• BIST 10156.73
  • Altın 2412.296
  • Dolar 32.3677
  • Euro 34.7308
  • Lefkoşa 28 °C
  • Mağusa 29 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 27 °C
  • İskele 29 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 16 °C

YDÜ, Girne Üniversitesi Ve MiltaBodrum Marina’dan dünya denizcilik tarihine ve sanatına büyük katkı

YDÜ, Girne Üniversitesi Ve MiltaBodrum Marina’dan dünya denizcilik tarihine ve sanatına büyük katkı

Açılışa Gagavuzya Cumhurbaşkanı İrina Vlah da Katılıyor…

Dünya denizcilik tarihinin en önemli isimlerinden olan ünlü Türk denizci Piri Reis’in Haritaları Yakın Doğu Üniversitesi, Girne Üniversitesi ve Milta Bodrum Marina işbirliğiyle; denizle iç içe yaşamın gözdesi Bodrum’un ilk tersanesinde, 1775 yılında kurulan ve şimdiki adıyla MiltaBodrum Marina Osmanlı Tersanesi Sit Alanı’nda sergilenecek.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Piri Reis’in haritalarının çini tablolar üzerine resmedildiği “Piri Reis Haritaları” sergisi 25 Haziran Perşembe günü saat 20:00’da, Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel ve Gagavuzya Cumhurbaşkanı İrina Vlah’ın katılımıyla, MiltaBodrum Marina Osmanlı Tersanesi Kaymakamlık Sanat Galerisi’nde gerçekleşecek açılış kokteyliyle birlikte deniz âşıkları ve sanatseverlerin ilgisine sunulacak.

Çini üzerine işlenmiş Piri Reis Haritalarının yanı sıra Kitab-ı Bahriye’den gravürler, usturlap ve quadrant panolar, 16. yüzyıl seyir aletleri replikalarının da yer aldığı bu uluslararası sergi 23 Temmuz 2015 tarihine kadar Milta Bodrum Marina’da ziyaret edilebilecek.

Kuzey Kıbrıs’ta ve Türkiye’de, denizciliğin gelişimini destekleyen Yakın Doğu Üniversitesi ile Kuzey Kıbrıs’ın ilk denizcilik ve Havacılık Üniversitesi olan Girne Üniversitesi’nin öncülüğünde Bodrum’a getirilen “Piri Reis Haritaları” sergisinin küratörlüğünü; yurtiçi ve yurtdışında birçok müze ve sergi projesine imza atmış olan, İstanbul Deniz Müzesi eski müdürü ve deniz tarihçisi Yakın Doğu Üniversitesi, Yakın Doğu Enstitüsü Danışmanı, Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü Ali Rıza İşipek yapıyor..

Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel  sergiyle ilgili yaptığı açıklamada “Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi bir yandan denzcilik tarihimizi bilmemiz ve öğrenmemiz açısından son derece önemli bir kültür hediyesi olarak gördüğümüz Denizcilik Tarihi Müzesi’ni açma hazırlıklarını devam ettirirken bir yandan bu tür önemli sergilerle Türk ve Dünya denizcilik düşün yaşamına değerli katkılar sunmaya devam etmektedir. Bu doğrultuda Yakın Doğu Enstitüsü tarafından hazırlanan Yakın Doğu Üniversitesi, Girne Üniversitesi ve Milta Bodrum Marina işbirliğinde gerçekleştirilen “Piri Reis Haritaları” sergisinin dünya denizcilik kültürünün gözbebeklerinden biri olan Bodrum’da gerçekleştiriliyor olması bizler açısından çok mutluluk vericidir. Biz Piri Reis Sergisini de yine Yakın Doğu Üniversitesi’nin ve Girne Üniversitesi’nin tarihe sahip çıkma ve bu konuda toplumsal farkındalık yaratma misyonunun çok önemli bir örneği olarak değerlendiriyoruz.  Daha önceki Levant Denizcilik Tarihi, Kıbrıs Antik Haritaları ve Çanakkale Deniz Savaşları   sergilerimizi Kıbrıs Türk toplumunun ve Türkiye’nin güzide ve değerli kurumları ile işbirliğiyle gerçekleştirmiştik. Bu segimizi de gerek Türkiye’nin gerekse Akdenizin denizcilik vizyonuna  ve kültürüne büyük katkılar sağladığına ve sağlayacağına inandığımız çok önemli ve öncü bir kuruluş olan MiltaBodrum Marina’yla gerçekleştiriyoruz. Tüm deniz aşıklarını, tarih tutkunlarını ve sanat severleri bu sergiye bekliyoruz.” dedi.

Piri Reis

Yaşadığı çağda eşsiz bir kartograf ve navigasyon üstadı olmasıyla Osmanlı deniz tarihinde derin izler bırakan bir amiraldir.  Osmanlı denizciliğinde gerçek anlamda haritacılık Piri Reis ile başlamış olup, hazırladığı 1513 tarihli Dünya ve 1528 tarihli Kuzey Amerika haritaları ile yazdığı “Kitab-ı Bahriye” adlı kitabı; tüm dünyada hayranlık uyandırmıştır. Kitab-ı Bahriye, Osmanlı amirali Piri Reis’in hazırladığı Akdeniz kıyılarına ait ayrıntılı bir harita kılavuzudur. 16. Yüzyılda Akdeniz ve Ege kıyılarına ait en kapsamlı bilgileri içeren plot kitabını yazan da Piri Reis’tir.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler