• BIST 9937.32
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Lefkoşa 27 °C
  • Mağusa 29 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 27 °C
  • İskele 29 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Son Dakika: Cittaslow tartışması... Katip Demir: "Yapılan seçim gayri yasaldır"

Cittaslow tartışması... Katip Demir: "Yapılan seçim gayri yasaldır"
Son Dakika: Cittaslow tartışması... Katip Demir: "Yapılan seçim gayri yasaldır"

Cittaslow tartışması... "Yapılan seçim gayri yasaldır"

Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir getçiğimiz gün yapılan Kuzey Kıbrıs Cittiaslow seçiminin hayri yasal olduğunu iddia etti...

Katip Demir yaptığı açıklamada "Genel Kurul 2019 yılında KKTC'de yapılacaktır. Yapılan bu seçim geçersizdir. Her iki başkanı da kınıyorum." dedi. Bu konu ülkemize zarar vermektedir.

katip_demir.jpg

YeniBoğaziçi Belediye Başkanı Katip demir

Ne olmuştu?

Kuzey Kıbrıs Cittaslow Ulusal Ağı Genel Kurulu yapıldı, Başkanlığa Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli seçildi.

Uluslararası Cittaslow örgütüne üye olan sakin şehir ünvanlı belediyeler Yeniboğaziçi, Lefke ve Mehmetçik Belediyelerinden ikisi olan Lefke ve Mehmetçik’in katıldığı genel kurul “Cittaslow 2018 hedeflerinin tartışılması, Kuzey Kıbrıs Ulusal Ağ Başkanının seçimi, Kuzey Kıbrıs Cittaslow Teknik Koordinatörünün seçimi, Fransa’da Haziran ayında düzenlenecek uluslararası genel kurulda ortak strateji belirlenmesi, Cittaslow üyelik dosyalarının ileriye götürülmesi ve yeni üyeliklerin tartışılması” gündemiyle yapıldı.

Genel kuruldan sonra basın toplantısı da düzenlendi. Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’ndeki basın toplantısına Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, KKTC Cittaslow Ağı Teknik Koordinatörü Hasan Karlıtaş ve Mehmetçik Belediyesi Cittaslow Koordinatörü Turgut Değirmencioğlu katıldı.

SARIÇİZMELİ: “CITTASLOW AĞI KUZEY KIBRIS’IN ULUSLARASI ALANDA TEMSİL EDİLDİĞİ ENDER OLUŞUMLARDAN BİRİ”

Kuzey Kıbrıs Cittaslow Ulusal Ağı Başkanı ve Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, KKTC’nin Cittaslow ağında 3 üyeyle temsil edildiğini ve 11 Aralık 2016’da Mehmetçik’te, Uluslararası Cittaslow örgütü yetkililerinin de katıldığı toplantıda Kuzey Kıbrıs ağı başkanlığa Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir’in seçildiğini hatırlattı.

Sarıçizmeli, bu ağın, Kuzey Kıbrıs’ın uluslararası alanda temsil edildiği ender oluşumlardan biri olması nedeniyle önem taşıdığını söyledi.

Sarıçizmeli, uluslararası Cittaslow ağında 200’ün üzerinde üye belediye bulunduğunu, Cittaslow’un hem belediyecilik, hem ülkelerin gelenek, görenek ve kültürlerini yaşatabilmesi hem de turizm modeli olarak önem kazandığını anlattı.

KKTC’de üye sayısının artması için hem kendilerinin hem devlet hem de ağ temsilcilerinin önemli görevler yaptığını kaydeden Cemil Sarıçizmeli, Cittaslow Tüzüğü gereği, öncü ve lider pozisyondaki ağ başkanının da önemli görevleri bulunduğunu ifade etti.

mehmetcik-citta-slow-market.jpg“OLMAMIZ GEREKEN NOKTADAN UZAKTAYIZ”

Sarıçizmeli, “Maalesef ağımız istenilen performansı bir türlü yakalayamamıştır ve bugün olmamız gereken noktadan uzaktayız. Ben ve Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, bunun giderilmesi, ağın ilerlemesi ve kurumsallaşması, görevlerini yerine getirmesi için çok çaba harcadık” diye konuştu.

Tüm girişimlerine rağmen Cittaslow Kuzey Kıbrıs Ağı’nın 15 aylık sürede sadece bir kez toplantı yaptığını, bu yüzden de sürdürülebilir ve kabul edilebilir bir yapı olmaktan çıktığını dile getiren Sarıçizmeli, kendilerinin Cittaslow felsefesine ve ülkenin bundan fayda sağlayacağına inandığını vurguladı.

Cemil Sarıçizmeli, bu nedenle inisiyatif alarak ağın ve Cittaslow kentlerin büyümesi için Cittaslow Tüzüğü’nün 26 ve 27’nci maddeleri uyarınca genel kurul çağrısı yaptıklarını ve bugün de bu toplantının gerçekleştirildiğini anlattı.

“BUNDAN SONRA GÖREVİ LAYIKIYLA YAPMAK ZORUNDAYIZ”

Genel kurula, ağ başkanı ve Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir’in katılmadığını, başkanlığa kendisinin, Teknik Koordinatörlüğe de Hasan Karlıtaş’ın seçildiğini açıklayan Sarıçizmeli, bir ekip ve gönüllülük işi yürüttüklerini, bundan sonra görevi hep birlikte layıkıyla yapmak zorunda olduklarını vurguladı.

Önlerinde bu yıl Fransa’da yapılacak Cittaslow Genel Kurulu’na katılım ve 2019’da genel kurulun KKTC’de yapılması hedefleri bulunduğunu dile getiren Sarıçizmeli, yeni dönemde daha iyi çalışmalar ortaya koyma hedeflerini vurguladı.

Sarıçizmeli, soruları yanıtlarken Katip Demir’in ne ulusal ne de uluslararası koordinasyon toplantılarına katıldığını; temas kurmakta sıkıntı yaşadıkları bir dönem geçirdiklerini ve ciddi zaman kaybettiklerini söyledi.

Sarıçizmeli, Geçitkale Belediyesi’nin Cittaslow üyeliği için başvurusunu yaparak dosyasını sunduğunu ancak uluslararası ağa gönderilmediğini; aldıkları duyumlara göre Tatlısu, Lapta, Büyükkonuk ve Dipkarpaz belediyelerinin de Cittaslow üyeliği için çalışma yaptığını, tümüyle temasa geçerek gerekli çalışmaları yapacaklarını ifade etti.

KAYA: “MAALESEF BİZ 15 AYDA BİR AĞ OLMANIN GEREKLERİNİ YERİNE GETİREMEDİK”

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Cittaslow’un insan ve yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan bir anlayış olduğuna işaret ederek, 30 ülkede 250 civarında üyesi bulunduğunu, ülke ağı oluşturmak için en az 3 üye belediye gerektiğini ve ağı bulunan 20 ülkeden birinin de KKTC olduğunu söyledi.

“Ancak maalesef biz 15 ayda bir ağ olmanın gereklerini yerine getiremedik” diyen Kaya, sadece bir toplantı yaptıklarını ve sorumluluklarını yerine getiremediklerini kaydetti.

Kaya, 15 aylık kayıpları olduğunu, daha fazla zaman kaybetmemek için bugün genel kurul toplantısına gittiklerini ifade ederek, “Bundan sonra 15 ayı geri kazanıp olması gereken işleyişi yaratacağız. Yeni üyelik başvurusu yapıp dosyasını tamamlayan belediyeler var. Onlarla işlemleri de yapacağız. Yeni dönem hayırlı olsun” dedi.

KARLITAŞ: “YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI”

Kuzey Kıbrıs Cittaslow Ağı Teknik Koordinatörü Hasan Karlıtaş da konuşmasında, bugün yeni bir dönemin başladığını söyledi.

Üç belediye ve iyi bir ekip çalışmasıyla ülkenin hak ettiği güzellikleri paylaşmaya hazır olduklarını vurgulayan Karlıtaş, Cittaslow’un ülke için çok güzel ve insanların mutlu olmasını sağlayan bir kalkınma modeli olduğunu ifade etti.

CittaSlow nedir?

Cittaslow, 1999 yılında İtalya'da kurulmuş uluslararası bir belediyeler birliğidir. Kelime kökeni İtalyanca "Città (Şehir)" ve İngilizce "Slow (Yavaş)" kelimelerinin birleşmesiyle türetilen Cittaslow"Sakin Şehir" anlamında kullanılmaktadır.

Yavaş Hareketi'nin bir parçası olarak bilinmektedir. İtalya'nın dört küçük kentinin belediye başkanlarının (Bra - Francesco Guida, Orvieto - Stefano Cimicchi ve Positano - Domenico Marrone)1999 yılında bir araya gelerek Slow Food hareketini kentsel boyuta taşımak amacıyla Greve in Chianti Belediye Başkanı Paolo Saturnuni'nin önderliğinde kurulmuştur. Birliğe üye olmak isteyen kentlerin üye olabilmeleri için birliğin belirlediği kriterler üzerinden değerlendirilmesi ve Cittaslow felsefesine uygunluğu denetlenmektedir. Birlik kurulduğu zaman 59 olan bu kriterler 2013 yılında Uluslararası Bilim Komitesi tarafında yapılan bir çalışmayla güncellenmiş ve sayısı 70'e çıkmıştır. Kurulduğu ilk yıllarda İtalyan kentleri arasında yaygınlaşan hareket, günümüzde 28 ülkede 182 üyeye sahiptir.

cittaslow.jpgOrganizasyon yapısı

Cittaslow, belediyelerin üye olabildiği, Merkezi İtalya'da bulunan uluslararası bir birliktir. Birliğin merkezi İtalya'nın Orvieto kentindedir. Birlik'in üyeler arasında seçilen bir başkanı, başkan yardımcıları ve Birlik'in faaliyetlerini sürdürmekle görevli Genel Sekreteri bulunmaktadır. Birlik yerinden yönetim ilkeleri çerçevesinde Ulusal Ağlar kurmuştur. Cittaslow'a bir ülkeden 3 kentin üye olmasıyla bu 3 kent bir araya gelerek o ülkenin ulusal ağını oluşturur. Ulusal ağ oluşturan ülkeler Birliğin yönetim organı olan Uluslararası Koordinasyon Komitesinde temsil edilir.

Amaç

Cittaslow hareketinin kuruluş amacı kentlerin kendi kimliklerine sahip çıkarak küreselleşme sonucu ortaya çıkan kentlerin birbirine benzemesine, aynılaşmasının önüne geçilmesidir. Kentlerin yönetilirken yerel yemeklerine, yöresel mimarisine, geleneklerine, göreneklerin, zanaatlarına, esnafına sahip çıkılması ve desteklenmesi, birliğin üye kentler için ortaya koyduğu kriterler vasıtasıyla sağlanmaya çalışılmaktadır.

Üyelik

Cittaslow Uluslararası Birliği'ne üye olmak isteyen kentler, birliğin belirlediği 7 kriter çerçevesinde projeler geliştirmesi bu projeleri belgeleyerek bir başvuru dosyası haline getirmesi gerekmektedir. Kentler kriterler çerçevesinde faaliyetlerin üzerinden kriterlerin gerçekleştirilme oranına göre değerlendirilmekte ve puan almaktadır. Bir kentin Cittaslow olması için Cittaslow felsefesine uygun hareket etmesi, nüfusunun 50.000 altında olması ve Birlik'e sunduğu başvuru dosyası üzerinden yapılan değerlendirmeden geçer puan alması gerekmektedir. Başvuru sürecinde aday kentlere Genel Merkez'den veya Ulusal Ağlardan temsilciler giderek yerinde değerlendirme yapabilir. Cittaslow üyelik kriterleri şu alt başlıklarda yer almaktadır:

  1. Çevre politikaları
  2. Altyapı politikaları
  3. Kentsel yaşam kalitesi politikaları
  4. Tarım, turizm, esnaf ve sanatkarlara dair politikalar
  5. Misafirperverlik, farkındalık ve eğitim için planlar
  6. Sosyal uyum
  7. Ortaklıklar
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler