• BIST 9881.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Lefkoşa 28 °C
  • Mağusa 28 °C
  • Girne 26 °C
  • Güzelyurt 29 °C
  • İskele 28 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Saray’dan Rest!

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un devam eden müzakere sürecine destek için Kıbrıs’a gerçekleştireceği ziyarette Cumhurbaşkanı Akıncı ile “tarafsız” bir yerde görüşme yapmak istediği yemekli toplantı teklifine ret cevabı verildi
Saray’dan Rest!

Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcileri arasında bulunan Rusya’nın, diğer daimi temsilciler gibi müzakere sürecine destek belirtmek için Dışişleri Bakanları düzeyindeki Kıbrıs ziyareti, ufak çaplı diplomatik bir krize dönüştü.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un 2 Aralık’ta Kıbrıs’a yapmayı planladığı ziyaret programı çerçevesinde KKTC’nin tanınması anlamına geleceği için kuzeye geçmeyi tercih etmeyerek, Cumhurbaşkanı Akıncı ile Ara bölgede buluşma teklifi, Cumhurbaşkanlığı tarafından reddedildi.

İkili müzakerelerin yoğun bir şekilde devam ettiği bir dönemde, Rusya gibi Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcileri arasında bulunan Almanya ve İngiltere Dışişleri Bakanları’nın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ziyaret etmesine rağmen, güneyle çok iyi ilişkiler içine olduğu bilinen Rusya’nın bu tavrının ziyaretin esas amacının dışında kaldığı yorumlarının yapılmasına neden oldu.

BURCU: “EŞİT MUAMELE DURUMUNDA NEDEN KABUL ETMEYELİM”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un liderlerle ara bölgede bir araya gelme teklifine, ancak her iki lidere eşit muamelede bulunulması durumunda olumlu cevap verilebileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un adaya 2 Aralık’ta yapacağı ziyaretle ilgili yazılı açıklamasında, Lavrov’un Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Akıncı ile ara bölgede üçlü bir yemekli toplantı davetinin iki hafta önce Cumhurbaşkanlığına bildirildiğini kaydetti.

BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinden biri olan Rusya gibi önemli bir ülkenin Kıbrıs sorununun çözüm sürecine ilgi duymasından ve Lavrov’un Cumhurbaşkanı Akıncı’yla görüşme arzusundan memnuniyet duyduklarını dile getiren Burcu, ancak Lavrov’un eşitlik ilkesine uymadığını kaydetti.

Burcu, şunları kaydetti:

“Sayın Lavrov’un önerdiği bu yemekli toplantının Cumhurbaşkanımızı ziyaret etmeden, fakat Sayın Anastasiadis’i makamında ziyaret ettikten sonra gerçekleşeceği bilgisi tarafımıza iletilmiştir. Biz de kendilerine davetlerinden büyük memnuniyet duyduğumuzu, katılmak istediğimizi ancak diğer örneklerde olduğu gibi eşit muamele prensipleri gereği Sayın Cumhurbaşkanımızı da yemek öncesinde Sayın Anastasiadis’i ziyaret edecekleri gibi ziyaret etmelerini beklediğimizi, aksi halde çok arzu etmesine rağmen Sayın Cumhurbaşkanımızın bu davete üzülerek olumlu yanıt veremeyeceği mesajını ilettik.”

Burcu, Lavrov’un adayı ziyaretleri esnasında Cumhurbaşkanı Akıncı’yı ziyaret etmeyeceği bilgisinin Rus Büyükelçiliği tarafından dün Cumhurbaşkanlığı’na iletildiğini de kaydetti.

DİPLOMATİK TEMASLAR ARTMAKTA

Sözcü Burcu, Kıbrıs sorununa siyasi eşitlik temelinde çözüm bulma çabalarının yoğunlaştırıldığı bu dönemde uluslararası ilginin yükseldiğini ve diplomatik temasların arttığını kaydetti.

Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da yoğun bir biçimde ziyaret edilmekte olduğunu belirten Burcu, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yakın bir geçmişte AB Komisyonu Başkanı Jean-ClaudeJuncker, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi FedericaMogherini, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-WalterSteinmeier ve İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’ın yanı sıra pek çok üst düzey diplomat, misyon şefi ve yüksek temsilci tarafından ziyaret edildiğine işaret etti.

KERRY 3 ARALIK’TA GELİYOR

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de 3 Aralık Perşembe günü Cumhurbaşkanı Akıncı’yı ziyaret edeceğini anımsatan Burcu, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bu çerçevedeki görüşmeleri Kıbrıs sorununa çözüm bulma çabaları adına çok yararlı bulduğunu ekledi.

OLAYIN RUM BASININDAKİ YANSIMALARI

Rum basını, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un, “Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, görüşmelerinin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleşmesinde ısrar etmesinden dolayı, 1-2 Aralık’ta Ada’ya yapacağı ziyaret çerçevesinde Akıncı ile görüşmekten vazgeçtiğini” yazdı.

Fileleftheros, “Lavrov’dan Akıncı’ya Ders… Rus Dışişleri Bakanı İşgal Bölgelerine Gitmediği İçin Görüşmeleri İptal Oldu” başlıklı manşet haberinde, Moskova’nın, Lavrov-Akıncı görüşmesinin ara bölgede, Akıncı’nın da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleşmesini önerdiğini, bu anlaşmazlık nedeniyle Moskova’nın,”yanlış mesajlar vermemek” için görüşmeyi iptal ettiğini yazdı.

Gazete Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova’nın, Lavrov’un Ada’da yapacağı temaslara değinirken, Lavrov’un, “Akıncı’nın istediği gibi KKTC’ye gelmeyeceğini” belirterek; “Böyle bir görüşme Rusya’nın ‘KKTC’yi resmen tanıması unsuru olarak yorumlanabilir. Bize göre bu, bizim Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili ilke tezlerimize zarar verir” dediğini yazdı.

Habere göre Zaharova açıklamasında şunları söyledi:

“Kıbrıslı Türk lidere, Ada’daki her iki toplumun da çıkarlarını dikkate alacak şekilde, Yeşil Hat’ta görüşme seçeneği sunuldu. Ancak bu seçenek Akıncı tarafından reddedildi. Kendisi, görüşmenin, Kuzey Kıbrıs’taki konutunda gerçekleşmesinde ısrar etti. Böyle bir görüşme ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Rusya tarafından resmen tanınması unsuru olarak youmlanabilirdi. Bize göre bu, Kıbrsı sorununun çözümüyle ilgili ilke tezlerimize zarar verir.”

Gazete Türk jetlerinin Rus uçağını düşürmesinden sonra -Rus ilişkilerinin gölgelendiğini ve Moskova’nın Ankara’ya çeşitli konularda birçok mesaj verdiğine işaret etti.

Politis; “Lavrov Akıncı’yı Görmüyor… Ruslar Ara Bölgede Görüşme Karşı Önerisinde Bulundu” başlıklı haberinde, Rusya’nın Cumhurbaşkanı Akıncı’ya Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le birlikte ara bölgede görüşme önerisinde bulunduğunu ancak Akıncı’nın bu öneriyi reddettiğini yazdı.

Devamla Zaharova’nın açıklamasının satırbaşlarına yer veren gazete, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Ada’yı ziyaret eden yabancı ülke yetkilileriyle KKTC sembolleri (bayrak, fors, v.b.) olmadan ve ortak basın açıklaması yapmadan görüştüğünü, Rus yetkililerin ise ezelden beridir Kıbrıs Türk tarafıyla görüşmekten kaçındığını yazdı

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler