• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Barış Eğitimi başlıyor

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik olarak iki liderin dün gerçekleşen toplantısının ardından yapılan açıklamada, “Eğitim” konusunda bir teknik komitenin kurulması yönünde mutabakata varıldığı açıklandı.
Barış Eğitimi başlıyor

Kıbrıs’ta kalıcı ve sürdürebilir bir barış ortamı yaratabilmenin en gerekli unsurlardan biri olan barış kültürünü oluşturabilmek için oldukça önemli bir adım olan bu gelişme artık, Kıbrıs’ta ırkçılı, tek yanlı milliyetçi tarih anlatımı, ayrımcılık, önyargı ve yabancı düşmanlığı gibi unsurların eğitim müfredatlarından kaldırılması anlamına geliyor.

Rum Lider Nikos Anastasiadis ile ara bölgede gerçekleştirdiği toplantının ardından basına açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Akıncı, dünkü toplantıda eğitim konusunda teknik komite kurulmasıyla ilgili olarak da bilgiler verdi.

Basına yaptığı açıklamada ortaklaşa Eğitim Komitesi kurulmasına karar verdiklerini kaydeden Akıncı, “Gelecek kuşakların çok daha barışçı, çok daha hoşgörülü, çok daha birbirini anlayan, çok daha empati yapabilen kuşak olarak yetişmeleri son derece önemlidir” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs’ta barış kültürüne olan ihtiyacı göz önünde bulundurarak, ortak bir eğitim komitesi kurulmasını kararlaştırdıklarını söyledi.

Bir süre önce Güney Kıbrıs’ta Kıbrıslı Türklere karşı  gösterilen rahatsızlık ve ırkçı taşkınlıkların bu noktaya getirdiğini kaydeden Akıncı, gelecek kuşakların barış ve hoşgörü kültürüyle yetiştirilmesi ve bu eğitimin ailenin yanı sıra eğitim kurumlarında verilmesi gerektiğini belirtti.

“AMAÇ BARIŞ KÜLTÜRÜNÜ YARATMA”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Eğitim Komitesi’nin nasıl çalışacağına ilişkin soruyu yanıtında ise amacın, iki tarafın eğitim sistemindeki herkesin ilişki ve bağlantı içinde olması ve barış kültürünü yaratması olduğunu söyledi.

Akıncı, “Yaşanan olaylar böyle bir komite kurulmasına neden oldu.. Biz bunu uzun süreden beridir istiyorduk.. Gelecek kuşakların çok daha barışçı, çok daha hoşgörülü, çok daha birbirini anlayan, çok daha empati yapabilen kuşak olarak yetişmeleri son derece önemlidir” dedi.

KOMİTE NE YAPACAK

Buna göre komite gerek Kıbrıs gerekse dış ülkelerde yapılan araştırma ve uygulamaları gözden geçirecek ve bunların çatışma dönüşümü, barış, uzlaşı, önyargıların giderilmesi, ayrımcılık, ırkçık, yabancı düşmanlığı ve aşırılıkların giderilmesine nasıl katkı yapabileceği konusunda yeni araştırmalar yapacak.

Komite ayrıca, her iki eğitim sistemine bağlı bulunan okullarda bazı güven yaratıcı önlemlerin nasıl hayata geçirileceğini araştırıp, her iki toplumdan öğrenci ve öğretmenlerin iletişimi ve işbirliğini teşvik etmeyi öngörüyor.

Adadaki her iki eğitim sistemi arasında koordinasyon sağlanması adına en iyi hareket planının hangisi olduğu konusunda tavsiyede de bulunacak Komite, bu şekilde kalıcı, yaşayabilir ve işlevsel iki toplumlu iki kesimli federasyona katkı yapmaya çalışacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler