• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Lefkoşa 21 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

“2 ayrı devlet gerçeği kabul edilmeli”

“2 ayrı devlet gerçeği kabul edilmeli”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Türkiye Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’yı kabul etti.

Cemil Çiçek, ziyareti, KKTC’nin kuruluş yıldönümü törenlerine katılmak, bayramı birlikte kutlamak ve Kıbrıslı Türklerin sevincini paylaşmak amacıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.

“Bayram şimdiden kutlu olsun” diyen Çiçek, Kıbrıs Türkü’nün özgürlük ve bağımsızlığına kavuşmasında önderlik etmiş, kahramanca mücadele vermiş Dr Küçük ve Rauf Denktaş ile şehitleri saygı ile andı.

Kıbrıs Türkü’nün bağımsız devlet kazanımının önemine vurgu yapan Çiçek, “Bir gerçek var. Bugün dünyada 50 senedir çözülemeyen Kıbrıs sorunu var. Türk tarafı olarak bu sorunun kalıcı barışla sonlanması için çaba sarf ettik ama Rum tarafının maalesef samimiyetsiz tutumu ve işi yokuşa sürme ve tek taraflı söz sahibi olma ısrarı yüzünden bu gerçekleşemedi. Siz de büyük çaba gösteriyorsunuz. Bunu destekliyoruz ama tek taraflı çaba olumlu sonuç için yetmedi.

Bu işin de artık sonuna gelindiğini dünya görmeli ama onlar da görmek istemiyor. Tek tarafı AB üyeliği hata veya kasıtlı. AB’yi arkasına alan Rum Kesimi olumlu çaba gayretinde değil, görüşmeleri akamete uğratmaya çalışıyor. Bunun farkındayız ama barış için elden gelen çabayı göstereceğiz. Ama Barış olsun diye barış yapılmasını doğru bulmuyoruz. Eğer barış olacaksa burada eşit 2 halk var, 2 ayrı devlet var bu gerçeklerin kabul edilmesi lazım. Bu olmadığı takdirde barış kalıcı olmaz” şeklinde konuştu.

Barışın hem taraflara hem de bölgeye faydaya getireceğine işaret eden Çiçek, “Bölge her geçen gün ısınıyor, daha karmaşık oluyor. Barışın şimdi daha önemli olduğunu anlıyoruz, ümit ederiz Rumlar da anlamıştır. Ama ne olursa olsun Kıbrıs bizim milli davamızdır. Kıbrıs Türkü’nün bağımsızlığının, egemenliğinin korunması, devam etmesi, refahının artması bakımında çabalarımız artarak devam edecek” dedi.

Bülent Arınç da “Kıbrıs Türkü’nün yarım aslık hak mücadelesini en değerli kazanımı olan KKTC’nin kurulmasını kutlamak üzere geldik” dedi.

Güçlü bir heyetle bu ziyareti gerçekleştirdiklerine işaret eden Arınç, ziyaretler yanında önemli açılışlar yapacaklarını, ayrıca Türkçe konuşan ülkelerden gazetecilerin de burada olacaklarını kaydetti.

Başbakan Davutoğlu’nun selamlarını ileten Arınç, Davutoğlu’nun yazılı bir de mesajını takdim edeceğini söyledi.

Arınç, Kıbrıs Türkü’nün daha müreffeh bir vatanda yaşamasını arzu ettiklerini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da kabulü sırasında yaptığı açıklamada “sizleri burada görmek bizleri onurlandırmaktadır. Bu, dünyaya vereceği mesajlar bakımından da son derece önemlidir” ifadelerini kullandı.

Eroğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’na Kıbrıs Türk Halkı’na yönelik destekleri nedeniyle teşekkür etti.

Açıklamasında, müzakerelere de değinen Eroğlu, Anavatan Türkiye ile birlikte yürüttüklerini belirterek, “ama maalesef muhatabımız Rum Tarafı, sudan sebeplerle masayı terk etmiştir. Herhalde dünya bu gerçeği görür ve önkoşulsuz masaya dönmeleri yönünde telkinlerde bulunurlar” diye konuştu.

Kıbrıs Türk Halkı’nın menfaatlerine uygun bir anlaşma arayışı içinde olduklarını kaydeden Eroğlu, “Uzun yıllardır verdiğimiz mücadele sonucu devlet kurduk. Bu anlamlı günde, sizlere ve sizin şahsınızda parlamentodaki bütün dostlara teşekkür ediyoruz. Meclis’te alınan kararlarla müdahale edilmese ne noktada olacağımızı biliyoruz. Biz yıllarca Anavatan Türkiye’ye güvenerek, sabırla mücadele ettik. Sabrın sonu selamet misali en sonunda Rumların uzlaşmazlığı bize devlet kazandırdı. Daha da güzel günlere ulaşacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.

eroglu2 - Kopya

[review]

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler