• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Lefkoşa 16 °C
  • Mağusa 13 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 13 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Haber sitelerinin sonu gelebilir

Haber sitelerinin sonu gelebilir

İnternette haber sitelerine en çok trafik gönderen sosyal ağ haline gelen Facebook, haber sitelerinin sonunu getirebilecek bir plan için aralarında The New York Times, National Geographic, Huffington Post, Quartz, The Guardian ve Buzzfeed‘in olduğu yayıncılarla bir süredir görüşüyor.

Bugüne kadar, yayıncıların öncelikle Facebook’u haber kontrolünde bir monopol haline getirmesi çekincesiyle pek yanaşmadığı anlaşmada bu kez son aşamalara gelindiğine dair haberler var. Facebook ile görüştüğü söylenen The New York Times’ın haberinde konuya yakın kaynaklar, The Times’ın Facebook’la anlaşma aşamasına geldiğini söylüyorlar.

Gelir paylaşımı modeli

Facebook’un teklifi yayınların haber içeriklerinin Facebook üzerinde sunulmasını ön görüyor. Yani Facebook, haber sitelerine trafik göndermek yerine haber içeriklerini doğrudan platformundan sunuyor. Haberlere göre, Facebook, önümüzdeki birkaç ay içinde, anlaşmaya varması kuvvetle muhtemel, The New York Times, BuzzFeed ve National Geographic yayınlarıyla yeni bir haber formatını denemeye başlayacak.

Anlaşılan o ki, Facebook’a özel hazırlanan haberlerin karşılığında Facebook haber sayfasındaki reklam gelirini, içeriği sağlayan yayıncıyla paylaşacak. Bununla birlikte Facebook’un ilgili yayıncıların haberlerinin daha hızlı dağıtılmasını sağlayacak teknik iyileştirmeler yapabileceği de söyleniyor.

Facebook yeni TV mi?

Yayıncıları düşündüren diğer konularsa, kullanıcılardan ancak kendi sitelerini ziyaret ettiklerinde toplayabildikleri verileri artık Facebook’a bırakmaları; programa katılmayan yani Facebook hızlandırıcı etkisini tercih etmeyen yayıncıların ister istemez cezalandırılıyor olması ve elbette Facebook’un algoritmaları.

Zira yayıncılara göre Facebook algoritmalarının anlaşmalı yayıncılardan gelen içeriği ödüllendirmesi, sosyal ağın haber trafiği kontrolündeki etkisini pekiştirmekten başka işe yaramayacak. (Bu trafiği kimin kazanıp kimin kaybettiğinden çok daha önemli bir konu). Bu haliyle Facebook’un bir zamanlar TV’ye atfedilen “güce” sahip olmaya gittikçe daha fazla yaklaştığı da bir diğer konu.

Shareaholic verilerine göre Aralık 2014’te websitelerinin elde ettiği tüm ziyaretçi trafiğinin yüzde 31’i sekiz büyük sosyal ağ tarafından yönlendiriledi. Bunun yaklaşık yüzde 25’ini Facebook tek başına üstlenirken, yüzde 5’i Pinterest tarafından sağlandı.

Kalan yaklaşık yüzde 2’lik trafikse diğer sosyal ağlar arasında paylaşıldı. Sosyal ağların sağladığı trafiğin genele oranı, bir önceki yılın aynı döneminde yaklaşık yüzde 23’tü.

Öyle ya da böyle haber siteleri için yeni normal, trafiğin doğrudan siteyi ziyaret edenler, arama motorları ve Facebook arasında paylaşılıyor olması. Ve anlaşmalar, özellikle geleneksel yayıncıların bu sürece uyum sağlaması açısından ilginç bir başlangıca işaret ediyor. Geliştirmenin Facebook’un mobil kullanımındaki içerik tüketimi açısından da önemli olacağını söyleyebiliriz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler