• BIST 10156.68
  • Altın 2391.91
  • Dolar 32.3216
  • Euro 34.6843
  • Lefkoşa 29 °C
  • Mağusa 29 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 27 °C
  • İskele 29 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Çözüme güçlü destek

Çözüme güçlü destek

Seviyesi düşen ve önemsizleşmeye başlayan, ardından ise ara verilen Kıbrıs Müzakereleri’nin yeniden başlaması toplumların yanı sıra bir çok devlet tarafından da destek buldu. 

DÜNYA DEVLETLERİ MEMNUN

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum yönetimi Lideri Nikos Anastasiades arasında ilk olarak sosyal bir akşam yemeği ardından ise heyetler ile birlikte Cuma günü başlayan müzakereler ile ilgili destek mesajları gelmeye devam ediyor. ABD, İngiltere, Rusya, Almanya gibi ülkeler müzakerelerin başlamasından dolayı memnuniyetlerini yaptıkları açıklamalar ile dile getirdi. 

HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR

Kıbrıs Müzakereleri’nin resmen Cuma günü başlaması ile birlikte Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderlikleri yoğun bir mesaiye başladı. 28 Mayıs’ta gerçekleşecek görüşme öncesinde toplantıya iki lider de çantalarında bir dizi güven yaratıcı önlem ile gidecek. Öte yandan Anastasiades’in Akıncı’ya verdiği mayın  tarlası haritaları ise güvenlik güçleri tarafından mercek altına alındı.

Barışcan Şekerci

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum yönetimi Lideri Nikos Anastasiades’in Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunması amacıyla yorulmadan çalışmalarına devam edecekleri açıklaması dünyanın bir çok noktasından destek bulmaya devam ediyor. BM tarafından yapılan açıklamaya göre, iki lider karşılıklı iki toplumun yararına olacak bir dizi güven artırıcı önlemler üzerine çalışma kararı aldılar. 28 Mayıs’ta yeniden görüşecek olan liderler bu kez görüşmeye çantaları dolu olarak gidiyor. Gerek Kıbrıs’ın kuzeyinde gerekse Kıbrıs’ın güneyinde özellikle Güven Yaratıcı Önlemler üzerinde mesai yapmaya devam eden müzakere ekipleri, yoğun bir yaz mevsimine hazırlanıyor.

İLK ADIMLAR OLUMLU

Mustafa Akıncı’nın girişimi ile Cumartesi’nin ilk dakikalarından itibaren Kıbrıs Türk kara sınır kapılarında vize kağıtları tamamen kaldırılırken, kontroller Kıbrıs Rum kara sınır kapılarındaki gibi yapılmaya başlandı. Öte yandan Rum Lider Anastasiades’in  Akıncı'ya Kıbrıs’ın kuzeyinde bulunduğu iddia edilen 28 Mayın tarlasının koordinatlarını vermesi üzerine ise güvenlik kuvvetleri ilgili harita bölgeleri üzerinde yoğun inceleme başlattı.

GÜVEN YARATICI ÖNLEM MESAİSİ

Akıncı ve Anastasiades her iki toplumun yararına olacak bir dizi güven artırıcı önlemler konusunda yoğun faaliyet yürütmeye başlarken iki toplumu yakınlaştırmak amacıyla kültürel etkinlikleri teşvik etmek için de bir komite kuruluyor. Her iki lider, kayıp kişiler ve bu insani konuda daha yoğun şekilde birlikte çalışmaya karar verirken ilk açıklamalar güçlü destek buldu.

BM GÜVENLİK KONSEYİ MEMNUN

BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs sorununa çözüm bulmayı amaçlayan müzakerelerin yeniden başlamasını memnuniyetle karşıladı. Müzakerelerin kapsamlı bir iki bölgeli, iki toplumlu, federal çözüme ulaşması umudu dile getirildi. BM Güvenlik Konseyi üyelerinin BM Genel Sekreterini’nin iyi niyet misyonu çerçevesinde müzakerelerin yeniden başlamasını memnuniyetle karşıladığı belirtildi. Öte yandan Güvenlik Konseyi üyeleri, 11 Şubat Ortak Açıklaması temelindeki sürece ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin çabalarına verdikleri desteği tekrarladılar.

ABD’DEN DESTEK

ABD Kıbrıs sorununa çözüm bulmayı amaçlayan müzakerelerin yeniden başlamasını memnuniyetle karşıladığını ve yardımcı olmaya hazır olduğunu açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi müzakerelerin yeniden başlamasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. ABD’nin BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin çabalarına destek verdiğini tekrarladı. Yetkili, tarafları, en kısa zamanda iki bölgeli, iki toplumlu, federal bir çözümle adayı yeniden birleştirecek bir çözüme ulaşmaları konusunda teşvik ettiklerini belirtti.

RUSYA “İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ” DEDİ 

Rusya, Kıbrıs sorununa çözüm bulma çabalarında ilerleme sağlanması için uluslararası ortaklarla işbirliğine hazır olduğunu açıkladı. Konuya ilişkin açıklama Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova tarafından yapıldı.  Zakharova, karşılıklı kabul edilebilir ve kalıcı bir çözümün  Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türkler tarafından kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

BİDEN MEMNUNİYETLE KARŞILADI 

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasını memnuniyetle karşıladı. Biden,  Twitter hesabına “Kıbrıs Rum toplumu lideri ve Kıbrıs Türk toplumu liderinin BM himayesinde yapılan Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin yeniden başlaması için aldıkları kararı memnuniyetle karşılaşıyoruz. Bu olumlu bir adım” diye yazdı.

BRİTANYA “SICAK KARŞILADI”

Britanya hükümeti, Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması kararını “sıcak karşıladığını” açıklandı. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiades arasında Cuma günü yapılan görüşme ile ilgili, İngiltere'nin Avrupa Bakanı David Lidington “BM himayesinde Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin yeniden başlamasını memnuniyetle karşılaşıyorum. Mevcut momentumun üzerine kapsamlı ve kalıcı bir çözüm bulunması için çalışmak önemlidir” dedi. Yetkili, Britanya'nın her iki topluma yardımcı olmaya devam edeceğini söyledi. İngiliz Bakan ayrıca, ülkesinin BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışması Espern Barth Eide'nin çalışmalarını desteklediğini vurguladı.

ALMANYA    “YENİ BİR UMUT DOĞDU” DEDİ

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Kıbrıs’ta müzakerelerin başlamasını memnunlukla karşıladığını kaydetti. Steinmeier konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Almanya’nın ortaklarıyla yakın işbirliği içinde, Kıbrıs sorununun çözümünü için aktif bir şekilde çalışmaya devam edeceğini belirtti. Almanya Dışişleri Bakanı, “Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin yeniden başlamasını memnuniyetle selamlıyorum dedi ve Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades ve yeni seçilen Kıbrıs Türk Toplumu lideri Mustafa Akıncı arasında müzakerelerin yeniden başlaması amacıyla aldıkları karar ile yeni bir umut yaratıldığını ve bölünmenin sona ermesinin mümkün olduğunu söyledi. Almanya Dışişleri Bakanı, adanın yeniden birleşmesinin her iki taraf için yararlı olacağını çünkü kimsenin statükodan memnun olmadığını belirtti. Steinmeier, “Kıbrıs konusunda bir çözümün bulunması tüm Güneydoğu Akdeniz bölgesini olumlu etkileyecek. Avrupa ve tüm dünyada ortaklarımızla, iki tarafa bu momentumu kullanarak kapsamlı bir çözüm bulmaya çağırıyoruz” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler