• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Lefkoşa 27 °C
  • Mağusa 28 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 27 °C
  • İskele 28 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C

Değirmenlik, karasinek ile savaşıyor

Değirmenlik, karasinek ile savaşıyor

Değirmenlik Belediyesi, LSD’nin bölgeye girmesi ile, bu hastalığın yayılımında rol oynamamak adına Haşere Mücadele Birimi’nin çalışmalarını ağılların dışında devam ettirmesi kararının ardından, ağıllardaki sinek mücadelesinin bu hafta içinde tekrar başlatıyor.

Değirmenlik Belediyesi Sağlık Şubesi sorumlusu, Veteriner Hekim Şifa Berkan tarafından yapılan açıklamaya göre, LSD aşısı yapılan ağıllarda yaptıkları incelemeler sonucunda karasinek larvalarında ciddi bir artışın yaşandığını, baharın gelmesi ve sıcaklıkların artması ile canlanan karasinek nüfusunu kontrol altına almak adına, ağıllardaki mücadelenin bu hafta içinde yeniden başlayacağını kaydetti.

Şifa Berkan Sağlık Şubesi’nin çalışmaları ve sinekle mücadele ilgili çalışmalarıyla ilgili olarak şu açıklamaları yaptı:

AĞILLARDAKİ MÜCADELE YENİDEN BAŞLIYOR

“En son ağıllarda ilaçlamaları durdurmuştuk ve bazı tepkiler almıştık. Ama ağıl ilaçlamalarını kapatmanın, bölgeye sıçrayan hastalığın yayılmasında taşıyıcı olmamak adına verilmiş doğru bir karardır. Eleştiriyi yapanların, inisiyatif kullanarak olayı bu açıdan değerlendirmelerini öneririm. Bu olayda da görüldüğü gibi sineğin sınırı da sorumlusu da yoktur. Ya birlikte ve gerekli koşullarda çalışırız veya birlikte zarar görürüz. Ağıl ilaçlamasını durdurduğumuz bu dönemde biz uzun yağmurlu günler haricinde hiç durmadık. Ekiplerimiz, tüm bölgeyi durgun su ve dere yatakları bakımından tekrardan derinlemesine inceledi. Uygun larvasitler ile sinek larvalarına yönelik çalışmalarını sürdürdü. Memnuniyet ile karşıladığımız uzun soluklu yağmurların dezavantajı olarak sivrisinek üreme kaynaklarındaki artış nedeni ile bu süreçte bölge sıkı bir larva mücadelesine gerek duydu. Ekiplerimiz de bu süreçte bunu yapma fırsatı buldu. Şu günlerde ise, tam da tahmin ettiğimiz oldu ve ekipler, LSD aşısı yapılan ağıllarda yaptıkları incelemeler sonucunda karasinek larvalarında ciddi bir artışın yaşandığını bilgimize getirdi.

Büyükbaş hayvancılığının yoğun yapıldığı bölgemizde karasinek yoğunluğu da diğer bölgelere göre oldukça fazladır. Belediyemiz bölgedeki tüm üretim faaliyetlerini ‘ayrıca’ desteklediğinden, imkanlar ölçüsünde hayvan üreticilerimizin ağıllarındaki haşere mücadelesine oldukça ciddi katkılar yapmaktayız. Baharın gelmesi ve sıcaklıkların artması ile canlanan karasinek nüfusunu kontrol altına almak adına, ağıllardaki mücadelemiz bu hafta içinde yeniden başlayacaktır.”

DEGIRMEN (1)İLAÇLAMALAR TÜM AĞILLARA YAPILACAK

“Değirmenlik Belediyesi Sağlık Şubesi olarak ilaçlama işleri tüm ağıllarda başlayacak ve sürecek. Yalnız bölgedeki üreticilerimizden, herhangi bir nedenden ötürü bu ilaçlamaların ağıllarında yapılmasını istemeyenlerinin, bu isteklerini Sağlık Şubesi’ne bildirmesi gerekmektedir. Ayrıca herhangi bir nedenden ötürü bu hizmeti alamayan ve/veya almak isteyenlerin de Sağlık Şubesi’ni araması gerekmektedir.”

SİNEK TUZAKLARI SAĞLIK ŞUBESİ’NDEN TEMİN EDİLECEK

“Bir diğer önemli konu ise sinek tuzakları. Geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sene de sinek mücadelesinde, doğal fenomenli sinek tuzakları bulunmaktadır. Hayvan üreticilerine sinek tuzaklarını ilk iki sene önce verdik. Elden dağıtıp anlatmaya çalıştık. Uygulamasında sorunlar yaşandığını görünce geçen sene ekiplerimiz ağıllara astı ama bu sefer de takviye edilmesi gereken su edilmediği için maalesef heba oldular. Bu sene talep eden üreticilerimizin Şubemize ulaşmaları koşulunu getiriyoruz. Şubeye ulaşanlara tahmin ederim Nisan ortası gibi, hayvan sayısı ve ağıl alanlarına göre yeterli miktarda tuzakları kullanımlarına vereceğiz. Bu uygulama ile sinek tuzaklarının kullanımına gereken değeri verilmesi amaçlanmaktadır.”

SAĞLIK EKİPLERİ BÖLGE HALKI İLE EL ELE

“Sinek mücadelesine bu sene çok daha profesyonelce hazırlanmış olsak da, içinde bulunduğumuz bu bereketli sezon bizi biraz yoracağa benzer. Fakat bu konuda iki büyük desteğimizin bize sezon sonunda, her senekine göre daha çok başarı getireceğine inanmaktayız. Birincisi ve en önemlisi ciddi fedakarlıklarla görevini ifa eden ve her geçen gün bilgisini ve işine hakimiyetini daha da arttıran ekip arkadaşlarımızdır. Belediyeler arasında (haşere mücadelesini kendi bünyesinde yapanlarda) en iyi ekip sıralaması yapılırsa birincilik yarışında varız. Bu konuda mütevazı olmamıza gerek yok diye düşünüyoruz, çünkü doğru çalışan, gerçek ödülü kazanır. Bu iddianın kanıtını da, sezon sonu elimizdeki verilerin istatistiksel sonuçları değerlendirildiğinde elimizde olacaktır. İkincisi ve en önemlisi bu konuda çok duyarlı olup bilgi paylaşımlarını bizden esirgemeyen bölge halkımızdır. Biz yine onlardan hoşgörü, yardım ve desteklerini esirgememelerini rica ediyoruz. Bu iki kuvvet birleşince, bu yazın bizi rahatsız eden sineklerden uzak ve de yağan yağmur neticesinde bol verimli geçmemesi için bir neden göremiyoruz.

Bir de son olarak bu mücadelede bizim varmak istediğimiz amacı belirtmek isterim. Daha güvenli bir mücadelenin yani insana, hayvana ve çevreye duyarlı ve başarılı bir mücadelenin daha az masraf ile yapılması bizim bu yolculukta varmak istediğimiz ilk son noktamızdır. Çünkü her başarı yeni bir hedefe yol açmalıdır.”

Sağlık Şubesi Sorumlusu Veteriner Hekim Şifa Berkan, açıklamalarının sonunda, kendilerine elinden gelenin de üstünde destekleyen Değirmenlik Belediye Başkanı Osman IŞISAL’a da teşekkür etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler