• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 22 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 22 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

HDP Vekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılması için müracaat etti

HDP kaldırın dokunulmuzlıkları!
HDP Vekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılması için müracaat etti

HDP Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için TBMM'ye HDP yazı verdi.

TBMM Başkanlığına verilen yazıda HDP milletvekillerinin donulmazlıklarının kaldırılması konusunda gereğini yapın denildi.

Tayyip Erdoğan’ın HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması çağrısı yapması ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Selahattin Demirtaş hakkında fezleke hazırlamasına karşılık HDP, kendi dokunulmazlıklarının kaldırılması hamlesini yaptı. HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken Meclis’te bir basın toplantısı düzenledi.

‘Saray Devleti’nin darbesi’

Siyasi tarihin ve toplumsal yaşamın en ciddi kırılmalarla karşı karşıya olduğu bir süreci yaşadıklarını söyleyen Buldan ve Baluken, Kaçak Saray’ın siyasetteki egemenliği hakkında konuştu:

Ülkemiz ne yazık ki, 7 Haziran seçim sonuçlarını geçersiz kılarak, kendi diktatörlük rejimini fiili olarak işletmeye çalışan Saray Devleti’nin demokrasiyi ve iç barışı tehdit eden darbe uygulamalarıyla karşı karşıyadır. İçinden geçmekte olduğumuz bu sürecin adı sivil bir darbedir.

Devletin tüm imkân ve gücü Saray etrafında yasa dışı bir biçimde örgütlendirilmiştir. Bütün devlet kurumları Saray’a bağlanmıştır. Her şey Saray’dan planlanmaktadır. Parlamento, yargı, bürokrasi, siyaset kurumu, medya, özgürlükler, insan hakları ve barış Saray Devleti’nin tehdidi altındadır. Bugün hiçbir şekilde anayasal ve yasal yetkisi bulunmayan Saray Devleti ile onun emrindeki taşeron hükümet 77 milyonun yaşamını ve ortak geleceğini tehdit eden kararlar almaktadır.

‘AKP-MHP Evren’in ruhunu çizgilerinde yaşatıyor’

Korsan Saray Devleti’nin ve yetkisiz geçici hükümetin ülkeyi çatışmalı bir ortama ve bölgesel savaşa sürüklediğini belirten Buldan ve Baluken, diktatörlük sistemiyle hırsızlık ve yolsuzluk düzeninin devamlılığının ve hesap vermekten kurtulmanın amaçlandığını dile getirdi.

Parti kapatmanın gündeme getirilerek psikolojik ortamın buna göre hazırlandığını kaydeden HDP Grup başkanvekilleri, AKP ve MHP’nin Kenan Evren’in ruhunu siyasi çizgilerinde yaşattığını ifade etti.

‘Hesap sorma değil, hesap verme konumundasınız’

Erdoğan’ın beylik tavırlarının suçluluğun ifadesi olduğunu söyleyen ikili, HDP’ye oy veren milyonlara saygısızlık yapıldığını belirterek Erdoğan’a “Haddini ve konumunu bil” diye seslendi. Açıklama şöyle devam etti:

Dünya alem de biliyor ki, siz hesap sorma konumunda değil, tam tersine hesap verme durumundasınız. Bu gerçeklikten kaçamazsınız. Yolsuzluklarınızın, hırsızlıklarınızın, evlerde sakladığınız milyar dolarların hesabını daha vermediniz. Sorumlusu olduğunuz Roboski, Gezi, Reyhanlı, Diyarbakır ve Suruç katliamlarının hesabı daha orta yerde duruyor. Türkiye’yi bölgesel çatışmanın içerisine sokan tehlikeli politikalarınızın hesabı daha görülmedi. IŞİD’e TIR’larla gönderdiğiniz silahların hesabı duruyor. Hoyratça kullandığınız örtülü ödeneğin, çerez parası diye yağmaladığınız kamu kaynaklarının hesabı dosyanızda bekliyor. Devletin tüm imkân ve olanaklarını kullanarak, anayasa ve yasalara aykırı bir biçimde cumhurbaşkanı sıfatıyla yaptığınız seçim çalışmalarının hesabı duruyor. Bütün bunların hesabını yargıda vermemiş bir zihniyetin, HDP’den hesap sorma hakkı ve haddi yoktur.

‘Biz bedel ödeyen ama direnen gelenekten geliyoruz’

Grup başkanvekilleri, Erdoğan’ın ‘bedel ödetme’ söylemine de yanıt verdi:

Biz korkmuyoruz. Alnımız açık, başımız diktir. Dokunulmazlık zırhının arkasına sığınarak, siyaset yapan bir gelenekten gelmiyoruz. Bedel ödeyen, ama boyun eğmeyen, diz çökmeyen onurlu bir direniş mücadelesinin içerisinden geliyoruz.

AKP ve MHP’ye: ‘Cesaretiniz varsa siz de başvurun’

80 milletvekilinin imzasıyla dokunulmazlıklarının kaldırılması için Meclis Başkanlığı’na başvurmak üzere olduklarını söyleyen Buldan ve Baluken AKP ve MHP’ye de çağrı yaptı:

HDP’ye saldırmayı marifet sayan AKP ve MHP’ye çağrı yapıyoruz. Buyurun cesaretiniz, yüreğiniz, samimiyetiniz varsa tüm dokunulmazlıkları kaldıralım. Yolsuzluk, hırsızlık dosyaları dahil herkesin dosyaları açılsın. Verilmeyecek hesabınız olmadığını düşünüyorsanız, siz de başvurun ve dokunulmazlıklarınızın kaldırılmasını isteyin. Herkes, bütün dünya görsün.

Toplantının ardından HDP milletvekilleri dokunulmazlıklarının kaldırılması için Meclis Başkanlığı’na başvurdu.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler