• BIST 10195.74
  • Altın 2389.586
  • Dolar 32.3116
  • Euro 34.7079
  • Lefkoşa 29 °C
  • Mağusa 30 °C
  • Girne 26 °C
  • Güzelyurt 28 °C
  • İskele 30 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Kolej sınavı öncesinde altın değerinde uyarılar

Kolej sınavı öncesinde altın değerinde uyarılar

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Kolej Giriş Sınavları’nın (KGS) birinci basamağı yarın yapılıyor.

Talim ve Terbiye Dairesi Müdürü Havva Dağsever’den aldığı bilgiye göre,  7 merkez 2 oturum halinde yapılacak sınav saat 09.00’da başlayacak. 2015 öğrencinin katılması beklenen sınavın sonuçları, optik okuyucu ile değerlendirilecek ve aynı gün akşam saatlerinde açıklanacak. Türk Maarif Koleji, Bülent Ecevit Anadolu Lisesi, Girne 19 Mayıs TMK, Gazimağusa TMK, Güzelyurt TMK, Bekirpaşa Lisesi ve Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde yapılacak yarınki sınavın ardından ikinci basamak 9 Mayıs'ta, final ise 6 Haziran'da yapılacak. Bu yıl Lefkoşa Türk Maarif Koleji’ne 130, Gazimağusa ve Girne 19 Mayıs Türk maarif kolejlerine 75’er, Güzelyurt Türk Maarif Koleji’ne 50, Bekirpaşa Lisesi Kolej Sınıfı’na 25 ve Hala Sultan İlahiyat Koleji’ne 120 öğrenci olmak üzere toplam 475 öğrenci kayıt hakkı elde edecek.

Uzmanlar, sınav öncesi öğrenci ve velileri strese karşı uyarıyor.

Sınav öncesi ve sonrası strese girmek yenilgiyi kabul etmek anlamını taşıyor.

Uzmanlar, bu nedenle öğrencilerin strese girmemelerini sınavı kötü geçen öğrencilerin anne ve babaların da çocuklarına karşı daha dikkatli olmaları tavsiyesinde bulundu.

Sınav esnasında bayılan, sınav sonrası da evden kaçan veya kendini eve kapatanların olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, "Bu olumsuzlukların kaynağı sınav kaygısı, sınav stresidir." dedi.

Stresi, yer değiştirme, istila ve yenilgi olarak tanımlayan uzmanlar, şunları söyledi:

"Uyur kalırsam, yetişemezsem, sınavda başıma bir şey gelirse, sorular çok zor olur da yapamazsam ailem ne der, arkadaşlarımın, öğretmenlerimin yüzüne nasıl bakabilirim gibi düşünceler adayın kafasını istila eder. Aşamaları belli olan, mekanik sınav süreci birden psikolojik bir boyut kazanıverir. Aday sınava giderken trafiğin akışına dikkat edeceğine, sorular zor gelirse ne yaparım, kaybedersem düşünceleriyle uğraşırken, kaza riskiyle karşı karşıya kalır, kendine yeni stres kaynağı oluşturur. Bir matematik sorusu çözerken, dört işlemle uğraşması gerekirken, gene ya kazanamazsam, aile ne der düşüncesiyle uğraşır. Görüldüğü gibi farkında olmadan adayın düşünceleri yer değiştirmiş, belirsizlik oluşmuş, stres artmıştır. Kaygı, stresin tersi vurdumduymazlık, umursamazlık, aymazlık, boş vermişliktir. Aslında bunlar stresten daha tehlikeli şeylerdir. Çocukların zorluklar karşısında, 'Neden pes edecekmişim, neden kaybedeyim ki başaramazsam ailem ne der.' gibi duyarlılık gösteren psikolojik hal, daha çok tercih edilmesi gereken bir durumdur."

Sınavda stresi yenmek için bazı ip uçları da veren uzmanlar, adayın yapması gerekenleri ertelememesi, bahaneler üretmemesi gerektiğini belirtti.

Sınav esnasının bahane bulma ve erteleme zamanı olmadığını belirten uzmanlar, sınavın yapısı gereği adayın, sınavla baş başa, yardımsız, yardımcısız, soruları çözmek durumunda olduğunu bilmesi gerektiğini ifade etti.

Adayın kendine güvenmesi ve sorumluluk alması gerektiğini savunan ızmanlar "Normal bir sürecin sonucu olarak, bilgi ve performans ölçümünden ibaret olan sınava farklı anlam yüklememelidir. Sınavı psikolojik boyuta taşımamalıdır." dedi

Sınav öncesi ve sonrası asıl görevin ailelere düştüğünü ifade eden uzmanlar; ailelerin, söz ve davranışlarıyla çocuklarını rahatlatması gerektiğini hatırlattı. Sınav gününü, çocuğuyla hesaplaşacağı gün olarak görmemesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, adayın, sınav sonunda ne puan alırsa alsın ilkokulun bittiğini unutmaması gerektiğini , bunun bir başarı olduğunu dile getirdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler