• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Lefkoşa 18 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

SU PROJESİNE MÜHÜR!

‘Asrın Projesi’ olarak da isimlendirilen Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne su getirilmesi projesi çerçevesinde Gönyeli bölgesinde devam eden boru döşeme çalışmalarında kriz yaşanıyor.
SU PROJESİNE MÜHÜR!

SU PROJESİ MÜHÜRLENMEK İSTENDİ: Su Projesi çerçevesinde Türkiye’den gelecek suyu taşıyacak iç hat için, boru döşeme çalışmaları Gönyeli Belediyesi’nin engeline takıldı. Devletlerarası Su Projesi, Gönyeli Belediyesi’nin görevlendirdiği 2 zabıta tarafından mühürlenmek istendi.

MUHATAP FİRMA DEĞİL, DSİ VE BAKANLIK: İhaleyi Türkiye Devlet Su İşleri’nden alan ve çalışmalarını  projeye uygun yürüten firma ise, muhataplarının DSİ ve Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı olduğunu belirterek, çalışmalar projeye uygun yürütüldüğü ve durduramayacağı belirtti.

‘Asrın Projesi’ olarak da isimlendirilen Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne su getirilmesi projesi çerçevesinde Gönyeli bölgesinde devam eden boru döşeme çalışmalarında kriz yaşanıyor.

Devletlerarası yapılan anlaşma gereği yürütülen Su Projesi, Gönyeli Belediyesi tarafından durdurulmak istendi. Türkiye Devlet Su İşleri’nden ihaleyi alan firmanın çalışmaları, Gönyeli Belediyesi tarafından engellenme girişiminde bulunuldu.

Gönyeli Çemberi civarlarında, derenin 10 metre batısında yapılan tahliye çalışmaları, Belediye’nin zabıtalarınca mühürlenmek istenirken, ihaleyi yürüten firma tarafından, muhataplarının devletin ilgili mercileri olduğu hatırlatıldı.

Bunun üzerine, dün Gönyeli Belediyesi’nde konuyla ilgili bir toplantı gerçekleştirildiği öğrenilirken, Gönyeli Belediye Başkanı, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı ve Lefkoşa Kaymakamı’nın çalışmaların yürütüldüğü bölgeye gittiği ve Devlet Su İşleri Müdürü ile görüşülerek çözüm aranacağı belirtildi.

“ÇALIŞMALAR ÖNCESİNDE BELEDİYE’DEN GÖRÜŞ İSTENDİ”

Konuyla ilgili gazetemize bilgi veren güvenilir kaynaklar, projeye başlanacağı zaman ilgili firmanın Gönyeli Belediyesi’ne çizilmiş projenin ve boruların geçeceği yerin bildirdiği ve bölgedeki alt yapıların kendilerine bildirilmesinin istendiği belirtildi.

Gazetemize verilen bilgiye göre, proje çalışmalarını yürüten firmaya, Belediye tarafından herhangi bir yanıt gelmemesi üzerine, proje gereği borular 3 metre derinliğe döşendi ve sistem gereği borular döşenirken belli aralıklarla vantuz ve tahliye kondu.

“BORULAR DÖŞENİNCE SORUN ÇIKARILDI”

Boruların döşenmesinin ardından ise, şimdilerde Gönyeli Belediyesi tarafından, tahliyenin başka bir yere kayması isteniyor. İhaleyi yürüten ilgili firma ise, proje gereği bunun mümkün olmadığını belirtiyor.

Gönyeli Çemberi civarlarında, derenin 10 metre batısında yapılan tahliye çalışmalarının, Gönyeli Belediyesi görevlileri tarafından, bölgede çalışma yapan işçilere verilen yazılı bir kâğıtla, durdurulması istendi.

Bahse konu talebin Devlet Su İşleri’ne iletildiği ancak DSİ’den çalışmaların durdurulması yönünde bir karar çıkmaması üzerine, firmanın proje kapsamında çalışmalarına devam ettiği belirtildi.

Bunun üzerine, Devlet Su İşleri (DSİ) mühendisleri tarafından yapılan çalışmaların denetlendiği, dolayısıyla ihaleyi Türkiye Devlet Su İşleri’nden alan firmanın, şartnameye harfiyen uymak zorunda olduğu vurgulandı.

ahmet_benliBENLİ: “ PROJE BELEDİYE’NİN İZNİNE TABİDİR”

Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, Türkiye’den KKTC’ye su getirme çalışmaları kapsamında, dere yatağı içerisine beton kütle yapma çalışmasının Belediye ekiplerince durdurulduğunu açıkladı.

Ahmet Benli yaptığı yazılı açıklamada, gelecekte halkın yaşayacağı ciddi sıkıntılar ile çarpık yapılaşmayı önlemenin belediyenin görevleri arasında olduğunu, dolayısıyla her türlü gelişimin imar kurallarına, belediyenin mevzuatına ve izinlere bağlı olarak yürütülmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye’den su getirilmesi projesi kapsamında dere yatağına yapılmaya çalışılan beton kütlenin izinsiz olduğunu kaydeden Benli, “Gönyeli çemberi yakınlarında,  dere yatağı yakınında kurulan menfezin kuralına uygun yapılmadığı uzmanlarımız tarafından saptanarak, söz konusu izinsiz yapı tarafımızdan mühürlenmiştir” dedi.

Benli, dere yatağı içerisindeki beton kütlenin doğru yere yapılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’den KKTC’ye su getirme projesi kapsamındaki tüm inşaatların da izne tabii olduğunu, Gönyeli Belediyesi’nin söz konusu çalışmalara her zaman hoşgörü ile yaklaştığını ve inşaattan kaynaklanan kimi tadilatların Belediye tarafından tadil edildiğini anlatan Benli, “Bir yandan derelerin ıslahı ile ilgili çalışmalar yürütürken ve mevzuatta yer alan standartlara eksiksiz uyulması istenirken,  öte yandan bu kuralların hilafına dereler içerisinde beton yapılaşmaya müsaade edilmesi kabul edilemez” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler