• BIST 9889.67
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Lefkoşa 28 °C
  • Mağusa 31 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 28 °C
  • İskele 31 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

LAÜ’de “Ağız ve Diş Sağlığı”nın önemi anlatıldı

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından “Ağız ve Diş Sağlığı Tedavilerinde Son Gelişmeler” konulu panel düzenlendi.
LAÜ’de “Ağız ve Diş Sağlığı”nın önemi anlatıldı

LAÜ Rauf Raif Denktaş Konferans Salonu’nda, başkanlığını LAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dt. Eşref Vaiz’in yaptığı panele, Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Oğuz Oran, Doç. Dr. Atakan Kalender ve  Doç. Dr. Ufuk Ateş konuşmacı olarak katıldılar.

Panelin açılış konuşmasını yapan Dt. Eşref Vaiz, konuşmasında paneli 22 Kasım Dünya Diş Hekimleri Günü nedeniyle düzenlediklerini, bu vesileyle diş hekimliği ve ağız sağlığı konusuna dikkat çekmeyi amaçladıklarını belirterek, diş organı konusunda bilinçsizlikler olduğunu ifade etti. Vaiz, halk arasında ‘ağrıyan dişin çekilmesi gerektiği’ konusunun yaygın olarak konuşulduğunu, fakat bunun yanlış bir davranış olduğunu, diğer organlara gösterilen özenin dişe de gösterilmesi gerektiğini belirterek, ağız ve diş bakımının sürekli hale getirilmesinin ve korunmasının diğer organlar kadar önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu konuda bilinçli olmalıyız ve çevremizi de bilinçlendirmeliyiz” dedi.

Kalender: Diş hekimi aynı zamanda doktor, mühendis ve zanaatkardır

Diş hekimini, hasta baktığı ve tedavi ettiği için bir hekim, doktor, üç boyutlu düşündüğü ve geometrik tasarımlar yaptığı için bir mühendis ve yaratıcılık özelliği olduğu için de bir zanaatkar ve sanatçı olarak tanımlayan Kalender, diş hekimlerinde olması gereken özellikleri el becesi, el ve göz koordinasyonu, üç boyutlu görebilme ve düşünebilme becerisi, renk algısı, sosyal iletişim, doktor ve hasta iletişimi, yaratıcılık yetenekleri, beden gücü, teknolojiyi yakından takip etmesi ve kendini geliştirme olarak sıraladı. Kalender, tedavi yöntemleriyle alakalı videolar izleterek, dişi nasıl temizlediklerini ve diş ağrılarını nasıl tedavi ettiklerini açıkladı.

Ateş: Diş tedavisi korkulacak bir tedavi değil

Paneldeki konuşmasında ağız ve çene cerrahisi konusunda kapsamlı bir sunum  gerçekleştiren Ateş, çok fazla restorasyonla düzeltilemeyecek, madde kaybı olan ve eksik dişlerde, kemik, iskeletsel bozuklarda  ağız ve çene cerrahisinin devreye girdiğini ifade etti. Öğrencilerin bu yaşlarda 20 yaş dişlerinin çıktığını, diş tedavisinin aslında hiç korkulacak bir tedavi olmadığını, rutin diş kontrollerini yapmalarını öneren Ateş, diş çürüklerinin aslında bir çok sistematik hastalığın ilk belirtileri olduğuna dikkat çekerek, çürük dişleri nasıl tedavi ettiklerini ve çürük dişlerin hastaya yaşattığı dezavantajları örneklerle anlattı. Ateş, dişsiz hastalar için protez altyapısını hazırladıklarını, hastaların diş eksikliği çekmemesi için kullanılan ve başvurdukları yöntemleri vaka örnekler ile açıkladı.

 

Ozan, geçmişten günümüze diş tedavisini örneklerle aktardı

Protez diş tedavisinde kullanılan malzemeleri ve cihazları anlatan Ozan, fonksiyonel ve estetik olarak, geçmişte dişin nasıl tedavi edildiğini ve modern tedavi yöntemlerini açıkladı. Diş protezinin tarihsel gelişimini örneklerle anlatan Ozan, dişte renklendirme yapımını, hastaların sararmış dişlerini nasıl beyazlattıklarını, yeni aletlerle dişleri nasıl temizlediklerini ve modern tedavi tekniklerini video sunumları ile öğrencilere aktardı. Son olarak Ozan, gelişmiş yöntemlerle protez ve estetikte kullanılan teknolojilerden ve dişteki porselen uygulamalardan söz etti.

Panel sonunda Vaiz tarafından konuşmacılara aktardıkları bilgilerden dolayı teşekkür belgesi takdim edildi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler