• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C

Kan ihtiyacı tavan yaptı

Ülkemizde yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte Thalassemia hastalarının kan ihtiyacı yine artış gösterdi.
Kan ihtiyacı tavan yaptı

Kan ihtiyacı tavan yaptı

Ülkemizde yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte  Thalassemia hastalarının kan ihtiyacı yine artış gösterdi. Tedavi protokolü gereğince yetişkin bir Thalassemialının yaşamını sürdürebilmesi için 3 haftada bir 2 ünite kana ihtiyaç duyduğuna işaret edilirken stoklarla ilgili sorun yine ortaya çıktı. Kan bankasındaki kan stokunun yeterli olmamasından dolayı ülkemizde Thalassemia tedavisi gören 155 hastaya bu protokol uygulanamazken, hastaların sadece 1 ünite kan alabildikleri için 3 hafta yerine 10 günde bir kan bankasına gitmek zorunda kaldığına işaret ediliyor.

 

Hanife LEFKARALI

Thalassemia hastaları ülkemizde yeterli kan bağışı yapılmamasından dolayı büyük sıkıntılar yaşamaya devam ediyor. Konu ile ilgili Thalassemia Derneği açıklama yaptı ve kan ihtiyacına dikkat çekti. 

Dernek As Başkanı Ahmet Varoğlu yaptığı açıklamada, Thalassaemialıların temel tedavilerinin en başında gelen Kan ihtiyacının her zaman devam ettiğini belirterek, derneğin çağrılarına kulak veren duyarlı vatandaşların gerek kişisel bağışlarla gerekse düzenledikleri kampanyalarla bu ihtiyaca destek verdiğini söyledi.

“İhtiyaçlar zaman zaman azalsa,stoklar yeterli olsada içinde bulunduğumuz bu dönemde ihtiyaçların arttığını ve stokların çok azaldığını belirtmek isterim” diyen Varoğlu, kan alamayan ve tedavisi aksayan 20 den fazla Thalassaemialı hasta bulunduğunu ayrıca diğer kana ihtiyacı olan hastaların da beklediğini belirtti.

Varoğlu, “Bu duyarlı davranışa duyarsız kalmamanızı özellikle rica eder 18-60 yaş arası olan her sağlıklı vatandaşımızı kan bağışına bekleriz” dedi.

Tedavi protokolü gereğince yetişkin bir Thalassemialının yaşamını sürdürebilmesi için 3 haftada bir 2 ünite kana ihtiyaç duyduğuna işaret edilirken stoklarla ilgili sorun yine ortaya çıktı. Kan bankasındaki kan stokunun yeterli olmamasından dolayı ülkemizde Thalassemia tedavisi gören 155 hastaya bu protokol uygulanamazken, hastaların sadece 1 ünite kan alabildikleri için 3 hafta yerine 10 günde bir kan bankasına gitmek zorunda kaldığına işaret ediliyor.


THALASSEMİA NEDİR ?

Thalasaemia Özellikle Akdeniz, Orta doğu ve Asya’da sık görülen ağır bir kan Hastalığıdır. Göçler dolayısı ile tüm ülkelerde görülmektedir. Bu ülkelerde kontrol programları uygulanmaktadır. Avrupa ve Kuzey ülkelerinde çok seyrek görülmesine rağmen göçlerle bu ülkelerde de görülmektedir.

Thalassemia’nın iki tipi vardır.

1. Thalassemia Taşıyıcısı: Thalassemia taşıyıcıları sağlıklı görülen kişilerdir. Kalıtsal bir hastalık olduğu için bu kişiler çocuklarına thalassemia hastalığını geçirebilirler. Ülkemizde her yüz kişiden 17.4’ü (% 17.4) Thalasemia taşıyıcısıdır.

 

2. Thalassemia Majör: Çok ağır klinik seyir gösteren bir kan hastalığıdır. İlk belirtileri 3 ile 18 ay arasında başlar. Hastaların kanı düşer, karnı şişer, karaciğer ve dalağı büyür. Bu dönemde kan transfüzyonları (hastaya kan verme) ve tıbbi tedavi gereksinmesi başlar.

Ülkemizde 1980 öncesi her yıl ortalama 15 Thalassemialı hasta doğarken alınan önlemler, erken tanı’ya başvuran ve giren taşıyıcılarda doğum oranı sıfır (0) a düşmüştür.

Thalassemiaya, Akdeniz Anemisi veya Cooley Anemisi de denilmektedir

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler