• BIST 10172.55
  • Altın 2402.551
  • Dolar 32.2602
  • Euro 34.7247
  • Lefkoşa 27 °C
  • Mağusa 27 °C
  • Girne 26 °C
  • Güzelyurt 25 °C
  • İskele 27 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C

Meclis toplantı: İşte gündem özetleri

Meclis toplantı: İşte gündem özetleri

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda bilgiye ve onaya sunuşlar yapılarak, güncel konuşmalara geçildi.

SANER

Güncel konuşmalardan önce söz alan UBP Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner Kapalı Maraş konusunda Kıbrıslı Rumların Avrupa Birliği’nde bazı çalışmalar yürüttüğünü anlattı.

Saner Maraş konusunda Kıbrıslı Türklerin sesinin Avrupa Birliği’nde duyurulması için Dışişleri Bakanı’nı göreve çağırdı.

Daha sonra güncel konuşmalara geçildi.

ÇAVUŞOĞLU

İlk güncel konuşmayı UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu yaparak, 2010 yılından sonra işe giren devlet memurlarının maaşlarını değiştiren yasanın düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

Belediyeler Yasası’nın o dönemin muhalefeti bugünün hükümeti tarafından politik çıkarlar göz önüne alınarak daha önce reddedildiğini söyleyen Çavuşoğlu, şimdi belediyeler el değiştirince aynı partilerin bu yasayı yeniden Meclis’e getirdiğini söyledi.

2010 yılı işe giren kamu çalışanlarının maaşlarını düzenleyen yasanın “hangi hükümet tarafından kim tarafından geçirildiği” tartışılmadan ele alınması ve bu yasayla işe alınanların mağduriyetlerinin ortadan kaldırılması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, hükümeti bu konuda adım atmaya çağırdı.

Çiftçilerin mazot alacaklarının hala ödenmediğini söyleyen Çavuşoğlu “Bir taraftan mazot desteği verilmiyor, diğer taraftan insanımızın daha çok mazot yakacağı işler esirgenmeden yapılıyor. Yılların beklentisi, bu memleketin alt yapı anlamında tek icraatı, Çayırova Mehmetçik yolunda ihaleye çıkıldı. Ama o yolun asfaltı bir türlü dökülmediğinden vatandaş daha uzun yollardan gitmek zorunda kalıyor” diye konuştu.

Çavuşoğlu eğitim konusunda da sorular sordu.

ULUÇAY

Çavuşoğlu’nun ardından söz alan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, önümüzdeki dönemin Kıbrıs sorunu açısından önemli olduğunu ifade ederek, bu sürecin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Uluçay, “Bu konuda biz de üzerimize düşeni yapacağız” diye konuştu.

Çavuşoğlu’nun iddia ettiği gibi Belediyeler Yasası’nı reddetmediklerini söyleyen Uluçay, “İvediliğini evet reddettik, bizim hazırladığımız yasayı da komiteye getirdik. Her ikisi de komitede görüşülmeyi bekliyor” açıklamasını yaptı.

“Biz getirdik CTP reddetti demek haksızlıktır” diyen Uluçay, o dönem bütçe komitesinde UBP çoğunluğu olduğu halde, ilgili tasarının bütçe komitesinden de geçirilmediğini belirtti.

Belediyelerin katkı payını artırmayı öngördüklerini ifade eden Uluçay, belediyelerin geçmişten kalan borçları nedeniyle sürdürülebilir bir yapıda olmadığını kaydetti.

CANDAN

CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan, söz alarak Ersan Saner’in yaptığı konuşmaya cevaben Avrupa Parlamentosu’nda Kıbrıslı Türkler’in sesini duyurmak için yaptıkları çalışmaları anlattı.

BEROVA

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova da Milli Eğitim Bakanlığı’nın çalışmalarıyla ilgili sorulan sorulara ithafen kürsüye çıktı.

Eğitim sistemiyle ilgili bilgi veren Berova, YÖK Başkanıyla yaptığı görüşmeler sonucu, öğrencilerin ulaşım ve sosyal çevreye adaptasyonu açısından daha avantajlı Türkiye üniversiteleri için kontenjan sağladıklarını belirtti.

GCE sisteminde sınava giren öğrencilerin sınav tarihlerinin Türkiye kayıt tarihleriyle çakışma sorununu çözdüklerini anlatan Berova,  yaptıkları çalışmalar sonucu Türkiye’deki bazı üniversitelerin YÖS sınavlarını KKTC’de gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Berova, üniversite sorunlarının ele alınacağı bir çalıştay düzenleyeceklerini ifade ederek, çalıştayda üniversite giriş konularının da ele alınacağını açıkladı.

TATAR

Tatar, ekonomik gelişmelerle ilgili konuşmasında, ülkede çok ciddi anlamda ekonomik sıkıntı yaşandığını, halkın refah seviyesinin çok düştüğünü savundu.

Tatar, hükümeti ekonomik tedbirler almamakla da suçlayarak, hükümetin işe personel almaya devam ettiğini ancak bunun doğru politika olmadığını söyledi.

Kıbrıs Rum Kesimi akaryakıt fiyatlarındaki değişimle elektrikte indirime giderken KKTC’de otomasyona gidileceğinin açıklandığını hatırlatan Tatar, mevcut kur gelişmeleri nedeniyle elektrik fiyatlarında büyük bir artış beklediğini ifade etti.

Tatar hükümeti bir an evvel 2016-2017-2018 ekonomik programıyla ilgili çalışmaya başlamaya çağırdı.

Kamuda yasa dışı işlemler yapıldığını savunan Tatar, İçişleri Bakanlığı’na bağlı bir dairede böyle işlemler olduğunu söyledi. Tatar ilgili dairede mobbing de yapıldığını ileri sürdü.

SUCUOĞLU

UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu, “Genel Ekonomik Durum” başlıklı güncel konuşmasında, enflasyon ölçümünde kullanılan yöntemleri eleştirdi.

Sucuoğlu yayınlanan enflasyon rakamlarını eleştirerek, bu değerlerin nasıl elde edildiğine dair bilgi istedi.

Sucuoğlu hükümetin dövizle borcu olan vatandaşı dövizin artışından korumak için herhangi bir çalışma yürütüp yürütmediğini sordu.

Türkiye’den getirilecek suyla ilgili hükümetin hangi çalışmaları yürüttüğü konusunda da bilgi isteyen Sucuoğlu, sağlık sistemini de eleştirdi.

5 bin hastanın bir onkoloğa mahkum edildiğini söyleyen Sucuoğlu, onkolog sıkıntısının başka şekillerde de aşılabileceğini kaydetti.

ULUÇAY

Sucuoğlu’nun ardından söz alan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, İçişleri Bakanlığındaki ilgili dairede çalışanların, iddia edilenlerin doğru olmadığını imza toplayarak belirttiğini, kendisinin de bu konuda daha önce açıklama yaptığını söyledi.

Uluçay söz konusu görevlendirmenin 2012 yılında düşük derecede bir kişinin müdür muavinliğine getirilmesinden kaynaklandığını ifade etti ve süreci anlattı.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Devlet Planlama Örgütü’nün (DPÖ) hayat pahalılığı çalışmalarına hiçbir zaman müdahil olmadıklarını belirtti.

Başbakan Yorgancıoğlu, güncel konuşmaların yapıldığı Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda eleştiri ve sorulara cevap vermek amacıyla yaptığı konuşmada, DPÖ’nün hayat pahalılığı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

DPÖ’nün, tüm çalışmalar tamamlandıktan sonra çıkan sonuçları hükümete açıkladığını ve kendilerinin de çıkan değerlere saygılı olduklarını kaydeden Yorgancıoğlu, yönlendirici olmadıklarını söyledi.

Başbakan Yorgancıoğlu, “2011 yılında hayat pahalılığı ödemeyen bir partinin milletvekili çıkıp bizi burada eleştiriyor... Başbakana hesap sorarken, geçmişin de göz önünde bulundurulması gerekir” dedi.

Yorgancıoğlu, döviz artışı konusunda da Merkez Bankası ve Bankalar Birliği ile görüşme yaptıklarını ancak doğrudan müdahalenin söz konusu olmadığını kaydetti.

Başbakan Yorgancıoğlu, üniversitelerle döviz artışı konusunda toplantı yapacaklarını; ayrıca döviz artışının yansımalarını en aza indirmek için de çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Sağlığın önemli olduğunu ve bunun bilinciyle hareket ettiklerini ifade eden Yorgancıoğlu, yeni yapılanma çalışmalarıyla yeni imkanlar oluşacağını anlattı.

İçişleri Bakanlığına bağlı bir dairedeki personelin durumunun gündeme getirildiğini ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, Kamu Hizmet Komisyonu’nun da Personel Dairesi atamasına vekâlet vermediğini anımsattı ve “Biz de Kamu Hizmeti Komisyonu’nda böyle bir sıkıntı yaşıyoruz” dedi.

TÖRE

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de “Ulusal Egemenlik” ile ilgili güncel konuşmasında, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına değindi.

Töre, devleti korumak, devleti yaşatmak ve halkın egemenliğinin son derece önemli olduğunu belirterek, devlet yönetiminin ciddiye alınması gerektiğini dile getirdi.

Egemenliğin tartışılamayacak bir konu olduğunu söyleyen Töre, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın bu anlamdaki sözlerini hatırlattı.

Kıbrıs Türk halkının egemenliğini koruyacak bir anlaşma yapmanın önemine değinen Töre, aksi halde gelecekte büyük sıkıntılar yaşanacağını söyledi.

Akıncı’nın Türkiye’de en üst düzeyde bir törenle karşılandığını belirten Töre, bunun için Türkiye yetkililerine teşekkür etti. Töre, “Türkiye ve Türk ordusu bedenimizdeki candır” dedi.

HAMZAOĞULLARI

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, İskele ve Karpaz bölgesindeki sorunlara değindiği konuşmasında, ilçenin yatırım beklediğini,sorunların çözümlenmediğini söyledi.

Kaleburnu-Sipahi yolunun ihale edilmediğini belirten Hamzaoğulları, Mehmetçik bölgesindeki yolların asfaltlama çalışmalarının tamamlanmadığına işaret ederek, hükümeti uyardı.

İskele-Karpaz yolunun iki gidiş, iki geliş olmasının yanlış olduğunu belirten Hamzaoğulları, bunun yerine tek gidiş geliş olacak bir yol yapılması gerektiğini ifade etti.

Hamzaoğulları, otoban yapılmasından özellikle İskele bölgesi halkının olumsuz etkileneceğini kaydetti.

OĞUZ

UBP Milletvekili Dursun Oğuz, 2014 sonu doğrudan gelir desteği ödemelerinin henüz yapılmadığına işaret ederek, üreticilerin ödemeleri beklediğini belirtti.

Geçen yıl Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) 120 bin ton arpa aldığını söyleyen Oğuz, arpanın fiyatının düştüğünü ve zarar edildiği kaydetti.

Arpanın hasada girdiğini, dolayısıyla TÜK’ün arpayı satamadığını ve 20 bin tonun elde kaldığını söyleyen Oğuz, “Bunun hesabını kim verecek? Yapanın yanına kalmaması gerekiyor” diye sordu.

Oğuz, tohumluk arpanın ürün kaybının ve zararının karşılanması gerektiğini belirtti.

SENNAROĞLU

Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu da, hep aynı konuları gündeme getiren Oğuz’a daha önce birçok kez yanıt verdiğinden, Meclis ve kamuoyuna olan saygısından dolayı yeniden yanıt vermeyeceğini ifade etti.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, Boğaztepe bölgesindeki sorunlara değinerek, hükümetin yapılan yolla ilgili denetim yapmadığını ve ÇED raporu olmadığını söyledi. Angolemli, yolun çevreye, doğaya ve insanlara olumsuz etkileri olduğunu savundu.

Angolemli, öğretmenlerin bugün yine grev ve eylem yaptığını belirterek, “Göç Yasası”na ilişkin önerinin İdari Hukuk Sağlık Komitesi’nde görüştürülmediğini iddia etti.

Komite başkanından inisiyatif alarak sözünü tutması ve öneriyi görüşmesi talebinde bulunan Angolemli, bunun yapılmaması halinde iç tüzük gereği öneriyi sunanlardan biri olarak konuyu genel kurula getireceğini söyledi. Angolemli, “Öneriye ilişkin raporun bir an evvel genel kurula gelmesi lazım” dedi.

Hüseyin Angolemli, çalışma hayatında eşitsizlik yaratan “Göç Yasası”nın bir an önce değiştirilmesini isteyerek, bir gün ara ile işe girenlerin haksızlığa uğramasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Genel kurul, konuşmaların ardından bugünkü oturumu tamamladı. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu 11 Mayıs Pazartesi saat 10.00’da yeniden toplanacak.

 

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler