• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Özyiğit: “Yönetmek için sahip olmak gerek”

Özyiğit: “Suyu yönetecek mühendis ve organizasyon yeteneğimiz mevcuttur”
Özyiğit: “Yönetmek için sahip olmak gerek”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, toplum olarak suyu yönetecek mühendis ve organizasyon yeteneğimizin mevcut olduğunu belirterek, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (KTMMOB) suyun kendi yetiştirdiğimiz kişiler tarafından yönetilmesi yönünde üstlenmiş olduğu misyona destek belirtti.

TDP Çevre ve Doğal Kaynaklar Teknik Komitesi su konusunda bilgilendirme toplantısı düzenledi. KTMMOB Başkanı Ahmet Hüdaoğlu, Su Komitesi Başkanı Bektaş Göze ile üyeler Mustafa Sıdal, Nevzat Öznel ve Tünay Bengüsü’nun katılımı ile gerçekleştirilen genişletilmiş TDP Parti Meclisi (PM) toplantısında, Su Kurumu’nun işlevi ve yasal mevzuatı hakkında bilgiler aktarıldı, katılımcıların sorularına yanıtlar verildi.

KTMMOB Başkanı, Türkiye’den gelecek olan suyun gündem olduğu günden itibaren yaşanan gelişmeleri ve sürecin nasıl ilerlediğini anlattığı konuşmasında, Geçitköy’den çıkacak suyun arıtmaya verileceğini, oradan da belediyelerin su depolarına aktarılacağını, bu işlemlerin oluşturulacak Su Kurumu denetiminde yapılacağını kaydetti.

Su konusunda sürekli hizmet içi eğitimler yapıldığını ve eğitimli kişilerle suyun yönetilebileceğine inanç belirten KTMMOB Başkanı, suyun yönetilmesi konusunda tereddütlerinin olmadığını ifade etti. Su Kurumu’nun KKTC’deki su ticaretini kar amacı gütmeden, ancak kendi amortismanlarını da gözeterek belediyelerin su depolarına aktaracağını kaydeden KTMMOB Başkanı Hüdaoğlu, “Su Yönetim Planı’nda ana hedef kesintisiz su vermektir” dedi.

TDP Su Bilgilendirme toplantısı 1

Cemal Özyiğit

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, birçok konuda aynı yolu yürüdükleri KTMMOB yöneticilerine su kurumu hakkında vermiş oldukları teknik bilgiden dolayı teşekkür etti.

Özyiğit arzu edilenin, suyun yönetiminin devletin içi boşaltılmamış yetişmiş teknik elemanlarının olduğu, işleyen bir mekanizması olan Su Dairesi tarafından yapılması olduğunu söyledi.

Özyiğit, “Yıllarca kötü yönetimler sayesinde yeterli işlev kabiliyetini kaybeden dairenin durumunun CTP/BG-UBP Hükümeti tarafından da kabullenildiğini ve düzeltilmesi için bir çapa sarf edilmediğini görmekten üzüntü duymaktayız dedi.

TDP olarak su kurumuna bakışlarının, özelleştirmeden önceki adım değil, özelleştirmenin önüne geçecek bir organizasyon olması gerektiği yönünde olduğunu belirten Özyiğit, bu nedenle Su Kurumu’nun işleyişi ve organizasyon şeması ile topluma güven veren özerk bir kurum olmak zorunda olduğunu vurguladı.

Oluşturulacak olan kurumun şeffaf, hesap verebilir, toplum sağlığını önemseyen, çevreye duyarlı bir anlayışa sahip olacağını kuruluş yasası ile topluma hissettirmesi gerektiğini’ söyleyen Özyiğit, bağımsız denetçiler tarafından suyun kalitesi, kurumun bütçesi gibi unsurların denetiminin yapılabilmesinin önemine değindi.

“Yönetmek için sahip olmak gerek”

Suyu yönetmeye talip olan Su Kurumu’nun öncelikle suya ve yöneteceği tesislere sahip olması gerektiğini, bunun da suyun TC’den ücret karşılığı satın alınması ve tesislerin ücretinin uygun bir ödeme programı ile yapılması kaydı ile gerçekleşebileceğini söyleyen Özyiğit ‘yönetmeye talip olmak için sahip de olmak gerektiğini’ söyledi.

Su kurumun işleyişini sürdürebilmesi için belediyelere satacağı suyun tahsilatının devlet tarafından garanti edilmesi gerektiğine değinen Özyiğit, batırılacak bir kuruma daha toplumun tahammülünün kalmadığını söyledi. Özyiğit, suyu TC’den satın alacak, belediyelerin deposuna taşıyacak ve belediyelerden suyun tahsilatını düzgün ve gününde yapacak bir kuruma ihtiyacımızın var olduğunu, bunun için gerekli mekanizmanın devlet tarafından oluşturulması gerektiğinin hayati önemi olduğunu söyledi.

Suyun yarısının Güzelyurt bölgesine sulama suyu olarak verileceğinin bilindiğini, aküflerden çekimin azaltılacağını ve bunun aküferin uzun zaman içerisinde kendisini toparlaması için önemli olduğunu söyleyen Özyiğit, verilecek olan suyun üreticiye ek külfet değil, daha kaliteli su ile üretim imkanı tanıması için iyi planlanması gerektiğini ve bunun takipçisi olacaklarını söyledi.

Özyiğit sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Su Kurumu ile suyu yönetmeliyiz, iyi de yönetmeliyiz ki, su birilerinin dediği gibi bağımlılığa değil, adanın refahına ve barışa hizmet etsin. Bu konudaki hassasiyet ve düşüncelerimizin KTMMOB ile örtüştüğünü görmekten mutluluk duymaktayız.”

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler