• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Lefkoşa 18 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Özyiğit: ''Sn. Başbakan işine gelmeyen önerileri görmezden geliyor

Özyiğit: ''Sn. Başbakan işine gelmeyen önerileri görmezden geliyor

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Başbakan Ömer Kalyoncu’nun, bir tv kanalına verdiği özel mülakatta “Ülkedeki hiçbir ekonomist ve siyasi parti hükümet şu tedbiri almalıydı da almadı demedi, konuyla ilgili sadece spekülasyon yapıyorlar’ açıklamasının doğru olmadığını belirterek, “Sn. Başbakan hem işine gelmeyen önerileri görmezden gelerek softa şaşırtması yapmaya çalışıyor. Hem de yapılan önerileri spekülasyon olarak nitelendirerek sorumluluktan kaçıyor  ” dedi.

Ekonomistler ile siyasi partilerin ekonomik kriz karşısında gerek yazılı, gerekse de görsel basında defalarca ortaya çeşitli öneriler koyduklarını, TDP olarak kendilerinin de Tv programları ile yazılı basında önerilerini defalarca paylaştıklarını anımsatan Özyiğit,  “Sn. Başbakan önerilerin içeriğine yönelik görüş belirtse anlayabiliriz, ancak öneri sunmadılar derse buna ancak güleriz” ifadelerini kullandı.  Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler—Ulusal Birlik Partisi (CTP-UBP) koalisyon hükümetinin yükselen döviz karşısında aylarca acizlik yaşadığını, aylar sonra açıklanan önlemlerin de çare olmadığını belirten Özyiğit, Başbakan Kalyoncu’nun da zaten alınan önlemlerin tedavi niteliğinde olmadığını açıkça itiraf ettiğine dikkat çekti.

Hükümetin aldığı kararların en başından beri ‘göstermelik‘ olduğuna dikkat çektiklerini, nitekim en nihayet Başbakan’ın da bunu kabul etmek zorunda kaldığını belirten Özyiğit, yaşanan mağduriyetin gerçek anlamda giderilmesi için, ilk olarak kurun bütçenin hazırlandığı kura göre sabitlenmesinin şart olduğunu dile getirdi. Özyiğit, kurla ilgili tüm sektörlerde düzenleme yapılabilmesi için yasal değişikliklerin de gündeme alınması gerektiğini kaydetti.

Asgari ücretin günün koşullarına göre düzeltilmesi, gerçek hayat pahalılığının eşel-mobil yoluyla geçmişte olduğu gibi maaşlara yansıtılması, Fiyat İstikrar Fonu’nun da amacına uygun kullanılması gerektiğini belirten Özyiğit, bunların yanısıra kayıt dışı ekonomi ile de ciddi şekilde mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ülkede hayatın büyük bir kısmının ithalata bağlı olduğunu bu konuda hayatı kolaylaştırıcı adımlar atılarak ülkeye giren yaşamsal tüketim maddelerinde kurun sabitlenebileceğini, KDV, stopaj, fon, vergi ve harçlarla ilgili düzenlemeler yapılabileceğini belirten Özyiğit, bu önlemler alınırken de hükümetin gelir kaybının önlenmesi için lüks tüketim mallarından alınan fonların yükseltilebileceğini, lüks sayılan tüketim mal ve hizmetlerinin vergilerinin artırılabileceğini ifade etti. Özyiğit, Euro’ya geçiş konusunun da artık gündeme alınarak çalışma başlatılması gerektiğini de kaydetti.

Birçok ekonomist dahil olmak üzere, TDP olarak paraya müdahale edilemezse bile tedbir alınabileceğini ve bu çerçevede çeşitli önerilerde bulunduklarını anımsatan Özyiğit,  hükümetin, “zamanında önlem alınmaması halinde daha sonra atılacak adımların anlamı kalmaz” yönündeki uyarılara kulak tıkadığını, ancak günün sonunda bu uyarıların haklılığının ortaya çıktığını belirtti.

Özyiğit, alınan tedbirlerin yetersizliğinin Başbakan tarafından dile getirildiği bir ortamda, hükümetin ortaya irade koyarak, halkı gerçek anlamda rahatlatacak önlemlerin biran önce uygulanmaya konması gerektiğini vurguladı.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler