• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 17 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Güney’de rüzgar döndü

Kıbrıs’ta çözüm için önemli bir fırsat penceresinin yakalandığı bir aşamada özellikle Kıbrıs’ın güneyinde çözüm talepleri daha güçlü şekilde yükselmeye başladı.
Güney’de rüzgar döndü

MAYIS’TAN ÖNCE ÇÖZÜM: Kıbrıs müzakere sürecinde çalışmaların hız kazandığı bir aşamada Kıbrıslı Rumlar yakın bir gelecekte çözüm olabileceğini bu kez daha yakından hissetmeye başladı. 2016 yılının Mayıs ayında Kıbrıs’ın güneyinde gerçekleşecek seçimlerin öncesinde sorunun çözülmesi gerektiği, aksi taktirde sürecin yeniden sil baştan başlayacağı vurgulanıyor.

MİLLİ DUYGULAR VE ÇÖZÜM: Temmuz ve Ağustos ayları Kıbrıslı Rumlar için 1’nci ve 2’nci harekat ile doğru orantılı olarak anılırken, Kıbrıs’ın güneyinde Rum siyasiler sık sık çözüme de atıfta bulunmaya başladı. Milli çevreler farklı tören ve aktivitelerle çözüm karşıtlığını tetiklemeye çalışırken, bu sefer Kıbrıs’ın güneyinde çok daha güçlü çözüm talepleri dile getiriliyor.

Barışcan Şekerci

Kıbrıs’ın kuzeyinde gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte göreve gelen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile birlikte Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiades’in yürüttüğü çözüm arayışları Kıbrıs’ın güneyinde de gündem olmaya başladı. Kıbrıslı Rumlar Mayıs ayında gerçekleşecek seçimler öncesinde sorunun çözümünün gerçekleşmesi gerektiğini, aksi taktirde yeniden sorunun bir kez daha çıkmaza sürüklenebileceğini dile getiriyor.

Rum siyasi partilerin, yıl sonuna kadar Kıbrıs sorununda meydana gelmesi olası gelişmeler nedeniyle, gelecek yıl Mayıs ayında yapılacak olan genel seçimin hazırlıkları için acele etmediği ifade edilmeye başlandı. Rum siyasi partileri, Eylül ayı itibarıyla parti organlarının, seçime yönelik birtakım hazırlıklar için başlangıç yapmasının beklendiğini ifade ediyor.

RÜZGAR SEÇİMDEN YANA

Adanın iki kesiminde de 2004 yılında gerçekleşen referandumda Kıbrıslı Rumların çözüme ve Kıbrıslı Türkler ile yeni bir ortaklığa hazır olmadığı ifade edilen açıklamalarda şimdi rüzgarın döndüğü ve çözüme Kıbrıslı Türkler kadar Kıbrıslı Rumların da ihtiyacının olduğu ifade ediliyor.

COZUM

MİLLİ TÖRENDE ÇÖZÜM VURGUSU

1996 yılının Ağustos ayında, sınırı delme girişimi sırasında, sınır olaylarında yaşamını kaybeden Kıbrıslı Rum Tasos Isaak ve kuzeni Solomos Solomu’nun ölümünün 19. Yılında Paralimni’de ulusal törenle anıldılar. Rum Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Nikos Kouyialis, anma töreninde yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununa değindi. Kouyialis, son üç yılın zor ekonomik şartlarına rağmen, çözüm bulunmasının hükümet için her zaman en yüksek öncelik ve ulusal zorunluluk olduğu ve olmaya devam ettiğini vurguladı.

TÜRKİYE İLİŞKİLER YOĞUNLAŞTI

Türkiye’nin tanımamasına karşın dolaylı da olsa Türkiye ile ilişkilerin 2014 itibarı ile ciddi gelişim gösterdiği ifade edilirken, Türk ürünlerinin Kıbrıs’ın güneyinde yoğun şekilde olaşmaya başladığı ve bu çerçevede olası bir çözümün Kıbrıslı Rumların hayatında çok daha ekonomik ve bir o kadar karlı dönemin başlangıcı olacağı ifade ediliyor. Araba ve araba parçaları, makine aksamları ve makineler, ecza ürünleri ve plastiklerin Güney Kıbrıs’ın üçüncü ülkeler yoluyla Türkiye'den yapılan ithalatında ana ürünleri olduğu ve 2014 yılında ihracatın iki katına çıktı açıklandı. Güney Kıbrıs İstatistik Dairesi'nin verilerine göre, Türkiye'den yapılan ihracat 2013'te 4,6 milyon Euro iken 2014'te 10.2 milyon Euro ile ikiye katlandı.

RAKAMLAR İLİŞKİYİ ORTAYA KOYUYOR

Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımamasına rağmen Türkiye'ye, üçüncü ülkeler yoluyla yaptığı ihracat da, 2013'te 493 bin Euro iken 2014'te 593 milyon Euro olarak gerçekleşti. Türkiye'den ithalat, 2014'ün ilgili dönemindeki 4,1 milyon Euroluk miktarla karşılaştırıldığında Ocak-Nisan 2015 döneminde 3,8 milyon Euro, Türkiye'ye ihracat da 2014'ün aynı döneminde 82 bin Euro iken 2015'in ilk çeyreğinde 337 bin Euro oldu.

ANKETLER ÇÖZÜMDEN YANA

Politis Gazetesi’nde yer alan, Rum Yönetimi Başkanlığı tarafından, müzakerelerin başlaması nedeni ile yaptırılan ankette ibrenin çözüm yönüne kaydığını gözler önüne serdi. Ankete katılanların yüzde 73’ü Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs Türk liderliğine seçilmesini olumlu bir gelişme olarak ifade etti. Ankete katılanların yüzde 59’u iki taraf için avantajlı bir çözüme ulaşılabileceğini düşünürken, yüzde 38’i bu konuda olumsuz görüş ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 67’si iki toplumlu, iki kesimli federasyondan yana olumlu tavır koyarken yüzde 23’ü iki devletten yana görüş ortaya koydu. İki kesimli, iki toplumlu federasyondan yana olumlu tavır koyan AKEL seçmenin yüzde 84, DİKO’nun yüzde 79, DİSİ’nin yüzde 7, EDEK ve Çevrecilerin ise yüzde 63 olduğu göze çarptı.

 

 

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler