• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Lefkoşa 18 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 17 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Flamingolar Mağusa’da

Mağusa kenti bir kez daha flamingolara ev sahibi oldu. Mağusa Gülseren Göleti’nin bu yıl da flamingoların uğrak yeri olması başta fotoğraf meraklıları olmak üzere vatandaşların da yoğun şekilde ilgisini çekti.
Flamingolar Mağusa’da

DSC_1321Dünyadaki sayılı sulak alanlarda konaklayan göçmen flamingo kuşlarının bu yılki uğrak yerleri arasında yine Gazimağusa'daki Gülseren Göleti de oldu. Yağışlar sonrası yükselen su seviyesiyle daha da büyüyerek muhteşem bir görünüme bürünen gölet, şu günlerde birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

DSC_1308

DSC_1313

Flamingoların yaklaşık 10 civarında olduğu bunların yanı sıra birçok ördek türünün de şu sıralar gölette konakladığı gözlemlendi. flamingo kuşları ve ördekler Mağusalılara görsel bir şölen sunuyor.

Kuşların sayısı artıkça bu doğal güzelliği izleyenlerin sayısı da artıyor. Başta fotoğraf meraklıları olmak üzere birçok vatandaş yılın bu dönemlerinde flamingoları daha yakından görebilmek için Gülseren Göleti’ne akın ediyor.

Bölgeye gidenler, yolculuklarına mola veren flamingoların gün batımındaki görüntüsüne ve güzelliğine doyamıyor.

FLAMİNGO NEDİR?

Flamingolar, uzun ve ince bacaklara, yine uzun, eğri bir boyuna ve rosa rengi tüylere sahip bir göçmen kuştur. Belirgin özelliklerinden biri kıvrık bir gagalarının olması ve bunun, üst kısmıyla daldırıpta, yiyecekleri su ya da çamurdan çıkarırken filtre vazifesi görmesidir. Tüylerindeki kırmızı renk tonları, yedikleri yiyeceklerin içerdiği karotin miktarına göre değişir. Esaret altındaki genç kuşlar, çok az karotin içerikli besinler aldığından beyaz tüylere sahiptirler. Flamingolar Afrika, Güneybatı ve Orta Asya, Güney Avrupa Güney ve Orta Amerika'da görülürler. Güney İspanya ve Güney Fransa'da da kuşun en büyük ve yaygın türü olan rosa flamingo (Phoenicopterus roseus) kuluçka zamanı görülürler. Bu tür 130 cm boyunda olup Afrika, Asya ve Güney Avrupa'da yaşarlar.

Flamingolar büyük topluluklar halinde, durgun sulara sahip göl, tuz gölü ya da lagünlerde yaşalar. Diğer hayvan türlerinin az bulunduğu, sıra dışı doğa koşullarının bulunduğu yerlere gelirler. Örnek olarak tuz gölleri ya da alkalik içerikli göller verilebilir. Kısacası bu kuş türü tuzlu ve sodalı sığ sularda yaşar. Bunların dışında ısı farklılığının aşırılıklar gösterdiği durumlara da katlanabilirler. Adamızda özellikle Larnaka’da Hala Sultan Tekkesi’nin hemen yanında bulunan Tuz Gölü’nü tercih eden bu göçmen kuşlar, Kıbrıs’ın kuzeyinde de son dönemlerde sık sık görülmeye devam ediyor.

DSC_1310

Genelde yengeç, karides, artemia gibi eklem bacaklı hayvanları, karınca larvası ve yosun yerler. Aşağı doğru eğik gagası sayesinde, yiyecekleri çok zor ortamlarından dahi çıkarabilirler.

Savunmasız olduklarından genelde geceleri uçarlar ve ıssız bölgelerde ürerler. Her dişi, konik yuvasına birer yumurta bırakır. Yavrular yumurtadan çıkana kadar eşeler. Sıra ile kuluçkaya yatar. 30-32 günde yavrular çıkar. Ördek iriliğinde olan yavrular, gri renklidir. İki aylık olana kadar anne ve babaları tarafından beslenir. 100 günlük olunca uçarak ayrı topluluklar kurarlar. Düzenli üremeleri yoktur. Her yıl veya 3-4 yılda bir kere yumurtlayanları da vardır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler