• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 17 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 9 °C

İşimiz Bullez

Tescil tartışmalarında hellim ile ilgili polemik devam ederken Kıbrıslı Rumlar şimdi gologas ve bullezin coğrafi tescili için başvuruda bulunuyor.
İşimiz Bullez

TARIM POLİTİKAMIZ YOK: Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşanan iç tartışmalar, hayvancı, çiftçi ve narenciye üreticilerinin ülkede tarım politikası olmamasını eleştirdiği bir aşamada şimdi Kıbrıslı Rumlar yeni bir atak başlattı. Kıbrıslı Rumlar hellimden sonra kolokas ve bullez için kolları sıvadı. Kıbrıs’ın kuzeyinde tartımın ve tarım ürünlerinin durumu bir kez daha gözler önüne serildi.

KOLOKAS VE BULLEZ ATAĞI: Türkiye ile Yunanistan arasında Türk kahvesi, yunan kahvesi, döner – gyros gibi tartışmaların bulunduğu bir aşamada bu kez hellimin ardından Sotira Kolokas-Bullezi”nin menşe ismi korumalı ürün olarak Kıbrıs Cumhuriyeti adına tescillenmesine çalışılıyor.

Hanife Lefkaralı

Türk ve Yunan kahvesi, döner Gyro tartışması ve baklava gibi ürünlerin hangi ülkeye ait olduğu yönünde çekişme bu kez yerini Kıbrıs’ta hellimden sonra kolokas ve bullez tartışmasına çevirmek üzere.

RUMLAR ATAĞA GEÇTİ

Güney Kıbrıs’ın, iki geleneksel ürünü tescili için AB’ye başvurmak üzere olduğu bildirilirken Kıbrıslı Rumların , üçüncü bir ürün için ise itirazlar olduğu kaydedildi. Önümüzdeki günlerde “Sotira Kolokas-Bullezi”nin menşe ismi korumalı ürün olarak AB’de tescilinin yapılmasına çalışılacağı ifade edilirken “Agros gül tatlısı”nın koruma altına alınmış coğrafi işaret konusunda tescillerin yapılması için dosyaları Brüksel’e gönderilecek.

Tescil ile ilgili olarak “Pitsilia pastırmasının” koruma altına alınmış coğrafi işaret tesciliyle ilgili itiraz geldiği için bu konuda itiraz sahibi ile Rum yetkili makamları arasında istişarelere gidileceği ifade ediliyor.

HELLİM POLEMİĞİ SÜRÜYOR

Ülkenin en önemli kültürel ve ekonomik ürünlerinden biri olan “hellim”in devlet politikası kapsamında korunması ve geliştirilmesi amacıyla ‘Hellim Koordinasyon Kurulu’ oluşturulmuştu. ‘Hellim Koordinasyon Kurulu’, çeşitli sivil toplum örgütlerinin talebiyle Başbakanlık nezdinde Bakanlar Kurulu’nun 3 Eylül’deki toplantısında aldığı karar ile gündeme gelmişti.

Kurul, “Hellimin Avrupa Birliği dışındaki ihracat pazarlarında tescili için çalışmalar yapacağı ifade edilmişti. Kıbrıslı Rumların hellim tescili ile ilgili başlattığı atak Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın öncülüğünde karşı atakla buluşurken Kıbrıslı Rumların bu ürünü AB’de tescil ettirmesi durumunda ürünün satışında ciddi sorunlar yaşanacağı belirtiliyor.

Kolokas ve bullez üretimi özellikle Dipkarpaz ve Yeşilköy bölgesinde üretilirken, bu kez bu ürünlerin Kıbrıslı Rumlar tarafından tescili durumunda ciddi sorunlar ortaya çıkabileceği düşünülüyor.

KOLOKAS NEDİR?

Kıbrıs'ın geleneksel bir kış yemeği olan kolokas, adanın çeşitli bölgelerinde yetiştirilen patates türünde, iri yapraklı ve suyu çok seven bir bitkidir. Bu bitkinin kökü gelişir ve kolokası oluşturur. Kolokas bitkisinin kökünden Kıbrıs Türk mutfağının önde gelen yemeklerinden kolokas yemeği yapılıyor.

BULLEZ NEDİR?

Kıbrıs’a özgü bir yer elması olan bullez, kolakas'ın küçüğü olarak tanımlanıyor.. Çok lezzetli kızartması olur bu ürün yanında kendi ebatlarında bütün patates kızartması ile sunuluyor

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler