• BIST 9883.9
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Lefkoşa 28 °C
  • Mağusa 28 °C
  • Girne 26 °C
  • Güzelyurt 29 °C
  • İskele 28 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Erdoğan yanılıyor: O cezalar ‘hakaret’ten değil ölüm tehdidinden verildi

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi adına açılan hakaret davalarını savunurken ABD Başkanı Barack Obama ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’e yönelik ‘hakaret’lere de ceza verildiğini ileri sürdü ama Türkiye’deki durumla söz konusu vakalar arasında ‘alaka’
Erdoğan yanılıyor: O cezalar ‘hakaret’ten değil ölüm tehdidinden verildi

Erdoğan bugün Kızılay Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullanmıştı: “ABD’de Sayın Obama’ya hakaretten biri daha geçenlerde üç yıla mahkum oldu. Almanya’da biri Merkel’e hakaretten iki yıla mahkum oldu.”

Öncelikle Erdoğan tüm dünyadan topu topu iki örnek verebilirken, Türkiye’de ‘Erdoğan’a hakaret’ davalarının sayısı 2 bine dayandı ve neredeyse dört günde bir bu yönde dava açılıyor.

İkincisi, Erdoğan’ın bahsettiği her iki vaka da Türkiye’de artık vakayi adiye haline gelen ‘Erdoğan’a hakaret’ davalarıyla ‘biraz’farklı.

‘O gaspçıyı öldürmek anayasal görev’

ABD’nin Wisconsin eyaletinde 55 yaşındaki Brian Dutcher adlı birinin Facebook paylaşımları nedeniyle geçtiğimiz günlerde üç yıl hapis cezası aldığı doğru. Ancak Erdoğan’ın dediği gibi ‘hakaret’ten değil, kullandığı ifadelerin ‘ölüm tehdidi’kapsamına girmesinden.brian-dutcher.jpg

Dutcher, Facebook’ta yaptığı bir paylaşımda Obama’nın Wisconsin ziyareti öncesinde, “Umarım başkanlık numarası yapan bu adama temiz bir kurşun sıkarım. Onu öldürmek anayasal görevimiz” diye yazmıştı.

Bu paylaşımdan sonra, Obama’nın ziyareti sırasında uğradığı kütüphaneye giden Dutcher, kapıdaki görevliye “Gaspçı buradaymış. Şansım olsa onu dışarı çıkarıp kurşunlardım”demişti.

‘Merkel kurşuna dizilsin’

Erdoğan’ın değindiği ‘Merkel’e hakaret’ davasında ise 21 Ekim 2015 tarihinde Facebook’tan çok sayıda ırkçı paylaşımı bulunan bir kişi iki yıl üç ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Iphofen kentinde yaşayan 31 yaşındaki bu kişinin, mali suçlar dışında hemen hemen her alanda sabıka kaydı olduğunu belirten savcılık, şüphelinin daha önce ‘uyuşturucu, ruhsatsız silah bulundurma, alkollü araç kullanma, çevreye maddi zarar verme’ gibi suçlardan da poliste kaydı bulunduğunu açıklamıştı.

Savcılık ayrıca, söz konusu suç yoğunluğunun iki yıl üç ay gibi yüksek hapis cezası verilmesinde belirleyici olduğunu belirtmişti.

Suçlarını itiraf eden 31 yaşındaki kişi, zenofobik (yabancı düşmanlığı) ve ırkçı paylaşımlarının yanı sıra göçmenler icin“Bunları Auschwitz’te yakmalı” şeklinde yazılarıyla dikkat çekmiş, 2014 yılında da Merkel’i izlediği politika nedeniyle ‘vatan haini’ ilan edip ‘kurşuna dizilmesini’ talep etmişti.

İki lider de şikayetçi olmadı

Bir ‘nüans’ daha: Türkiye’deki davaların çoğunu ya Erdoğan’ın avukatları açıyor ya da sonradan müdahil oluyorlar. Söz konusu vakalarda ise ne Obama ne Merkel şikayetçi olup dava açtı. Her ikisi de kamu davası olarak görüldü.

Dört günde bir dava

‘Erdoğan’a hakaret’ tablosu yetkili ağızlardan şöyle:

ABD merkezli insan hakları kuruluşu Freedom House’un Başkanı Mark P. Lagon, geçen ay Erdoğan’ın 2015 yılında ortalama dört günde bir hakaret davası açtığını söylemişti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da yine geçen ay ‘Erdoğan’a hakaret’le ilgili 1845 dosyaya kovuşturma izni verildiğini açıklamıştı.

diken

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler