• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Lefkoşa 27 °C
  • Mağusa 29 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 27 °C
  • İskele 29 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Anastasiadis'in gizli belgeleri tartışılmaya devam ediyor

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, “gizli” olarak nitelediği belgeleri bazı kişilere, gazetecilere ve siyasilere göndermekle cezai suç işleyip işlemediğine dair patlak veren tartışmalar devam ediyor.
Anastasiadis'in gizli belgeleri tartışılmaya devam ediyor

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, “gizli” olarak nitelediği belgeleri bazı kişilere, gazetecilere ve siyasilere göndermekle cezai suç işleyip işlemediğine dair patlak veren tartışmalar devam ediyor.

Rum Başsavcı Kostas Kliridis, cezai soruşturma başlatmaya gerek görmediğini açıkladı, önceki görüşlerinde ısrar eden siyasi partiler ise Kliridis’in korktuğu görüşünde.

Politis ve diğer gazetelere göre, Rum Başsavcı Kliridis dün, Başsavcılığın Rum Yönetimi Başkanı da dahil devlet yetkililerinin ve siyasilerin eylemlerinin doğruluğunu araştırma ve görüş belirtme rolü ve yetkisi olmadığını, Kıbrıs sorununa dair icraatlarla ilgili siyasi tartışmalara da müdahale etmediğini açıkladı.

Yazılı açıklamasında, Başsavcılığın ancak yasal hükümler hilafına işlenmiş olabilecek cezai suçları araştırmakla sınırlı olduğuna dikkat çeken Kliridis, belgeler konusunda eldeki verileri incelediğini ve bu şartlar altında cezai suç işlenip işlenmediğine dair araştırma başlatma gereği olmadığı hükmüne vardığını kaydetti.

Rum Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos dün, Başsavcı Kliridis’in açıklamasını adres göstererek, meselenin Rum yönetimi açısından kapanmış olduğunu belirtti.

Sözcü Nikos Hristodulidis ise yaptığı açıklamada, ihtilaf konusu belgelerin siyasi partilere Rum Ulusal Konseyi toplantısı çerçevesinde verilebileceğini, ancak siyasi partilerin belge içeriklerini zaten bildiklerini söyledi.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı ve Rum başkan adaylarından Yorgos Lillikas, Başsavcı Kliridis’in, başkanlık seçimleri dolayısıyla meseleye karışmak istemediğini, konunun dışında kalmaya çalıştığını söyledi. Kliridis’in dünkü açıklamasında kullandığı “bu şartlar altında” ifadesine dikkat çekerek, “başkanlık seçimleri olmasaydı Kliridis müdahale edecekti” diyen Lillikas, Kliridis’in tavrını anladığını ancak ortada siyasi bir mesele bulunduğunu, Anastasiadis’in siyasi, ahlaki ve hukuki açıdan ifşa olduğunu kaydetti.

AKEL de, yetkili olmayan kişilere gizli belge vermesi nedeniyle ciddi siyasi sorumluluğu olduğuna işaret ettiği Anastasiadis’in özür dilemesini istedi.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ise, Anastasiadis’in BM yetkilisi (Espen Barth Eide) ile özel görüşmesinin ve müzakeresinin tutanaklarını gazetecilere vermesinin, hem şahsının hem de Rum yönetiminin ve devletinin itibarı açısından geldiği anlama dikkat çekti.

Alithia haberi; “Cezai Kovuşturma Söz Konusu Değil… Başsavcı Başkanın Belgeleri Konusunda ‘Ağızlarını Kapattı’… Partiler Kendi Havalarında… Belgeler Konusunda Kaldıkları Yerden Devam Ediyorlar” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Fileleftheros; “Mesele Zor Kapanacak… Belgeler Konusu Tartışma Yaratmaya Devam Ediyor… Başsavcı: ‘Bu Şartlar Altında Araştırmanın Manası Yok’… Partiler Ses Tonlarını Düşürmüyor” başlığını attı.

Haravgi; “Başkan Koşulların Altında…  Gizli Belgelerin Sızdırılmasında Sorumluluğunu Üstlenmedi… Başsavcı: ‘Bu Şartlar Altında Cezai Suç Araştırmasına Gerekçe Yok’” başlığını kullandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler