• BIST 10319.96
  • Altın 2465.437
  • Dolar 32.2606
  • Euro 35.0379
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 9 °C

Elektrik fiyatları ucuzlayacak mı?

Elektrik fiyatları ucuzlayacak mı?

TEKNECİK SANTRALİNE 35 MEGAVATLIK TAKVİYE

2006 yılında başlayan proje nihayet sonuçlandırıldı. Teknecik Elektrik Santrali’nin üretim kapasitesini artıracak ve üretimde yakıt tasarrufu sağlayacak 35 megavatlık 2 ünite ülkeye geldi. Bu ünitelerle, elektrik üretimine 35 megavatlık takviye yapılması hedefleniyor. Finlandiya’dan toplam 13 Milyon Euro’ya getirtilen ve Mayıs’ta devreye gireceği açıklanan bu ünitelerin, bugün Teknecik Elektrik Santrali’ne taşınması işlemine başlanıyor.

ELEKTRİK MALİYETİ VE FİYATLARINDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Ünitelerin, arz güvenliği ve termik santrallerin daha verimli bir şekilde kullanılmasıyla elektrik maliyetleri ve fiyatlarına önemli katkı sağlayacağı belirtildi. KIB-TEK Müdürü Mehmet Salih Gürkan, ünitelerin Mayıs’ta devreye gireceğini açıkladı ve bu ünitelerle buhar santralindeki üretim payının azaltılmasının ve ciddi bir yakıt tasarrufu sağlanmasının hedeflendiğini kaydetti. EL-SEN Başkanı Çağlayan Cesurer de, “elektrik maliyetlerinin daha makul seviyelere düşmesine katkı sağlayacak olan bir yatırımdır” dedi.

Rana SARRO

Teknecik Elektrik Santrali’nin üretim kapasitesini artıracak ve üretimde yakıt tasarrufu sağlayacak 35 megavatlık 2 ünite dün sabah Gazimağusa Limanı’na geldi Bu ünitelerle, elektrik üretimine 35 megavatlık takviye yapılması hedefleniyor. Finlandiya’dan getirtilen ve Teknecik’e taşınmak üzere gemiden indirilen bu üniteler, Teknecik Elektrik Santrali’ne taşınacak. Kıb-Tek tarafından getirtilen bu ünitelerin, maliyetinin toplam 13 Milyon Euro civarında olduğu belirtildi.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Müdürü Mehmet Salih Gürkan, Teknecik Elektrik Santrali’nin üretim kapasitesini artıracak ve üretimde yakıt tasarrufu sağlayacak 2 ünitenin Gazimağusa Limanı’na geldiğini, ünitelerin Mayıs’ta devreye gireceğini açıkladı.

DSC_0028

“KIBRIS TÜRK TOPLUMU’NUN İRADESİNİ YANSITIYORUZ.”

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu(KIB-TEK) Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim yaptığı açıklamada, bir buçuk ay sonra jeneratörlerin üretime geçeceğini ve bunları daha az yakıtla daha çok elektrik üreterek ödemeyi hedeflediklerini belirtti. Alınan iki adet dizel jeneratörlerin toplam üreteceği elektriğin ise 35 megabayt olduğunu açıkladı. İsmet Akim, Elektrik fiyatlarının düşeceğini ve 2016 yılı içerisinde ise sokak ışıklarını bedava vermeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

İsmet Akim yaptıkları işle gurur duyduklarını ve Kıbrıs Türk Toplumu’nun iradesini yansıttıklarını belirterek, bu iradenin Kıbrıs Türk Toplumunun geleceğinin en büyük işareti olduğunu dile getirdi. Bugün oturup kurtarıcı bekleyenlerin ise kendilerini örnek almasını gerektiğini belirtti.

CESURER: “ELEKTRİK MALİYETİ VE FİYATI UCUZLAYACAK”

Detay Gazetesi’ne bilgi veren EL-SEN Başkanı Çağlayan Cesurer de, termik santrallerden sağlanacak verimle, bu ünitelerin kendi kendini ödeyebilecek bir noktada olduğunu söyledi.

Bu ünitelerin, bir yandan arz güvenliği, diğer yandan da termik santrallerin daha verimli bir şekilde kullanılmasıyla elektrik maliyetleri ve fiyatlarına önemli katkı sağlayacağı belirtildi.

ÜNİTELER TEKNECİK’E TAŞINIYOR

Çağlayan Cesurer’in gazetemize verdiği bilgiye göre, her biri 17 buçuk megavatlık, toplamda 35 megavatlık jeneratörlerin dün saat 14.00 itibariyle gemiden indirme çalışmalarına başlandı. Bu makine ve jeneratörlerin, bugün Teknecik’e taşıma işlemlerine başlanıyor. Teknecik Elektrik Santrali’ne taşınacak ana makineler ve jeneratörler için, güzergâhlarda gerekli çalışmalar tamamlandı.

“326 MİLYON KURTARILDI”

Çağlayan Cesurer, “Daha önce 2006-2008 yılları içerisinde 6 ünite kurulmuş, geriye kalan 2 ünite de şimdi geldi. 2006 yılında başlatılan bu projenin çok zaman kaybettiği ve şuanda hayat bulduğu belirtildi. Sayıştaylık Raporu’na göre, bu projeyi Kıb-Tek’in gerçekleştirmemesi halinde, 326 Milyon Dolar ekstra ödeme yapılacaktı. Bunların önüne geçmek için ve maliyetleri aşağıya çekmek için yapılması gereken yapıldı” dedi.

“ELEKTRİK MALİYETİ VE FİYATI DÜŞECEK”

Bu ünitelerin yakıt tahsilatı daha düşük olduğu için, bir taraftan 2015 yılı ortasında ortaya çıkabilecek sorunların ortadan kaldırması, diğer taraftan da termik santrallerin daha verimli bir şekilde kullanılmasının sağlanacağını belirten Cesurer, “Bu da maliyetlere olumlu etki sağlayacak. Bizim açımızdan 2008’de yarım kalan bir projenin tamamlanması çok önemlidir. Elektrik maliyetlerinin daha makul seviyelere düşmesine katkı sağlayacak olan bir yatırımdır. Bugün bu santrallerin buraya gelmesine katkı koyan herkese teşekkür ederiz” dedi.

“ARACILAR BU İŞTEN PARA YİYEMEDİ”

Cesurer, her bir ünitenin 9 milyon Euro civarında alındığı, şuanda ise yapılan pazarlıklarla her bir ünitenin 6 buçuk Milyon Euro’ya alındığını kaydetti ve “Aracılar bu işten para yiyemediği için, malzeme direk yerinden alındığı için bazılarının isyanı bunadır” dedi.

GÜRKAN: “CİDDİ BİR YAKIT TASARRUFU HEDEFLENİYOR”

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Müdürü Mehmet Salih Gürkan, Teknecik Elektrik Santrali’nin üretim kapasitesini artıracak ve üretimde yakıt tasarrufu sağlayacak 2 ünitenin

Gazimağusa Limanı’na geldiğini, ünitelerin Mayıs’ta devreye gireceğini açıkladı.

Bu ünitelerle buhar santralindeki üretim payının azaltılmasının ve ciddi bir yakıt tasarrufu sağlanmasının hedeflendiğini kaydeden Gürkan, ünitelerin Çarşamba gününden itibaren Gazimağusa, Dörtyol, Geçitkale, Mersinlik Boğazı ve Kuzey Sahil Yolu güzergâhından Teknecik’e taşınacağını belirtti.

Her ünitenin 1 ana makineden ve jeneratörden (alternatör) oluştuğu bilgisini veren Gürkan, ana makinenin 284, jeneratörün ise 75 ton ağırlığında olduğunu kaydetti

Gürkan, ana makinelerden birinin Çarşamba, diğerinin Cuma, jeneratörlerin ise Pazar günü Teknecik’e taşınacağını aktardı

Gürkan, ana makinelerin İtalya’da, jeneratörlerin ise Finlandiya’da üretildiği bilgisini vererek, geminin Gazimağusa Limanı’na Finlandiya’dan geldiğini söyledi.

Gürkan, dün öğleden sonra ana makinelerden birinin gemiden indirileceğini de sözlerine ekledi.

“KISA SÜRELİ KESİNTİ OLABİLİR”

Ünitelerin taşınması sırasında uygun olmayan hatlarda kısa süreli elektrik kesintisine gidilebileceğini kaydeden Gürkan, gerekli görülmesi halinde bunun KIB-TEK bölge müdürlükleri tarafından duyurulacağını dile getirdi.

Ana makineler için 1 milyon Euro peşinat ödediklerini de belirten Gürkan, yaklaşık 13 milyon Euro olan toplam borcun ünitelerin devreye girmesinden bir süre sonra taksitler halinde ödeneceğini belirtti.

Gürkan, santralin gücünde toplam 34 megavatlık bir artış olacağını kaydederek, yakıttan yapılacak tasarrufla ünitelerin taksitlerinin ödenmiş olacağını da vurguladı.

“YÜKSEK TIRLARIN ŞEHİRİÇİ’NDEN GEÇİŞİ İÇİN ÇALIŞMA”

Bu santrallerin taşınacağı tırlar oldukça yüksek olduğu için, Gazimağusa-Lefkoşa anayolundaki bazı kavşaklarda yer alan baş üstü bilgi verici levhalar, Teknecik Elektrik Santrali’ne götürülecek makine ve jeneratörlerin taşınması sırasında engel oluşturması nedeniyle dün geçici olarak söküldü.

Karayolları Dairesi, Gazimağusa- Lefkoşa anayolundaki DAÜ, Mutluyaka ve Dörtyol kavşaklarında bulunan baş üstü bilgi verici levhaların sökülmesi işlemleri nedeniyle dün 09.00 ile 13.00 saatleri arasında yolda trafik akışının kontrollü olarak sağlanacağını açıkladı.

Karayolları Dairesi’nden yapılan açıklamada, söküm işleminin, Gazimağusa-Lefkoşa anayolu üzerindeki DAÜ kavşağı, Mutluyaka kavşağı ve Dörtyol kavşaklarındaki levhaların, Gazimağusa Limanı’ndan Teknecik Elektrik Santrali’ne taşınacak ana makineler ve jeneratörlere engel teşkil etmesinden dolayı yapılacağı kaydedildi.

Açıklamada sürücülerden can ve mal güvenlikleri açısından trafik işaret levhalarına ve trafik işaretçilerine uymaları istendi. Sökülen levhalar, taşıma işleminin tamamlanmasının ardından yeniden monte edilecek.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler