• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 21 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

DAÜ'de "Gebe Okulu" açılıyor

DAÜ "Bilimsel Sağlık Programı"nda Kadın Sağlığı ve DAÜ Gebe Okulu ele alındı
DAÜ'de "Gebe Okulu" açılıyor

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç’un moderatörlüğünü gerçekleştirdiği “Bilimsel Sağlık” adlı televizyon programına bu hafta DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnci Yüksel konuk oldu. Söz konusu programda Kadın Sağlığı ve DAÜ Gebe Okulu ele alındı.

 

İnsan sağlığının bir parçası olan kadın sağlığını tanımlayan Prof. Dr. İnci Yüksel, kadın sağlığının adölesan, gebelik doğurganlık ve menapoz dönemleri olarak üçe ayrıldığını açıkladı. Prof. Dr. Yüksel, hızlı fizyolojik değişimlerin yaşandığı dönemlerde kadınların bundan daha az etkilenebilmesi için koruyucu fizyoterapi uygulamalarının bulunduğundan söz etti. Gebelik dönemlerinde fizyoterapistlerin rolünü açıklayan Prof. Dr. Yüksel, toplumda gebelerin egzersiz yapmalarının doğru olmayacağı kanısı bulunduğunu ancak, bir kadın doğum uzmanının yani doktorun onayı doğrultusunda hamilelerin de fizyoterapistler önderliğinde egzersiz yapabileceğini dile getirdi. Önemli olanın kişiye özel bir egzersiz programının belirlenmesi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yüksel, bu yardımın yine fizyoterapistlerden alınabileceğini ifade etti. Hamilelere egzersizler konusunda tavsiyelerde de bulunan Prof. Dr. Yüksel, yüzme, yürüyüş ve hafif aerobiği fizyoterapistler olarak uygun gördüklerini kaydetti. Prof. Dr. Yüksel, hamilelere de seslenerek, konu hakkında eğitimi olmayan kişilerden eğitim ve danışmanlık almaktan kaçınmaları uyarısında bulundu.

 

DAÜ’de Gebe Okulu Açılıyor

DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi çatısı altında Gebelik Okulu açılacağı müjdesini veren Prof. Dr. Yüksel, halka açık hizmet sağlayacak olan okulun ne gibi programları içerdiği hakkında da bilgiler verdi. İlk üç ayını tamamlamış hamilelere fizyoterapistler eşliğinde haftada 2-3 saat egzersiz programları hazırlanacağını anlatan Prof. Dr. Yüksel, hamilelikte 28-32. haftaya gelindiğinde ise kasları doğru kullanma, doğru nefes alma, gevşeme konularında doğuma hazırlık eğitimi verileceğini dile getirdi. Gebelik okulunda ayrıca hemşireler eşliğinde emzirme eğitimleri, yeni doğan bebeklerde karşılaşılabilecek hastalıklarla ilgili bilgiler verileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Yüksel, beslenme uzmanlarından da danışmanlık hizmeti alınabileceğini belirtti. Prof. Dr. Yüksel, DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin bir ekip çalışması olarak sunacağı gebelik eğitimi sayesinde hem hamilelerin doğuma çok daha rahat ve bilinçli hazırlanabileceğinden, hem de sosyal bir ortamda aynı dönemi yaşayan diğer kadınlarla paylaşımlarda bulunabileceklerinden söz etti. Prof. Dr. İnci Yüksel, Gebelik Okulu için DAÜ Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde kabule başlandığını da ifade etti.  

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler