• BIST 10174.43
  • Altın 2390.665
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.6997
  • Lefkoşa 29 °C
  • Mağusa 31 °C
  • Girne 27 °C
  • Güzelyurt 28 °C
  • İskele 31 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

KTGB’nin  11 Temmuz Basın Günü mesajı

KTGB’nin  11 Temmuz Basın Günü mesajı

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliğinin 11 Temmuz Basın Günü nedeniyle yayımladığı mesaj şöyle:

"Kıbrıs’ta ilk Türkçe gazete olan Saded’in yayın hayatına başladığı 11 Temmuz 1889 tarihinin yarın 126’ıncı yıldönümü. Basın özgürlüğü ve kaliteli gazetecilik için mücadele eden, mesleği etik ilkelere uygun biçimde sürdüren gazetecilerin Basın Günü’nü kutluyorum.

Kıbrıs Türk Basını, hepimizin de bildiği gibi, demokratik, çağdaş ülkelerin basınıyla karşılaştırıldığında iyi bir yerde değildir. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün 2015 yılı için yayımladığı raporda Kuzey Kıbrıs 200 ülke arasında 76’ıncı sıradadır. Bir önceki yıla göre bir iyileşme gözlense de, bu yeterli değildir. Kıbrıs Türk basınının sorunlarını ; yasal, yapısal ve etik sorunlar olarak sıralayabiliriz. Basınımız, bu sorunların en aza indirilmesi halinde halkı bilgilendirme, aydınlatma işlevini layıkıyla yerine getirebilir. Ülkemizde, daha özgür, demokratik , etik ilkelere duyarlı bir medya alanı yaratılabilmesi için; Basın özgürlüğünü kısıtlayan yasaların değiştirilmesi, gazetecilere iş güvencesi, editoryal bağımsızlık ve mesleki haklarını tanıyan Basın- İş yasasının uygulanması, Kamu yayın kuruluşu olan TAK ve BRT’nin çağdaş, demokratik, özerk , şeffaf ve hesap verebilir bir yapıya kavuşturulması, Yayın Yüksek Kurulu’nda meslek örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin de yer alması için yasal düzenleme yapılması, resmi reklam ve ilanların adil eşit bir biçimde dağıtımını sağlayacak yasal düzenleme yapılması, iyi idare yasasında yapılacak değişiklikle yetkililerin gazetecilere ivedilikle cevap vermesinin sağlanması, medya içeriği üzerinde bulunan reklamcı baskısının kaldırılması, medyada otosansür uygulamasına son verilmesi, medyada sendikalaşma engelinin kaldırılması kaçınılmazdır. Kıbrıs Türk Medyası ile Basın emekçilerinin gelecek güvencesini tehdit eden ülkemizdeki haksız rekabet koşulları ve ağır vergi yükünün de ortadan kaldırılması için Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin Hükümet Yetkililerine sunduğu çözüm önerilerinin bütünlüklü olarak ele alınması ve bir an önce uygulamaya konulmasını bekliyoruz. Çünkü medyamız ve basın emekçileri ile birlikte düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki tehdit tahmin edilenin çok ötesindedir.

Kuşkusuz gazetecilere de büyük görev düşmektedir. Gazetecilik mesleğinin toplumda daha saygın bir konuma gelebilmesi, ancak özgür bir medya ortamında, doğruluk ve dürüstlüğü temel misyon haline getiren bir yayıncılık anlayışıyla mümkün olabilir. Gerçekleri gizlemeyen, toplumun bilgi edinme hakkı için görevini layıkıyla yerine getiren, masumiyet karinesine daima özen gösteren ve medya mağduru yaratmayan “kaliteli gazetecilik “ anlayışı yerleştiği oranda Medya toplumda daha saygın bir konuma yükselecektir.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Basın Günü nedeniyle 13 Temmuz 2015 tarihinde Birlik Lokali’nde saat 20:00’de 11 gazeteciye Hizmet Onur Ödülüllerinin de verileceği bir resepsiyon düzenleyecektir.

 

İzzet Volkan

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı  "

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler