• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Kredi Kartlarına yasal faiz uygulaması

KKTC Merkez Bankası, Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasası’nın kendisine verdiği yetki uyarınca, kredi kartı işlemlerine uygulanacak azami faiz oranlarını ilk kez belirledi.
Kredi Kartlarına yasal faiz uygulaması

Kredi kartı azami faiz oranları ile ilgili açıklama yapan KKTC Merkez Bankası Başkanı Dr. Bilal San; 20 Kasım 2014 tarih ve 232 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 58/2014 sayılı “Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasası”nın, kredi kartları azami aylık akdi ve azami aylık gecikme faiz oranlarını hesaplayıp ilan etme görevini KKTC Merkez Bankası’na verdiğini ve bu çerçevede Merkez Bankası’nca kredi kartı azami faiz oranlarının ilk kez belirlendiğini bildirdi.

TL'de 1.96

San, “TL işlemlerde azami aylık akdi faiz oranının yüzde 1,96; döviz işlemlerinde azami aylık akdi faiz oranının yüzde 1,34; azami aylık gecikme faiz oranlarının ise yasa gereği bu oranların yüzde 0,5 üzerinde olduğunu” duyurdu.

Merkez Bankası Başkanı Dr. Bilal San, söz konusu oranların yenisi kamuoyuna ilan edilinceye kadar geçerliliğini koruyacağını, yasada tanımlandığı gibi tüketici kredileri ağırlıklı ortalama faiz oranları üzerinden hesaplanıp ilan edildiğini ve bu oranların, bankalarca kredi kartı işlemlerinde uygulanabilecek üst sınır olduğunu söyledi.

San, “Dolayısıyla bankalarca kredi kartlarına, belirlenen aylık akdi ve gecikme faiz oranları üzerinde faiz uygulanması mümkün değildir. Yasa ile bankaların kredi kartı işlemlerinde uygulayacağı azami aylık akdi faiz oranları, tüketici kredileri faizlerinin ağırlıklı ortalamasının TL işlemlerde 1,5, döviz işlemlerinde ise 1,75 katıdır” dedi.

“Kredi kartları kredi yerine kullanılmamalı"

Merkez Bankası Başkanı San, kredi kartı kullanımıyla ilgili şu uyarıları da yaptı:

“Kredi kartları nakit paraya alternatif bir ödeme aracıdır. Bu nedenle zorunlu olmadıkça kredi gibi ya da nakit temini amacıyla kullanılmamalı, kullanılmak zorunda kalındığında da maliyeti asgariye indirebilmek için bu şekildeki kullanımlar en kısa sürede sona erdirilmelidir.

Diğer taraftan kartlı ödeme sisteminin amacına uygun kullanımının olumlu makroekonomik etkileri bulunmaktadır. Kayıtlı ekonomiye geçişi hızlandırmada da önemli bir araç olan kartlı ödeme sistemi, bilinçli kullanıldığı takdirde tüketiciye önemli bir kaynak ve kolaylık sağlayıcıdır. Kart ile yapılan işlemler, kayıt dışılığı önlemesi nedeniyle kamu/vergi gelirlerine olumlu katkıda bulunur.”

Kredi kartı borçlarının brüt kredilere oranı yüzde 3.6'ya yükseldi

San, kredi kartı kullanımının son dört yıllık dönemde 3,6 kat artarak 360 milyon TL’ye ulaştığını, kredi kartı borçlarının tahsili gecikmiş alacaklara dönüşüm oranının da buna paralel artış göstererek 8 milyon TL’den, 28 milyon TL’ye yükseldiğini, aynı dönem içerisinde kredi kartı borçlarının brüt kredilere oranının yüzde 1,9’dan yüzde 3,6’ya, bireysel krediler içerisindeki payının ise yüzde 7,3’ten yüzde 11,3’e ulaştığını, bu nedenle kredi kartı uygulamalarına dair yasal çerçevenin düzenlenmesinin faydalı olduğunu ifade etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler