• BIST 10739.57
  • Altın 2511.269
  • Dolar 32.2117
  • Euro 35.01
  • Lefkoşa 31 °C
  • Mağusa 29 °C
  • Girne 26 °C
  • Güzelyurt 29 °C
  • İskele 29 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 25 °C

ABD Dışişleri Bakanı Blinken Orta Doğu turunda: 'Gazzeliler zorla göç ettirilemez'

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Cumartesi günü Türkiye'den başladığı ve 5 gün sürecek olan Orta Doğu turu kapsamında Pazar günü Ürdün ve Katar'ı ziyaret etti.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken Orta Doğu turunda: 'Gazzeliler zorla göç ettirilemez'

Bir araya geldiği Arap liderlere, Filistinlilerin Gazze'den zorla göç ettirilmesine karşı olduklarına dair güvence veren Blinken, "Filistinliler Gazze'den ayrılmaya zorlanamaz ve koşullar el verdiğinde evlerine geri dönmeleri sağlanmalı" dedi.

Blinken, Katar'da Emir Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile Başbakan ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdulrahman Al Sani ile görüştü.

Geçen hafta Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenlenen saldırıda Hamas'ın siyasi kanadının en üst düzey isimlerinden Salih Aruri'nin öldürülmesi sonrası bölgede tansiyon daha da yüksek. Saldırının İsrail tarafından yapıldığından şüpheleniliyor ancak İsrail'den bir açıklama gelmedi.

"Bölgede gerginliğin çok yüksek olduğu bir andayız" diyen Blinken, bunun kolaylıkla "metastaz" yapabilecek, güvenlik sorununu ve "acıları" artırabilecek bir çatışma olduğunu ekledi.

ABD Dışişleri Bakanı, bazı İsrailli bakanların, Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesine yönelik açıklamalarını da kınadı.

Aşırı sağcı İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich Filistinlilerin Gazze'yi terk etmesi çağrısı yapmış ve İsrail'in "çöle çiçek açtıracağını" iddia etmişti.

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de krize "çözüm" olarak Gazzelilerin göçe teşvik edilmesi gerektiğini savunmuştu.

İsrail hükümetinin resmi duruşu ise Gazzelilerin sonunda evlerine dönmesi yönünde ancak bunun ne zaman ve hangi koşullarda olabileceğine yönelik bir plan henüz açıklanmadı.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'de düzenlediği saldırılarda 1200'den fazla kişi hayatını kaybetti, 200'den fazla kişi rehin alındı. Rehinelerden bazıları, İsrail hapishanelerindeki Filistinli bazı tutsaklarla birlikte serbest bırakıldı.

2006'dan bu yana Hamas'ın kontrolünde olan Gazze'de Sağlık Bakanlığı, İsrail'in bölgede 7 Ekim'den bu yana havadan ve karadan düzenlediği saldırılarda çoğu çocuk ve kadın olmak 22 binden fazla Filistinlinin yaşamını kaybettiğini açıkladı. Bakanlık son 24 saatte İsrail'in saldırılarında 100'den fazla kişinin daha hayatını kaybettiğini duyurdu.

Blinken Arap liderlerle görüşmelerinde, savaşta ölen masum kadın, erkek, çocuk Filistinli sayısının çok fazla olduğunu ve İsrailli yetkililere Gazzeli sivil ölümlerinin engellenmesinin zaruri olduğunu söyleyeceğini de belirtti.

Ürdün Kralı Abdullah da Blinken'dan, Washington'ın İsrail üzerindeki gücünü "acil ateşkes" için kullanmasını istedi.

Katar'ın ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ne geçen Blinken, Pazartesi günü de Suudi Arabistan'ı ziyaret edecek. Ardından İsraile'e geçecek olan Blinken'ın Batı Şeria ve Mısır'ı da ziyaret etmesi planlanıyor.

Gazze'nin kuzeyindeki İsrail saldırısında 'onlarca sivil öldü'

Öte yandan İsrail'in Gazze'ye yönelik yoğun saldırıları hafta sonu da devam etti.

Son 24 saatte İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinli sayısının 100'den fazla olduğu bildiriliyor.

Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampına düzenlenen İsrail hava saldırılarında çoğu çocuk ve kadın onlarca sivilin öldüğü aktarılıyor.

Üç uluslararası sağlık kuruluşu da, Gazze'nin en büyük hastanelerinden olan El Aksa Hastanesi'nden, çok tehlikeli olduğu için çekilmek zorunda kaldıklarını açıkladı. Bunlar arasında Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü de bulunuyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler