “İslamlaştırma” projesi halini almıştır” ifadelerine yer verildi.

FEMA’nın açıklaması:

"Turizm Bakanı Sayın Sucuoğlu, son dönemlerde verdiği demeçlerde 144 yıldır adı Kumarcılar Hanı olan mekândan “Hımarcılar Hanı” olarak bahsetmeye başladı. Restorasyonu tamamlanmak üzere olan ve Mart ayında açılışı yapılacak olan Kumarcılar Hanı’nın sessiz sedasız ismini değiştirmeye çalışan bu girişim açıktır ki, Türkiye hükümetlerinin adada yürüttüğü kültürel asimilasyon politikalarının bir uzantısıdır.  Bu politikalar daha önceleri adayı “Türkleştirmek”  için köy, sokak ve meydan isimlerini “Türkçeleştirmek” suretiyle yapılırken, AKP hükümeti ile birlikte bir “İslamlaştırma” projesi halini almıştır. Son 10 yıldır kuzey Kıbrıs’ın her köşesine inşa edilen camiler ve açılan külliyeler yanında, önemli bir tarihi eserimiz olan Kumarcılar Hanı’nın, başörtüsü anlamına gelen “Hımar” kelimesi ile değiştirilmesi AKP hükümetinin İslami kültür dayatmasından başka bir anlam ifade etmemektedir. Mekân isimlerinin değiştirilmesi, o mekânda yaşayan insanların tarihini, geçmişini ve hafızasını da değiştirmek demektir. Yıllardır dayattığı özelleştirme paketleri ile AKP bir yandan kendi neoliberal düzenini Kıbrıs’a yaymaya çalışırken, öte yandan da yürüttüğü kültür politikası ile geçmişimizi, tarihimizi ve belleğimizi dönüştürmeye, bizleri kendi istediği kılığa sokmaya çalışmaktadır. FEMA aktivistleri olarak bizler, AKP’nin dayattığı politikalara hayır derken, Bakan Sucuoğlu’nu da kendi ülkesinin kültürel mirasını katleden bu politikalara alet olduğu için kınıyoruz. Bu noktada Kıbrıslı Türklerin değerlerini yok etmeye dönük yapılan hatadan vazgeçilmesi gerektiğini söylüyor ve toplumsal değerlerimize sahip çıkmak adına imza kampanyası başlattığımızı da bildiriyoruz”

han (1)

BAKAN İSİM DEĞİŞİKLİĞİNİ YALANLAMADI 

Kumarcılar Hanı’nın isim polemiğiyle ilgili suçlamaların merkezinde olan Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu yazılı açıklama yaparak isim değişikliği konusunda bilgi kirliliği yaşandığını iddia etti. Kumarcılar Hanı’nın isminin değiştirileceğini yalanlamayan Turizm Bakanı, açıklamasında hanın ismi ile ilgili bilirkişiler ve tarihçiler ile yapılacak toplantıların ardından bir karara varılacağını ve toplantı sonrası gündeme gelecek olan isimleri halkla paylaşacağını belirtti.

Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklama:

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Bakanlığın hanın ismi ile ilgili bilirkişiler ve tarihçiler ile yapacağı toplantıların ardından bir karara varacağı ve toplantı sonrası gündeme gelecek olan isimleri halkla paylaşacağı belirtildi. Açıklamada, hanın ismi konusunda Bakanlığın kimseden bir telkin almadığı, tarihi geçmişi detaylı bir şekilde araştırılıp, incelendikten sonra bir karara varılacağı ve bu konuda kimsenin kafasında bir soru işareti kalmaması için sürecin şeffaf bir şekilde sürdürülmesinin sağlanacağı ifade edildi. Diğer yandan, Turizm Bakanlığı’nın yıllardır inşası tamamlanamayan Kumarcılar Hanı’nın bitirilip turizmin hizmetine kazandırılması için yoğun bir tempoda çalışmalarını sürdürmekte olduğu, üçüncü etap restorasyon çalışmalarının şubat sonu tamamlanmasının ardından han içerisindeki dükkanların ihale sürecinin başlayacağı duyuruldu.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler