• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Lefkoşa 18 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Kim 900 Milyon Dolar İster?

İş yaşamında bir dev olmak sizin hayaliniz olabilir. Peki mümkün mü? O mümkün kıldı.
Kim 900 Milyon Dolar İster?

19 yaşındasınız. 250 bin dolar sermayeniz var. Hedefiniz bu parayı 900 milyon dolar yapmak ve sadece 2 yıl süreniz var. Neye yatırım yaparsınız?

Kylie Jenner için bu sorunun cevabı “ruj” oldu. Jenner, 2 yıl önce kurduğu kozmetik markası ile bugün Mark Zuckerberg’i sollayarak, kendi kazancıyla dünyanın en genç yaşta zengin olan kişisi olarak Forbes’un listesine girmeye hazırlanıyor. 

Mark Zuckerberg, sosyal medyanın temellerini atan Facebook’la servetini yarattığında 23 yaşındaydı. 21 yaşında olan Kylie Jenner ise servetini 29 dolara sattığı, Kylie Cosmetics markalı bir ruj setiyle yaptı. Kylie Jenner’ın serveti 900 milyon dolar, Forbes’a göre Kylie Cosmetics’in marka değeri ise 800 milyon dolar. Peki, Kylie Jenner gerçekten bir pazarlama dehası mı yoksa kozmetik sektörü agresif bir şekilde büyürken doğru zamanda doğru yerde miydi?

Kozmetik Devriminde Miyiz?

Kozmetik sektörü giderek büyüyor ve bu pazardaki oyuncuların sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu büyümenin ana nedenlerinden biri, son zamanların en önemli trendlerinden sağlıklı yaşam ve bununla birlikte gelen kendine daha iyi bakma isteği. Söz konusu bu istek de hemen hemen her kuşakta mevcut. Y ve Z kuşağı özellikle Youtube’tan makyaj ve cilt bakım videolarını ilgiyle izlerken; Baby-Boomers ve X kuşağı gibi daha yaşlı kuşaklar da yaşlandırmayı geciktiren kozmetik ürünlerine para harcıyor. Zira insan ömrünün artışıyla birlikte, “anti-aging” kategorisindeki ürünler de giderek artıyor. Yapılan araştırmalar 2050 yılına kadar 60 yaş üstü kişilerin dünyada 2.09 milyar olacağını ortaya koyuyor. Sosyolojik nedenlerle birlikte sektörel verileri incelediğimizde ortaya “Kozmetik Devrimi” diyebileceğimiz bir tablo çıkıyor.

Mordor Intelligence şirketinin yaptığı bir araştırmanın sonucunda çarpıcı verilere sahip “Küresel Kozmetik Ürünleri Pazarına Dair Büyüme, Trend ve Öngörü (2018-2023)” raporu yayımlandı. Rapora göre, 2017’de 532.43 milyar dolar olan küresel kozmetik ürünleri pazarının, 2023 yılına kadar 805.61 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu fırsatı nakite çevirmek isteyen şirketler farklı yatırımlar yaparak, piyasayı domine etmeye çalışıyorlar. Puma ve Rihanna örneğinde olduğu gibi kimi markalar bir ünlüyle birlikte yeni kozmetik markası piyasaya sürerken, kimi markalar da satın almayla ve yatırımla sektörde söz sahibi olmaya çalışıyorlar. Bu doğrultuda, kozmetik ve bakım ürünleri kategorilerini büyütmek isteyen iki rakip firmadan Eylül 2017’de farklı iki strateji geldi. Unilever, Asya kökenli kozmetik firması Carver Korea’yı satın alırken; P&G, güzellik ürünlerinin performansını arttırmak için Berkeley Springs’te 3 milyon dolarlık yatırımla 11 bin metrekarelik bir laboratuvar kurdu. 

Peki Bir Ruj Seti Satarak Nasıl Milyarder Olursunuz?

Tam da bu noktada Kylie Jenner örneği, birçok dinamiği birleştirmesi bakımından kozmetik sektörü için çok önemli verileri ortaya koyuyor. 2 yıl önce Kylie Cosmetics’i modellik işinden kazandığı 250 bin dolar sermayeyle kuran ve şirketin yüzde 100’ü kendine ait olan Kylie, ilk başta bu para ile 15.000 ruj seti piyasaya sürdü. 29 dolarlık ruj setiyle işe başlayan Kylie, ardından far, kapatıcı gibi farklı makyaj ürünlerini de koleksiyonuna ekledi. 24 aylık sürenin sonunda Kylie 630 milyon dolar değerinde makyaj ürünü sattı. Kylie’nin tüm bu yönetim kararlarına  annesi Kris Jenner, yüzde 10 komisyon alarak yardım etti. Kylie’nin 29 dolarlık ruj setlerinin bazılarının ikinci el fiyatı eBay’de şu an yaklaşık 1000 dolara alıcı bulabiliyor. 

Günümüz satış dinamiklerini de göz önünde bulundurduğumuzda, Kylie’nin iş planı olarak doğru bir stratejide hareket ettiği görülüyor. Öncelikle Kylie Jenner, online satışın yükseldiği bu çağda bir mağaza açmayıp, ürünlerini Shopify üzerinden satmayı tercih etti. Shopify’a yılda 480 bin dolar ödese dahi, bu rakamın mağaza açma maliyetleriyle karşılaştırdığımızda oldukça küçük bir değer olduğunu söyleyebiliriz. Kylie, fiziki buluşmalar içinse kısa süreli mağaza olarak da bilinen pop-up store’u tercih etti. 

Bununla birlikte Instagram’da şu an 112 milyon takipçisi olan Kylie, ürünlerinin tanıtımını bizzat kendisi yaparak ve nasıl kullanıldığını göstererek doğrudan satışını gerçekleştirdi. Y ve Z kuşağıyla şeffaf bir iletişimi böylelikle sağlamış oldu. Son olarak, Kylie Jenner’ın dünyadaki en etkili sosyal medya paylaşımlarını yaptığını ve bir paylaşımının reklam değerinin 1 milyon doların üzerinde olduğunu düşündüğümüzde, bu gücü kendi markasına yansıtması işte onu tarihin en genç milyarderi yaptı.

Sıra Sizde

Evet, Kylie Jenner varlıklı ve ünlü bir ailede dünyaya geldi. Bir girişimci olmak ve işini büyütmek için network, sermaye, profesyonel yardım, reklam gibi en gerekli kriterlerin hepsi doğduğu andan itibaren ona sunuldu. Ancak tüm ön yargıları bir kenara bırakıp şirketi kimin kurduğuna değil, buradaki iş modeline odaklanırsak; ortaya 250 bin dolar sermayeyle 2 yılda 800 milyon dolara ulaşan ve astronomik bir şekilde kar yapan bir organizasyon çıkıyor. Bu şirket, yeni dünyanın iş denklemleriyle, yeni tüketiciyi dinleyerek bir tarihe imza atıyor. Peki ya siz, bu yeni iş dünyasına nasıl adapte olmayı planlıyorsunuz?

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler