• BIST 10181.03
  • Altın 2391.91
  • Dolar 32.3216
  • Euro 34.6843
  • Lefkoşa 29 °C
  • Mağusa 29 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 27 °C
  • İskele 29 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Ercan’da yeni gerginlik

Ercan’da yeni gerginlik
Terminal Yapı, Ercan Devlet Havalimanı’nın ihale sürecinde yaşanan sorunlar ve projeden dışlanmasına ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklama ile ciddi iddialar ve ülkenin tek havaalanında yaşanan yeni bir gerginlik gün yüzüne çıktı.
ORTAKLAR TARTIŞTI: Terminal Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Alp Delimollaoğlu,havalimanı yapma ve işletme yeterliliği ile liyakatına sahip tek ortak olarak Terminal Yapı'nın Taş Yapı tarafından proje ve yönetimden dışlandığını ileri sürdü. Açıklama Terminal Yapı’nın basın danışmanlığı yapan Antrakt Yapım ve Danışmanlık Şirketi yetkilisi Eren İnan tarafından dile getirildi.
İZİNSİZ VE ONAYSIZ İŞLER: İhaleyi kazanan projenin İnşaat Mühendisleri Odası’nın bilgisine sunulmadığını ve onay alınmadığını savunan Delimollaoğlu, ihaleyi kazanan projenin değiştirildiğini ve pist dahil diğer birçok birimin yerinin değiştirilerek inşaatın izinsiz ve onaysız yapılmaya çalışıldığını iddia etti.
ÇABALAR YETERSİZ: Delimollaoğlu, projenin aslına uygun ve devleti zarara uğratmayacak şekilde sürmesi için bugüne kadar çabalarında yalnız kaldıklarını ileri sürerek, tüm yönetimi elinde tutan Taş Yapı'nın çeşitli bahanelerle devlete ödemek zorunda olduğu milyonlarca liralık KDV miktarını da ödemediğini ve bu yükümlülüğü T&T yerine getirmiyor imajı ile kamuoyunu yanılttığını savundu.

Ülke tarihinin en önemli özelleştirme uygulamalarından gösterilen ve ihalenin sonuçlandığı günden beri sorunları ile gündemden düşmeyen Ercan Havalimanı inşaatı ile ilgili yeni iddialar gündeme bomba gibi düştü. Özelleştirmenin yapıldığı tarihten itibaren biri seçim hükümeti olmak üzere toplam 3 hükümetin göreve geldiği ülkemizde seçilmişler ve atanmışların süreç ile ilgili yaşanan olumsuzluklara ve özellikle ihaleyi kazanan T&T şirketinin havalimanı yapma ve işletme yeterliliği ile liyakatına sahip tek ortağı olan Terminal Yapı'nın uyarılarına kayıtsız kalmasına kamuoyundan tepkiler gelirken Terminal Yapı çözüme kavuşturulmayan ve arap saçına dönen süreci yargı yolu ile çözmek için bakanlıklara ve T&T Şirketine dava açıldığını açıkladı.

alp_delimollaoglu

"İNŞAAT PROJE DIŞINA ÇIKTI"

T&T şirketinin diğer ortağı Taş Yapı tarafından ihaleyi kazanan inşaat projesinin dışında işlemler yapıldığını ifade eden Terminal Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Alp Delimollaoğlu, havalimanı yapma ve işletme yeterliliği ile liyakatına sahip tek ortak olarak Terminal Yapı'nın Taş Yapı tarafından proje ve yönetimden dışlandığını belirtti. Süreç ile yaşananları ve proje dışına çıkan inşaat ve planların gerek devletin ve ülke ekonomisinin göreceği zarar gerekse Ercan Havalimanının uçuş güvenliği açısından doğuracağı olumsuz sonuçlar ile ilgili ilk günden beri yetkililere bilgi verildiğini vurgulayarak sürecin ihale şartları ve yasal sınırlar içerisine çekilmek istenmemesi ve duyarsızlığı anlamakta zorluk çektiğini belirterek önemli iddialar ortaya attı.

"İnşaat Mühendisleri Odasına Onay İçin Tüm Israrlarımıza Rağmen Hala Başvurulmadı"

İhaleyi kazanan projenin İnşaat Mühendisleri Odasının bilgisine sunulmadığı ve onay alınmadığının altını çizen Delimollaoğlu, ihaleyi kazanan projenin Taş Yapı tarafından değiştirildiğini ve pist dahil diğer birçok birimin yerinin değiştirilerek inşaatın izinsiz ve onaysuz yapılmaya çalışıldığını ifade ederek geçmiş ilgili Bakanlara bu konunun defalarca aktarıldığını ve bir sonuç alınmadığını belirtti.

"GÖZ GÖRE GÖRE DEVLETİN PARASI ÇALINIYOR"

Ercan Havalimanında projeye uygun inşaatın başlamamasının ve gelirler dahil diğer tüm eylemlerin devlet tarafından denetlenmemesinin devletin parasının çalınarak yurt dışına kaçırılmasının sorumluluğunun kimlerin üzerinde olduğunu da soran Delimollaoğlu, yaşananlara göz yumulması ile göz göre göre devletin parasının çalındığını söyledi. İhaleyi kazanan projenin liyakat sahibi tek firma olarak Terminal Yapı varlığı ve yeterliliği ile T&T tarafından ihalenin kazanıldığını hatırlatan Delimollaoğlu, projenin aslına uygun ve devleti zarara uğratmayacak şekilde sürmesi için bugüne kadar çabalarında yalnız kaldıklarını ve bir sonuç alamadıklarını vurguladı. Tüm yönetimi elinde tutan Taş Yapı'nın çeşitli

bahaneler ile devlete ödemek zorunda olduğu milyonlarca liralık KDV miktarını da ödemediğini ve bu yükümlülüğü T&T yerine getirmiyor imajı ile kamuoyunu yanılttığını söyleyen Delimollaoğlu, devlet tarafından bunun hesabının sorulması gerektiğini söyledi.

"PROJENİN ÇED RAPORU VE İNŞAAT İZNİ YOK. PLAN VE PROJELERE UYULMUYOR"

Terminal Yapı olarak Ercan havaalanındaki izinsiz ve denetimsiz çalışmalardan rahatsız olduklarını belirten Delimollaoğlu, Ercan Havaalanı yeni terminal ve pist yapımında plan ve projeler uyulmaması yanında dere ıslahı için şu anda yürütülen çalışmalarda Çevre koruma dairesi ve diğer dairelerden izin alınmadığının altını çizdi. Taş Yapının izinsiz ve hiçbir devlet kurumuna bilgi vermeden sürdürdüğü çalışmaları basından takip ettiklerini belirten Delimollaoğlu, dere ıslahı gibi yapılan çalışmaların izni ve ÇED raporu olmadığını ifade ederek Taş Yapı'nın devlet ve ilgili diğer dairelerden bilgi ve belge sakladığını belirterek devlet dairelerine Terminal Yapı olarak gerekli uyarıların yapıldığının altını çizdi.

Terminal Yapı'nın tüm uyarılarına rağmen Taş Yapının inşaatı keyfi ve plansız bir şekilde tek başına sürdürmesine geçmiş hükümetlerin göz yummasının irdelenmesi gerektiği belirten Delimollaoğlu Taş Yapı'nın ÇED raporu alınması yanında projeyi neden KTMMOB'nin onayına sunmadığının yetkililerce sorulması gerektiğini söyleyerek açıklamasını şöyle sürdürdü: "Ercan gibi özel nitelikte olan projelerin standartları olması gerekmektedir. Hazırlık aşaması dahil olmak üzere tüm iş planları Terminal Yapı ve kamudan saklanmıştır. Ercan havaalanı inşaat izinleri nerde, havaalanında yapılacak olan inkişafı kim denetliyor ? Kimse denetlemiyor çünkü projeler onaylanmadı. Ercan havaalanın da yapılan çalışmaların işin yapısına uygun olarak değil başı boş bir yapıda devam etmekte. KTMMOB tarafına daha öncede açıkladığımız gibi hiçbir proje henüz izin için başvuru yapılmamıştır, Projelerin hem uluslararası hem de yerel mevzuata uygun olması gerekmektedir. KTMMOB'den izin alınması gerekmektedir. Ayrıca kesilecek ağaç sayısı bile belli değil. Sayıyı devlet kurumları bile bilmiyor. Sözlü beyan ile ağaç kesimini başlatmak istiyorlar. İzinleri yok." Açıklamalarının devamında Taş Yapı tarafından Kamu kurumlarına doğru bilgi ve belgelerin verilmediğinin de altını çizen Delimollaoğlu, devletin kendi yetkisini kullanarak bugüne kadar denetim neden yapmadığının da sorgulanması gerektiğinin altını çizerek sürecin normalleşmesi ve devletin daha fazla zarara uğramaması için yetkilileri göreve çağırdı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler