• BIST 10249.64
  • Altın 2392.404
  • Dolar 32.3509
  • Euro 34.7737
  • Lefkoşa 28 °C
  • Mağusa 29 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 29 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 14 °C

Anastasiadis ve Çipras: Yola devam!

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, Atina’da gerçekleştirdiği temaslar konusunda dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e bilgi verdiği belirtildi.
Anastasiadis ve Çipras: Yola devam!

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ile müzakerelerin yeniden başlaması çabaları ile ilgili gerçekleştirmiş olduğu temaslar konusunda bilgi verdiğini yazdılar.

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile birlikte, şu anda ivedi olan noktanın, müzakerelerin devam etmesi olduğu konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti.

Kiprianu, açıklamasında ayrıca ne kast ettiğini izahat etmeksizin, Anastasiadis’in Yunanistan Başbakanı Çipras ile daha ilerisini konuşmaya ilgi göstereceğini de söyledi.

Yunanistan’ın, Kıbrıs sorununa ilkeler temelinde en kısa zamanda çözüm sağlanması çabalarını desteklediğini belirten Kiprianu, Çipras’ın, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşme tarihinin belirlenip belirlenmediği konusunda kendisine bilgi verip vermediğini söylemekten kaçınarak Yunan Hükümet adına konuşmasının mümkün olmadığını belirtti.

“ÇİPRAS FAALİYETLERDE BULUNACAK”

Kiprianu, Atina temaslarına ayrıntılı bir şekilde değindiği basın toplantısında yaptığı açıklamada uluslararası konferansın, başarı olasılıklarının daha fazla olması için hazırlanması gerektiğini, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın önümüzdeki dönemde bu gidişata yönelik faaliyetlerde bulunacağını ifade etti.

Kiprianu, her iki tarafın, iç boyutlardaki tüm konularda anlaşma huzmesine varması ve bunun akabinde uluslararası konferansta garantiler konusunun ele alınması için çaba sarf etmesi gerektiğini belirtti.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’a ilişkin hususun gündeme gelip gelmediği şeklindeki bir soru üzerine Kiprianu, kendilerinin Kocas ile ilgili herhangi bir sorunlarının bulunmadığını ifade etti.

Kocas’ın, Yunanistan’ın İsviçre’de Toprak konusunu ele almaya gitmeyi ret ettiği şeklindeki son açıklamalarına ilişkin bir soru üzerine ise Kiprianu, bu konuda Kocas’ın kendisine atıfta bulundu. 

Mont Pelerin’deki ikinci tur görüşmeler boyunca ortaya çıkan Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın resmi olmayan belgesinin, Atina’da ele alınıp alınmadığı şeklindeki soru üzerine Kiprianu, “her şeyi görüştük” yanıtını verdi.

Kiprianu, Kıbrıs sorununa ilişkin görüşmelerin, şu veya bu şekilde başlayacağını ancak garantiler konusunun çözümünde ve Kıbrıs sorununun iç boyutlarına ilişkin açıkta kalan konulardaki anlaşmazlıklara köprü kurulmasıyla ilgili zorlukların bulunduğuna da dikkati çekti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müzakerelerin yeniden başlaması için ortaya koyduğu önkoşulların AKEL’i memnun edip etmediği şeklindeki bir soru üzerine Kiprianu, Anastasiadis’in, kendisine böyle bir şeyden bahsetmediğini belirterek, Anastasiadis’in önkoşul ortaya koyup koymadığı konusunda Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’e atıfta bulundu.

Rusya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Stanislav Osadchiy’in uluslararası konferansta, Güvenlik Konseyi’nin daimi beş üyesinin de hazır bulunması şeklindeki açıklamasının sorulması üzerine Kiprianu, bunun, AKEL’in görüşü olduğunu yineledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler