• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Çok hızlı başladılar

Çok hızlı başladılar

Kıbrıs müzakereleri yedi ay aradan sonra yeniden başladı. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, geçen yıl Ekim ayından beridir askıda olan Kıbrıs müzakerelerini yeniden başlatma çerçevesinde bir araya geldi.

Ara bölgedeki BM İyi Niyet Misyonu Ofisi’nde yer alan görüşme saat 10.05’de başladı.

ÖNCE AKINCI SONRA ANASTASİADES

Görüşme yerine saat 09.57’de önce Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı geldi. Müzakereci Özdil Nami ile makam aracından birlikte inen Akıncı’yı BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim kapıda karşıladı. Eide ve Buttenheim ile el sıkıştıktan sonra basını selamlayan Cumhurbaşkanı Akıncı, ardından görüşmenin gerçekleştirileceği binaya girdi. Cumhurbaşkanı Akıncı’nın gelişinin ardından saat 10.04’de görüşme bölgesine Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis vardı. Anastasiadis, müzakerecisi Andreas Mavroyannis ile birlikte makam aracından inmesinin ardından, kendisini kapıda karşılayan Eide ve Buttenheim ile el sıkıkştı, basını selamladı ve binaya girdi.

EİDE VE BUTTENHEİM HAZIR BULUNDU

Görüşmede, müzakerelerin yeniden başlamasına destek vermek amacıyla önceki gün adaya gelen BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim da hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Akıncı’ya müzakereci Özdil Nami’nin yanı sıra müzakere heyeti üyeleri Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin ve Dışişleri Bakanlığı’ndan müzakerelerde not tutucu olarak görev yapacak olan 3. Sekreter Sertaç Güven; Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e ise Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis başkanlığındaki müzakere heyeti eşlik etti.

ÖNCE SOSYAL BULUŞMA…

Liderler, 11 Mayıs’ta sosyal içerikli akşam yemeğinde bir araya gelmiş, görüşme sonrasında bir açıklama yapan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, iki liderin 11 Şubat Ortak Açıklaması’nın ruhuna uygun şekilde Kıbrıs’ın geleceği üzerine görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetmişti.

“YORULMAK BİLMEDEN ÇALIŞACAKLAR”

Ara bölgede gerçekleşen görüşme yaklaşık 4 saat sürdü. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıslı  Türk Lider Mustafa Akıncı ile Rum Lider Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununa en erken zamanda kapsamlı bir çözüm bulunması için  yorulmak bilmeden çalışmayı taahhüt ettiklerini kaydetti ve bunun  liderler tarafından  yürütülecek bir süreç olacağı konusunda hemfikir olunduğunu vurguladı.

BİRLEŞİK FEDERAL KIBRIS İÇİN

Liderlerin Birleşik Federal Kıbrıs’a yönelik ortak vizyonlarıyla ilgili ayrıntılara inmeye başladığını kaydeden Eide, görüşmenin çok olumlu ve yapıcı bir atmosferde geçtiğini dile getirdi.

“AYDA EN AZ İKİ GÖRÜŞME, BİR SONRAKİ GÖRÜŞME 28 MAYIS’TA”

Ara bölgedeki BM İyi Niyet Misyonu Ofisi’nde yer alan ve saat 10.05’de başlayan görüşme 13.51’de sona erdi. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide,  görüşme sonrasında liderler adına hazırlanan ortak açıklamayı okudu. Liderlerin önümüzdeki aylarda sürecin nasıl olacağıyla ilgili fikir birliğine vardığını söyleyen Eide, Akıncı ve Anastasiadis’in ayda en az  iki kez bir araya gelmeyi kararlaştırdıklarını  ve bir sonraki görüşmenin 28 Mayıs Perşembe günü olacağını kaydetti.

Müzakerecilerin ise liderler  görüşmelerinin arasında yoğun bir şekilde destekleyici şekilde bir araya geleceğini dile getiren Eide, müzakereciler Özdil Nami ile Andreas Mavroyannis’in bugün ilerleyen saatlerde ilk görüşmelerini gerçekleştireceklerini  dile getirdi.

GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER

Eide, karşılıklı taahhütlerinin bir göstergesi olarak Akıncı ve Anastasiadis’in her iki toplumun da yararına olacak  bir dizi güven artırıcı önlem üzerinde çalışma konusunda anlaştığını  da kaydetti.

Anastasiadis’in Kuzey Kıbrıs’taki  28 Mayın tarlasıyla ilgili koordinatı  Akıncı’ya sunduğunu, Akıncı’nın ise geçiş kapılarında Kuzey’de uygulanan form doldurma uygulamasının yarından itibaren kaldırılacağını açıkladığını söyleyen Eide,  liderlerin ayrıca  iki toplumu bir birine yakınlaştıracak kültürel olaylar düzenleyecek bir komite kurulmasını kararlaştırdıklarını dile getirdi.

Her iki liderin de kayıp şahıslar konusunun önemini vurguladığını ve  bu insani konuda birlikte çalışma kararı aldığını kaydeden Eide, liderlerin önümüzdeki süreçte sosyal görüşmeler gerçekleştirerek her iki tarafca da kabul edilebilir bir çözüme yönelik birlik ve beraberliklerini göstereceklerini ifade etti.

Eide, liderlerin bu bağlamda 23 Mayıs Cumartesi günü birbirlerine ziyaretlerde bulunacaklarını da kaydetti.

 

3 SÜTUNA ÇALIŞ

Kara sınır kapılarında yeni uygulama

KKTC kara sınır kapılarında dün gece yarısından itibaren yeni bir uygulamaya geçildi. Buna göre, geçişlerde artık vize kağıdı ve mühür kullanılmayacak; geçiş yapacak kişinin kimlik belgesini görevli memura göstererek kayıt yaptırması yeterli olacak.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in dünkü ilk görüşmesinin ardından BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide tarafından da Kıbrıs Türk tarafının güven yaratıcı önlemleri arasında açıklanan yeni uygulamayla ilgili, İçişleri Bakanlığı basın bürosundan da açıklama geldi.

“GEÇİŞ BELGELERİ KULLANILMAYACAK… 15 DAKİKALIK TEST YAPILDI”

Bakanlık açıklamasında “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Güney Kıbrıs’a ve Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geçişlerde KKTC vatandaşları ve yabancılar tarafından kullanılan geçiş belgeleri 16 Mayıs 2015 Cumartesi gününden başlayarak kullanılmayacaktır. Bugün de sınır kapılarında 15 dakikalık test amaçlı bir çalışma yapılmıştır” denildi.

KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki kapılar 23 Nisan 2003’te açılmıştı.

FOTO: SINIR

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler