• BIST 10181.03
  • Altın 2391.91
  • Dolar 32.3216
  • Euro 34.6843
  • Lefkoşa 29 °C
  • Mağusa 29 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 27 °C
  • İskele 29 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Uyuşturucu var tespit yok

Uyuşturucu var tespit yok

Ülkemizde son dönemlerde en çok kullanılan uyuşturucu türü olan Sentetik Cannabinoid yani bonzainin tahlili yapılamıyor. Tahlil amaçlı numuneler Türkiye’ye gönderilirken bu uyuşturucunun acilen ülkemizde de tespit edilmesi için çalışmaların hızlandırılması gerekiyor.

Uyuşturucu var tespit yok

UYUŞTURUCU TESPİTİ NE OLDU?

Eylül ayı itibariyle ülkemizde de yapılması beklenen Sentetik Cannabinoid’in kandan tespiti çalışmasına henüz başlanamadı. 2009 yılından beri adamızda görülmeye başlayan, esrardan 300-400 kat daha etkili ve çok tehlikeli bir madde olan ve ölümlere de neden olabilen ‘Sentetik Cannabinoid’ türü uyuşturucu maddelerin ülkemizde tespitinin sağlanması henüz sonuçlandırılamadı.

“ÇOK GEÇ KALINDI”

Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz, “Suçların araştırılmasında Adli Tıp’a katkısı olabilecek bu analiz çalışmaları çoktan yapılmalıydı, çok geç kalındı. Türkiye bizden sonra çalışmalara başlamasına rağmen, şuanda numune değerlendirilmesi yapıyor” derken; Devlet Laboratuarı Müdürü Süleyman Şakar ise, “Henüz olmadı. Sentetik Cannabinoid denilen uyuşturucunun tespiti için çalışmalar devam ediyor. Yöntemi oluşturmaya çalışıyorlar” dedi.

Rana SARRO

Ülkemizde her geçen gün artış gösteren uyuşturucu kullanımı ile ilgili yetkililerin tüm uğraşlarının yetersiz kaldığı gözlemlenirken, özellikle uyuşturucu kullananlar ile ilgili tesbit mekanizmasında da ciddi sorunların olduğu göze çarpıyor. Ülkede, bonzai kullanımı tehdit edici boyutlara ulaşırken, yetkililerin hedeflenen tarihte bu uyuşturucu tespitine başlanmasını sağlayamadığı gözlemleniyor. 2009 yılından beri adamızda görülmeye başlayan, esrardan 300-400 kat daha etkili ve çok tehlikeli bir madde olan ve ölümlere de neden olabilen ‘Sentetik Cannabinoid’ türü uyuşturucu maddelerin kandan veya idrardan tespiti çalışması halen sonuçlandırılamadı.

EYLÜL’DE TAMAM DENİLMİŞTİ

Devlet Laboratuarı’nda, Eylül ayı itibariyle başlanması gereken Sentetik Cannabinoid’in kandan tespiti için çalışmaları tamamlanamadı. Çalışmalarına Türkiye Adli Tıp Kurumu’ndan önce başlanan KKTC’de halen uyuşturucu tespiti yapılamazken, Adli Tıp Kurumu’nda numune değerlendirmelerine başlandı. Hatırlanacağı gibi, Sentetik Cannabinoid’in kandaki tespitinin Eylül ayı itibariyle ülkemizde yapılabileceği açıklanmıştı. Devlet Laboratuarı’nda, kan ve idrar gibi vücut sıvılarının analizinden ‘Sentetik Cannabinoid’ tespitlerine başlanacağı ifade edilmişti. Suçların araştırılmasında Adli Tıp’a katkısı olabilecek bu analiz için çalışmaların sonuçlanma aşamasında gelindi açıklanırken, acil servislerde şüphelilerden, resmi ve yasal olarak kan ve idrar alınabilmesi ve tetkik yapılabilmesi için gerekli bu çalışmanın Eylül ayı itibariyle yapılabileceği müjdelenmişti. Geçtiğimiz aylarda, TC Yardım Heyeti’nin bahse konu çalışma ile ilgili gerekli teçhizatı temin ettiği, iki personelin Japonya’da eğitim aldığı, analizlerde kullanılacak gerekli enzimlerin yani kimyasalların gelmesinin beklendiği açıklanmıştı.

ADLİ TIP UZMANI: ÇOK GEÇ KALINDI

Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz, “Çoktan yapılmalıydı, çok geç kalındı. Türkiye bizden sonra çalışmalara başlamasına rağmen, şuanda numune değerlendirilmesi yapıyor. KKTC’de cihaz daha önce alındı, personel eğitime gönderildi; fakat numune değerlendirmesine halen başlanamadı. Her şey var ama sonuç yok. Çok kötü bir durum. Bu çalışma dünyada, bir Almanya bir de Adli Tıp Kurumu’nda yapılıyor. Adli Tıp Kurumu, özelliklerini bizden almasına rağmen, bu çalışmaya başlayabildi. Geçen gün şüpheli bir ölüm vardı. Mağusa’da 30 yaşında Nijeryalı şahısın ölümünde uyuşturucu şüphesi vardı fakat tetkikler burada yapılamadığından, Türkiye’ye gönderildi” diye konuştu.

DEVLET LABORATUARI: HENÜZ OLMADI

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Devlet Laboratuarı Müdürü Süleyman Şakar ise, “Henüz olmadı. Sentetik Cannabinoid denilen uyuşturucunun tespiti için çalışmalar devam ediyor. Yöntemi oluşturmaya çalışıyorlar. Yoğun bir numune akışı var. Standartlarımızı aldık, çalışmalarımız devam ediyor. Bunun bir ön çalışması var. Buradaki sıkıntı şu; Türkiye ile paralel çalışıyoruz. Ve daha Türkiye’de de oturmadı. Çok kolay bir şey değil” dedi.

FOTO:

KUTU İÇİNDE VERELİM

BONZAİ NEDİR?

Bonzai Sentetik Cannabinoid ismi altındaki birçok maddeden oluşmaktadır. Tamamen kimyasal olan bu uyuşturucu madde bazı bitlkilerin yapraklarına karıştırılarak ortaya çıkmaktadır. İçildiği zaman insan üzerinde çok büyük bir etkisi olmaktadır.

Bonzai kullanan bir insanda oluşa bilecek zararlar aşağıda maddeler halinde sizler için sıraladık...

BONZAİ ZARARLARI;

1- Kan basıncıda hızlı artış ve nabız yükselmesi

2- Şiddetli ağız kuruluğu

3- Göz kızarıklığı

4- Halüsülasyon hayal görme

5- Açlık hissi

6- Ortam seçememe nerede olduğunu hatırlayamama

7- Geçici körlük

8- Geçici felç durumu

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler