• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Cumhurbaşkanlığı’nda yeni dönem (Foto Galeri)

Cumhurbaşkanlığı’nda yeni dönem (Foto Galeri)
4.Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı düzenlenen törenler ile göreve resmen başladı. Akıncı devir teslim töreninde yaptığı açıklamada hem Türkiye hem de Kıbrıs’ın güneyine net mesajlar verdi.
RESMEN GÖRVEDE: KKTC’nin 4. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen törenle görevi 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’ndan devraldı. Meclis’te ant içtikten sonra sırasıyla Atatürk anıtı, Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Raif Debktaş’ın anıtlarını ziyaret eden Akıncı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleşen Devir teslim töreninin ardından resmen göreve başladı.
GÜNEY’E NET MESAJ: Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda devir teslim töreninde konuşan 4. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Kıbrıs’ın güneyine çözüm ve barış mesajı gönderdi. Akıncı, kapsamlı çözüme ulaşmanın temel hedef olduğunu kaydetti ve “güven artırıcı önlemler, paralel bir süreçte ve ana hedefe yardımcı oldukları sürece anlamlı olacaktır. Bu çerçevede yeni sınır kapılarının açılması ve mobil telefonların her iki kesimde de çalışır hale gelmesinin önemi aşikardır” şeklinde konuştu.

Ülkemizde geçtiğimiz pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi’nde ant içti. Akıncı’yı Meclis kapısında Meclis Başkanı Sibel Siber karşıladı. Ant içme töreni için Meclis saat 16.00’da Sibel Siber başkanlığında olağanüstü toplandı.

Ant içme töreninde Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, Başsavcı Aşkan İlgen, Sayıştay Başkanı Osman Korahan, Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Kamil Kayral, CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, TC Dışişleri Bakanı adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, bakanlar milletvekilleri, eski parlamenterler ile Akıncı’nın eşi ve kızları katıldı.

Akıncı, ant içerken tüm salon ayağa kalktı ve andın ardından İstiklal Marşı okundu.

CUMHURBAŞKANI ANDI

Geçtiğimiz Pazar günü yüzde 60.5 oy oranıyla KKTC’nin 4. Cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı, Anayasa’nın 100. maddesi uyarınca Meclis’te şu andı okudu:

“Devletin varlığını ve bağımsızlığını, yurdun ve halkın bölünmez bütünlüğünü, halkın kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ve Atatürk ilkelerine bağlı kalacağıma; halkımın refah ve mutluluğu için çalışacağıma; her yurttaşın insan haklarından ve temel hak ile özgürlüklerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa ve yasalara bağlılıktan ayrılmayacağıma; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma namusum ve şerefim üzerine ant içerim.”

AKINCI GÖREVİ DEVRALDI

4.Cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı dün Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen devir teslim töreni ile görevi 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’ndan devraldı. Meclis’te ant içtikten sonra anıtları ziyaret eden Akıncı, saat 17.30’da başlayan törene katılmak üzere Cumhurbaşkanlığı’na geçti.

Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığı’na gidişinde, 3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Eşi Meral Eroğlu tarafından karşılandı. Meral Eroğlu, Meral Akıncı’ya çiçek takdim etti ardından halef ve selef Cumhurbaşkanları tören kıtasını selamladı. Cumhurbaşkanlarının protokoldeki yerlerini almalarının ardından ise İstiklal Marşı okundu. Cumhurbaşkanlarının özgeçmişlerinin okunmasının sonrasında ise 2 Cumhurbaşkanı konuşma yaptı.

EROĞLU VEDA ETTİ

3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu veda konuşmasında, Mustafa Akıncı’nın millet, devlet ve halk için başarılı çalışmalar yapmasını diledi. 5 yıllık görevini layıkıyla yapış olmanın gururu ile görevini devrettiğini kaydetti. Eroğlu, Rum lider Nikos Anastasiades ile birlikte mutabakata vardıkları 11 Şubat Ortak Açıklama metni ile Kıbrıs Türk Halkı için önemli kazanımlar elde ettiklerini ve uzlaşıya giden yolun haritasını ortaya koyduklarını anlattı. Rum lider Nikos Anastasiades ile görüşme sürecini al-ver aşamasına kadar getirdiklerini belirten Eroğlu “Eide’nin son ziyareti sırasında 2015 yılı sonuna dek Kıbrıs’ta ayrı ayrı ve eş zamanlı referandumlara gidilmesinin mümkün olduğunu söylemesi bizler adına önemli bir kazançtır” dedi.,

Eroğlu, “Şimdi yapılması gereken, yapılandırılmış, sonuç alıcı bir görüşme süreci ile kısa zamanda Kıbrıs konusunu bir çözüme kavuşturmaktır. Kıbrıs konusu artık bir sonuca bağlanmalıdır” dedi. Aktif siyasete dönüşünün asla söz konusu olmayacağını vurgulayan Eroğlu, ama gerektikçe, bildiği, gördüğü doğruları söylemekten, görüşlerini açıklamaktan geri durmayacağını kaydetti. Eroğlu, konuşmasının sonunda, görev süresi boyunca kendisine destek olan herkese teşekkür etti.

AKINCI DENKTAŞ’I ANARAK SÖZE BAŞLADI

4.Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı konuşmasında Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı anarak söze başladı. Akıncı, aktif siyasete oldukça genç bir yaşta başladığını belirterek, bu süreçte yaptıklarını anımsattı. Halkın adaylığını neden istediğine ilişkin gerekçelerin 4 boyutlu siyaset vizyonunun esaslarını oluşturduğunu kaydeden Akıncı, seçim kampanyası boyunca paylaştığı bu vizyonun artık halkın büyük desteği ile toplumsal bir boyut kazandığını vurguladı.

“Bu artık sadece bana ait bir vizyon değildir; halkımıza aittir, halkımızın talepleridir. Bu çerçevede halkımıza anlatarak onay aldığımız bu görüşler benim halkımla yaptığım bir sözleşme anlamındadır ve benim için bağlayıcı olan en önemli belgedir” diyen Akıncı, görevde olduğu sürece bu yönde hareket edeceğini vurguladı.

ÇÖZÜM VURGUSU

Akıncı, Kıbrıs’ta yıllardır çözümsüz kalan sorun ve yarattığı statükonun sürdürülebilir olmadığını; hem adanın, hem de bölgenin barışı ve huzuru için de ciddi tehditler içerdiğini kaydetti. Akıncı, “Birleşmiş Milletler parametrelerinin öngördüğü ve son olarak 11 Şubat 2014 tarihli ortak açıklama metninde de ifade edilen, iki kesimli, iki toplumlu federal bir çözümde, her iki tarafın da kazanacağı çok şey vardır. Böylesi bir çözüm, bölgesel istikrara da katkıda bulunacaktır. Bu bağlamda, çözüm odaklı bir anlayış ve halkın iradesini müzakere masasına yansıtacak bir kararlılıkla hareket edeceğim” dedi. Mustafa Akıncı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile yürütecekleri temaslarda yeni müzakere sürecinin alt yapısının hazırlanmasına katkıda bulunmaya çalışacaklarını aktardı. Avrupa Birliği sürecinde yitirilen çözüm fırsatının bir kez daha var olduğuna inandığını kaydeden Akıncı “yeter ki tüm taraflar bunun bir ortak ihtiyaç olduğu noktasında aynı fikirde olsunlar ve ortak vizyonla tüm tarafların kazançlı çıkacağı ortak yarar paydasında buluşabilsinler” dedi.

GÜNEY’E ÇAĞRI

Akıncı, “Rumların yönetimindeki Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği’ne girmiş olmakla birlikte yanlış ekonomik kararlar sonrasında çöken ekonomisi ve Doğu Akdeniz’de bulunan doğal gaz Kıbrıs sorununa çözüm için yeni dinamikler yaratmıştır” dedi.  Henüz su yüzüne çıkarılmamış doğal gaz nedeniyle kavgaya tutuşmak yerine bu zenginliği hakça paylaşmak konusunda uzlaşmak gerektiğini anlatan Akıncı, “çözümle birlikte bu gazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşımak, en akılcı, en hızlı ve en az maliyetli yol olarak görülmektedir” diye konuştu.  Kapsamlı çözüm uğraşlarının yanı sıra paralel bir süreçte de iki toplumun günlük yaşamlarına katkı yapacak güven artırıcı önlemler uygulanmasının özel önemi olduğunu düşündüğünü vurgulayan Akıncı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Bu kapsamda, Kapalı Maraş bölgesinin BM gözetiminde yerleşime açılması ve bu açılışa eş zamanlı olarak Kıbrıslı Türklerin, ticaret ve turizm alanında yaşadıkları dar boğazların aşılması ve doğrudan ticaret ve direkt uçuşlar için Mağusa Limanı ve Ercan Havaalanının kullanılabilmesinin yolları üzerinde uzlaşma arayacağız. Bunun tüm paydaşlara sağlayacağı ortak yararın yanında kapsamlı çözüm çabalarına da katkı yapacağına inanmaktayım.

“Kapsamlı çözüme ulaşmak elbette temel hedeftir. Uğraş alanımızın esası orası olacaktır” diyen Akıncı, Güven artırıcı önlemlerin; paralel bir süreçte ve ana hedefe yardımcı oldukları sürece anlamlı olacağını vurguladı…

Akıncı, yeni sınır kapılarının açılmasının ve mobil telefonların her iki kesimde de çalışır hale gelmesinin önemini vurguladı.

Akıncı “Temiz siyaset, şeffaflık, hesap verebilirlik ve yolsuzlukla mücadele konularında Cumhurbaşkanlığı makamı olarak üzerime düşen görevi yerine getireceğim” dedi.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER

Akıncı, Türkiye ile ilişkiler konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı.

“Türkiye ile olan ilişkilerde karşılıklı saygıya dayalı, karşılıklı yarar temelinde işbirliğini gözeten kişilikli ilişkiler kurulması talebi her iki tarafın da yararına olacak bir gelişme olarak algılanmalıdır” diyen Akıncı Kıbrıs Türk toplumunun iradesinin yönetime doğrudan yansıması ve kendi kurumlarında söz sahibi olmasının gecikmiş bir durum olduğunu söyledi.

Akıncı, içte ve dışta tüm ilişkilerde uzlaşma anlayışıyla hareket edeceklerini uzlaşmanın temelinin de karşılıklı haklara saygıdan geçtiğini vurguladı.

Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti yetkili makamlarıyla, özellikle Kıbrıs sorununda verimli bir istişare ve işbirliği içinde hareket edeceğimiz kuşkusuzdur. Bunun yanında, kendi kendine yeten, kendi kendini yönetme becerisine sahip bir KKTC, gelecekte bir federal yapıda uluslararası hukuk içinde ve AB kurumlarında çok daha sağlıklı bir biçimde yerini alabilecektir.

Akıncı konuşmasını şöyle tamamladı:

“Yaşadığımız bu topraklarda, dini, dili, ırkı, rengi, kökeni ne olursa olsun hepimiz yarınlarımızı birlikte şekillendireceğiz. Elbirliğiyle daha güzel, daha aydınlık bir geleceğe hep birlikte ulaşacağımıza yürekten inanıyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum”

ASKERİ TÖREN

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın konuşmasının ardından Cumhurbaşkanlığı forsu gönderden indirilerek anı olarak Akıncı tarafından Eroğlu’na taktim edildi ve yeni Cumhurbaşkanı forsu göndere çekildi. Törende 3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun kıtayı selamlamasının ardından Cumhurbaşkanlığı personeline veda etti. İki Cumhurbaşkanı ve eşlerinin vedalaşmasının ardından ise 3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Cumhurbaşkanlığından ayrıldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler