• BIST 10267.09
  • Altın 2413.146
  • Dolar 32.2664
  • Euro 34.8187
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

İşte Gezici'nin UBP anketi!

Yarış Özgürgün,Üstel ve Tatar arasında...
İşte Gezici'nin UBP anketi!

 

K.K.T.C ULUSAL BİRLİK PARTİSİ’NE İLİŞKİN ARAŞTIRMA RAPORU

 

EKİM, 2015

 

İÇİNDEKİLER

 

GİRİŞ……………………………………………………………………………………………………………………………………….2

    Araştırmanın Amacı ve Önemi………………………………………………………………………………………………..3

    Araştırmanın Örneklemi…………………………………………………………………………………………………………..3

     Veri Toplama Aracı…………………………………………………………………………………………………………………..4

    BULGULAR……………………………………………………………………………………………………………………………….5

Genel Değerlendirme………………………………………………………………………………………………………………6

 

GİRİŞ

 Araştırmanın Amacı ve Önemi

Bu araştırma Gezici Araştırma Şirketi tarafından, K.K.T.C genelinde sosyal, ekonomik, politik ve kültürel konular ile ilgili seçmenin algısını belirlemek üzere 12-15 Ekim 2015 tarihlerinde yapılmıştır.

Araştırma sonuçları ilgili kurumun seçim sürecinde öngörü kazanması açısından önem arz etmektedir.

Araştırmanın Örneklemi

Araştırmanın örneklemi Ulusal Birlik Partisi delege sayısı dikkate alınarak, K.K.T.C.’de5 ilçeyitemsil edecek nitelikte oluşturarak düzenlenmiştir.

Araştırma 5 ilçede 18 yaş ve üstü delege sayısını temsil eden, 2.850 Kişi aranmış ve Örneklem formülüne denk gelen1.500 katılımcı üzerinde yürütülmüştür. Yapılan çalışmada tüm veriler telefonla görüşme metodu ile toplanmıştır.

Örneklemin seçilmesinde, tesadüfü örnekleme yönteminden tabakalı örnekleme yöntemi kullanılmıştır.

Verilerin Analizi

MS Office 2010 Excel ve SPSS 17.0 ortamına veri girişi ve kodlama yapılmıştır. Verilerin analizi sonucu elde dilen oranlar tablolaştırılmıştır. Bunun yanı sıra kategorik değişkenler için ki-kare analizi yapılmıştır rapor edilmiştir.

Araştırmasonuçlarıgereksahada, gereksebilgisayarortamındaçeşitlikontrolleretabitutulmuş, eldeedilenbulgularıntutarlılığıgözlemlenmiştir. Araştırmanınhatapayıgüvenaralığısınırlarıiçerisinde+- 3,7’dir.

 

Kurum Hakkında Bilgi;

Müh. Murat Gezici, kariyerine  1999-2001 yılları arasında  Konda Araştırma Şirketinde ( Yönetim Kurulu Başkanı Tarhan Erdem) anketör olarak  başlamıştır. 2001 - 2011 yılları arasında  ise A&G ( Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gür) Araştırma Şirketinde anketör olarak çalışmış ve aynı zamanda şirketin çeşitli kademelerinde görev almıştır. A&G şirketinde  yöneticilik pozisyonunu da üstlenen Murat Gezici, buradaki görevini tamamlayarak Gezici Kamuoyu Araştırmaları  ve Danışmanlık şirketini  15 yılı aşkın deneyimli bir ekip ile  2011 yılında kurmuştur. Gezici Araştırma deneyimli kadrosu sayesinde yapmış olduğu araştırmalarla kendini kanıtlamıştır. 2014 yılı Türkiye yerel ve Cumhurbaşkanlığı seçimini ve 2015 yılı K.K.T.C cumhurbaşkanlığı seçimini nokta atışı ile bilmiştir. 

Tarafsızlık ve güvenilirliği ilke edinen Gezici Araştırma, gereksinim duyulan bilgiyi, doğruluğu ve etkinliği sınanmış bilimsel ve teknik yöntemlerle hazırlayarak hızlı, doğru ve kapsamlı bir şekilde sunar.

Özellikle siyasi kurumların ihtiyaçlarına yönelik kamuoyu araştırmaları alanında uzmanlaşan Gezici Araştırma, medya araştırmaları ve sosyolojik araştırmalar alanında önemli bir know-how sahibidir. Türkiye’de 81 ilde düzenli olarak yaptığı araştırmalar ile toplumun kanaatlerini sürekli gözlemleyen tek araştırma şirketidir. Dünyanın birçok ülkesinde, Avrupa, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler’de araştırmalar yapmaktadır.

   

BULGULAR

 

Tablo 1. Araştırmaya Katılan Kıbrıs Türk Halkı’nın UBP’deki Görevlerine İlişkin Dağılım

 

ADAYLARYüzde
Kadın Kolları Başkanı9,7
Gençlik Kolları Başkanı8
Örgüt Başkanı19,5
Üye45,4
Diğer17,4
Total100

 

Araştırmaya katılan Kıbrıs Türk Halkı’nın UBP’deki görevlerine ilişkin dağılım incelendiğinde, % 9,7’si kadın kolları başkanı olduğunu ifade ederken, % 8’i gençlik kolları başkanı olduğunu, % 19,5’i örgüt başkanı olduğunu % 45,4’ü UBP üyesi olduğunu ifade etmektedir.

 

 

Tablo 2.Araştırmaya Katılan Kıbrıs Türk Halkı’nın UBP’nin Yapmasını İstediği İcraatlara İlişkin Dağılım

Araştırmaya katılan Kıbrıs Türk Halkı’nın UBP’nin yapmasını istediği icraatlara ilişkin dağılım incelendiğinde % 21,8’i halka ve tabanın sesine kulak vermesi gerektiğini ifade ederken, % 11,4’ü ekonomik olarak ilerlemek istemelerini desteklemesi gerektiğini ifade etmektedir. Bunun yanı sıra % 16’sı Kıbrıs’a sahip çıkmasını ve % 8,7’si işsizlik çözmesi gerektiğini ifade etmektedir.

 

Tablo 3.Araştırmaya Katılan Kıbrıs Türk Halkı’nın Ulusal Birlik Partisi’ne Ağabeylik Yaparak Birlik ve Beraberliği Sağlayıp Partiyi Layık Olduğu Seviyelere Çıkartabilecek Adayın Hangisi Olduğuna ile İlgili Görüşlerine İlişkin Dağılım

ADAYLARYüzde
Hüseyin Özgürgün35,1
Ünal Üstel30,3
Ersin Tatar23,9
Nazım Çavuşoğlu5,5
Hamza Ersan Saner4,0
Zorlu Töre1,2
Total100

 

12-15 Ekim 2015 tarihlerinde yapılan bu araştırmanın sonucu;

Araştırmaya katılan Kıbrıs Türk Halkı’nın UBP’ye ağabeylik yaparak birlik ve beraberliği sağlayıp partiyi layık olduğu seviyelere çıkartabilecek adayın hangisi olduğuna ile ilgili görüşlerine ilişkin dağılım incelendiğinde % 35,1’i Hüseyin Özgürgün olduğunu ifade ederken, % 30,3’ü Ünal Üstel olduğunu ve % 23,9’u Ersin Tatar olduğunu ifade etmektedir.

Tablo 4. Araştırmaya Katılan Kıbrıs Türk Halkı’nın 31 Ekimde Yapılacak Olan Ulusal Birlik Partisi’nin 20. Olağan Kurultayında Hangi Adayı Destekleyeceğine İlişkin Dağılım

ADAYLARYüzde
Hüseyin Özgürgün36,2
Ünal Üstel29,1
Ersin Tatar21,0
Nazım Çavuşoğlu7,3
Hamza Ersan Saner4,6
Zorlu Töre1,8
Total100

 

Araştırmaya katılan Kıbrıs Türk Halkı’nın 31 Ekimde yapılacak UBP’nin 20. Olağan Kurultayı’nda hangi adayı destekleyeceğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 36,2’si Hüseyin Özgürgün’ü destekleyeceğini ifade ederken, %29,1 Ünal Üstel’i ve % 21,0’ı Ersin Tatar’ı destekleyeceğini ifade etmektedir.

 

Tablo 6. Araştırmaya Katılan Kıbrıs Türk Halkı’nın Destekleyeceği Adayı Neden Desteklediğine Dair Görüşlerine İlişkin Dağılım

Araştırmaya katılan Kıbrıs Türk Halkı’nın 31 Ekimde yapılacak UBP’nin 20. Olağan Kurultayı’nda destekleyeceği adayı neden desteklediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 28,9’u güvendiği için destekleyeceğini ifade ederken % 11,8’i halka yakın olduğu için, % 20,2’si çalışkan biri olduğu için, % 7,9’u genç, dinamik ve % 26,2’si tecrübeli olduğu için desteklemek istediğini ifade etmektedir.

 

 

GENEL DEĞERLENDİRME

Gezici Araştırma K.K.T.C Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını tek bilen araştırma merkezi olmuştur. Gezici Araştırmanın yaptığı kamuoyu yoklamasından UBP üyesinin sandığa katılımı düşük olacağını üyelerin % 55 – 60’ı sandığa gitmeyeceğini söyledi. 8.500 civarında üyeye sahip olan partinin yaklaşık 2 bin kişisi partiye üye olduğunu bilmiyor bilenlerin bir kısmı da diyor ki beni habersiz üye yaptılar ben gitmeyeceğim sandığa diyor, kendisini başka bir partili olarak veya başka bir partiye gönül bağ olduğunu ifade eden yüzlerce üye ile karşılaştık. Bu kişilerde sandığa gitmeyeceklerini ifade ediyor. Araştırmaya katılına üyelerin en fazla güven duyduğu ve tecrübeli olarak baktığı aday Ünal Üstel olduğu görülüyor. Tecrübe ve güveni kim sağlarsa başarılı olma ihtimali daha yüksektir.

UBP’nin kongresinde kim Sn. Hüseyin Özgürgün karışışında yer alırsa ikinci turu o alabilir sebebi yaptığımız araştırmada ikinci turda Sn. Özgürgün karşısında kim olursa olsun onu destekleyeceğini ifade ediyor. Bu ihtimali ölçmek için tekrar sahada araştırma yapıyoruz sonuçlarını da 28.10.2015 Çarşamba  saat 13.00 da kamuoyu ile paylaşacağız

 

 

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler