• BIST 10190.95
  • Altın 2402.551
  • Dolar 32.2602
  • Euro 34.7247
  • Lefkoşa 27 °C
  • Mağusa 27 °C
  • Girne 26 °C
  • Güzelyurt 25 °C
  • İskele 27 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C

Yeşil enerjide hala zayıfız

Biz sınıfta kaldık
Yeşil enerjide hala zayıfız
Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği'nin 2020 yılında enerji üretiminin beşte birini yenilenebilir kaynaklardan karşılama hedefini yakalama yolunda hızla ilerlerken, bizim ülkemizde yasal mevzuatlar ve tüzük eksiklikleri nedeni ile AB standartlarının çok altında kaldığımız gözlemlendi. Yılın 360 günü güneş olan adamızda biz hala çok büyük oranda fuel oil ile enerji üretmeye devam ediyoruz.

Barışcan ŞEKERCİ

Avrupa Komisyonu'nun tahminlerine göre yenilenebilir kaynaklar geçtiğimiz yıl AB'deki toplam enerji üretiminin yüzde 15.3'ünü karşıladı. 2013/2014 döneminde 28 AB ülkesinden İngiltere, Hollanda ve Lüksemburg dışında kalan 25'inin, ara hedeflerini yakalaması bekleniyor.

YILIN 360 GÜNÜ GÜNEŞ

Kıbrıs’ın kuzeyinde ise yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması konusunda herhangi bir resmi politika olmaması nedeni ile Teknecik ve AKSA elektrik santrallerinin ürettiği ve fuel oil kullanılan enerji kaynakları kullanılıyor. Yeşil enerji konusunda yılın neredeyse 360 günü güneşin olması nedeni ile güneş panelleri tercih edilirken, ülke coğrafyasında çok da verimli olamayan rüzgar enerjisi de kullanılıyor

AB İLERLEME RAPORU

AB yenilenebilir enerji ilerleme raporunda, 'Fransa, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Birleşik Krallık ve kısmen de Belçika ve İspanya gibi bazı üye ülkelerin, politika ve araçlarının yenilenebilir enerji hedeflerini yakalamak için yeterli ve etkili olma durumunu politikalarını yeniden gözden geçirmeleri gerekiyor.

BİZ SINIFTA KALDIK

Ülkemizde yenilenebilir enerji kaynakları yeterince cazip bir durumda olmadığı gözlemleniyor. Yenilenebilir Enerji Yasası’na göre, konutlara tanınan mahsuplaşma hakkının ticari işletmelerde geçerli olamaması, yenilenebilir enerjinin daha da artmasını engelliyor. Yasa ve tüzüklerin revize edilmesi ve prosedürlerin de hızlandırılması gereken KKTC’de Enerji Bakanlığı’nın konuya ilgili ciddi çalışmalar yapması da gerekiyor. Ülkemizde ilgili yasanın 2012 yılında geçmiş olmasına karşın, yeşil enerjide hala standartların çok altında bulunuyoruz. Mart ayına kadar resmi olarak 200’e yakın Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEK) belgesi verilmiş olan KKTC’de, çevreye daha duyarlı ve fosil yakıtların kullanılmadığı bu enerji kaynağının artırılması gerekiyor.

GÜNEY KIBRIS GELİŞME GÖSTERDİ

2020 hedeflerini şimdiden yakalayan ülkeler arasında ise Avusturya, İsveç, Danimarka ve Letonya başı çekerken, Güney Kıbrıs her geçen gün gerek rüzgar enerjisi, gerekse güneş panelleri yardımı ile son 5 yılda ciddi oranda gelişme gösterdi. Kıbrıslı Rumlar’ın 2020 yılı için resmi hedefi ise 192 MW.

KIBRIS’A ÇOK UYGUN

Kuzey Kıbrıs’ta fosil yakıtlarının dışında güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve biokütle enerjileri gibi başka doğal kaynakların da bulunduğu dikkat çekerken, söz konusu öz kaynaklarla ilgili daha yoğun çalışma yürütülmesi gerekiyor. Güneş enerjisi, ilk yatırımının pahalı ve alan ihtiyacı gibi dezavantajlarının olmasına karşın, bu enerji kaynağı çevre dostu olması, kullanım sırasında maliyeti olmaması ve en önemlisi sürdürülebilir olması nedeni ile Kıbrıs için önemli avantaj konumunda.

RÜZGAR ENERJİSİ TERCİH EDİLMİYOR

Rüzgar enerjisi, ilk yatırım maliyetinin güneş enerjisi sistemlerine göre daha ucuz olmasına karşın, fosil yakıtlı sistemlere göre elektrik üretme konusunda yine de pahalı sistemler arasında bulunuyor. Ayrıca rüzgar hızının gerekli mertebelere ulaştığı yerlerin belirlenmesi de gerekiyor. Bu sistemlerin de monte edileceği alan problemleri bulunurken, rüzgarın sürekli aynı hızlarda olmaması ve her noktanın değişken olması, üretilen enerji miktarının sürekli olmamasına sebebiyet veriyor.

Biokütle ise enerjisinin atıkların yakılması sonucu elde edilen bir enerji çeşidi. Zaman içerisinde çöplerden çıkan metan gazından enerji elde edilebiliyor. Bununla, hem çöpte meydana gelebilecek gaz sıkışması sebepli bir patlama riskini ortadan kaldırılırken, hem de enerji üretilebiliyor.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler