• BIST 10267.09
  • Altın 2407.339
  • Dolar 32.2208
  • Euro 34.7162
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

YDÜ’ye mahkeme eliyle GAÜ’den tokat

Girne Amerikan Üniversitesi ile Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ)’nün yan kuruluşu olan Girne Üniversitesi arasında gerçekleşen mahkeme sürecinde Yüksek İdare Mahkemesi kararını verdi.
YDÜ’ye mahkeme eliyle GAÜ’den tokat

Girne Amerikan Üniversitesi ile Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ)’nün yan kuruluşu olan Girne Üniversitesi arasında gerçekleşen mahkeme sürecinde Yüksek İdare Mahkemesi kararını verdi. Girne Üniversitesi’nin Girne Amerikan Üniversitesi’ni çağrıştırması nedeni ile eğitim kuruluşunun bu ismi kullanması men edildi.

Yakın Doğu Üniversitesi'nin kardeş kuruluşu olarak faaliyetlerine 2013 yılında başlayan Girne Üniversitesine mahkemeden dev tokat geldi. KKTC Milli Eğitim Bakanlığı’nın 17/1986 sayılı Milli Eğitim Yasası’na bağlı olarak Bakanlar Kurulu onayı ile kurulan üniversite’nin hali hazırda Girne Amerikan Üniversitesi” adı ile uzun süredir hizmette bulunan başka bir üniversite olması nedeni ile “Girne Üniversitesi” adını kullanamayacağı açıklandı.

Akademik faaliyetlerine 4 fakülte, 16 bölüm, 2 yüksekokul, 1 enstitü ile ön lisans, lisans ve yüksek lisans düzeyinde denizcilik ve havacılık konuları üzerinde yoğunlaşan Girne Üniversitesi’nin adına en büyük tepki Girne Amerikan Üniversitesinden gelirken isim karışıklığına neden olan isim mahkemeye taşınırken Mahkeme dün GAÜ’nün lehine sonuçlandı.

KARAR GAÜ’DE SEVİN YARATTI

İsim hakkı konusunun yargıya taşındığı davada karar Yüksek İdare Mahkemesi tarafından açıklandı. Açıklanan karar sonrasında GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar “Bu günlere Onurumuzla Geldik. Onurumuzla Geleceğimize Sahip Çıkma Savaşı'nda bize inanan GAÜ ye destek veren Herkese sonsuz teşekkür ediyorum . Geleceğimize kimse Şerh Koyamaz .. Canımızla, hayatlarımızla bu yoldayız” şeklinde kararı yorumladı.

ADALET TECELLİ ETTİ

Serhat Akpınar yaptığı açıklamada, Girne Üniversitesi adı ile ilgili eğitim kuruluşunun eğitime başlamasın yasadışı olduğunu ve hem şirketler mukayyitliği hem de Eğitim Bakanlığı’nın haksız olarak verdikleri izinlerin, geri alınmasının adaletin tecellisi anlamına geldiğini kaydetti. Akpınar açıklamasında şunları kaydetti ”Girne Amerikan Üniversitesi'nin 30 yıllık başarı hikayesine bir pay edinme gayesiyle sığınarak Girne ismiyle kurulan üniversitenin, Girne ve Kyrenia isimlerini kullanma hakkını K.K.T.C Lefkoşa Yüksek İdare mahkemesi red ve iptal etmiştir. Bizler için uzun bir yasal hak arayış süreci olmuş ancak en sonunda adalet tecelli etmiştir. K.K.T.C. Şirketler Mukayyitliğinde görev alan temsili kişinin yasal olmayan kararı müteakiben ilgili dönem Milli Eğitim Bakanı'nın yasal olmayan kararı ve sonrasında YÖDAK'ın vermiş olduğu yasal olmayan haksız kararlar dizisine karşı tam bir onur ve hak arayışı sürdürdük. Bakanlar Kurulu'nun yetkisinde olmasına rağmen iptal edilmeyen isimler, bugün K.K.T.C Lefkoşa Yüksek İdare Mahkemesi tarafından red ve iptal edilmiştir.

Üniversitemize karşı sergilenmiş bu haksız durum karşısında adaletin tecelli ettiğini en içten sevgi ve saygılarımızla tüm aile bireylerimiz ve sevenlerimiz ile paylaşır, bu süreçte emeği geçen herkese özellikle avukatlarımız Sn. Aral Doğu, Sn. Serhan Çınar, Sn. Oktay Çınar, Sn.Mustafa Asena'ya ve K.K.T.C mahkemelerine sonsuz teşekkürlerimi arz ederim”.

GAÜ yetkilileri, University of Kyrenia adına 2013 yılında verilen izin ile ilgili, ismin sadece manipülatif bir kandırmacadan ibaret olduğunu, üniversiteler arası haksız rekabet yanında kamu vicdanında ağır yaralar açan ve Devlet kurumları ile bürokrasiye yön veren kanaat önderlerinin her türlü kişi ve tüzel kişiliğe karşı eşit mesafede durma ilkesini de zedelediğini kaydetmişti.

Barışcan Şekerci

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler