• BIST 10173.42
  • Altın 2445.956
  • Dolar 32.2822
  • Euro 34.9585
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 16 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 8 °C

Kadın Hastalıkları Ameliyatlarında Tercih: Laparaskopi

Kadın Hastalıkları Ameliyatlarında Tercih: Laparaskopi

Op. Dr. Barış Kaya -

Teknolojik gelişimler tıp dünyasında da kendini göstermekte, ameliyat teknolojlerinde birçok yenilik görülmektedir. Bu yenilikler sayesinde “kapalı ameliyat” olarak bilinen “laparaskopi” yöntemi ile göbek deliğinden girilerek neredeyse tüm kadın hastalıkları ameliyat edilmektedir.

Yakın Doğu Üniversitesi, Lefkoşa (Near East University,Nicosia) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan ,YDÜ Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan Op. Dr. Barış Kaya,  Laparaskopi yöntemiyle göbek deliğinden giren kamera ve karın alt bölgesinde açılan 5 mm’lik küçük kesilerden içeri sokulan aletler ile açık cerrahide yapılan neredeyse bütün kadın hastalıkları ameliyatları yapılabilmektedir dedi. Kaya, Kadın hastalıkları ameliyatlarında kullanılan eski yöntem sezeryan kesisi'nin, günümüzde tercih edilmemekte birlikte, kapalı ameliyatların kolaylıkla uygulanmakta olduğunu vurguladı.

 Op. Dr. Barış Kaya,  Laparaskopi İle Birçok Kadın Hastalığının Ameliyat Edildiğini, Rahim Alma Ameliyatında Laparaskopi uygulandığını, hastaların günlük hayatlarına kısa sürede döndüğünü, her yaştaki kadının laparaskopi ile ameliyat olabileceğinin altını çizdi. 

Laparaskopi İle Birçok Kadın Hastalığı Ameliyat Edilmekte

YDÜ Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan Op. Dr. Barış Kaya şöyle devam etti; Rahim kesesinin rahim yerine rahim tüplerinden birine yerleşmesiyle oluşan ve iç kanamaya neden olabilen dış gebelik ameliyatı, artık çocuk doğurmak istemeyen kadınların rahim tüplerini bağlama operasyonu ve halk arasında çikolata kisti olarak bilinen birçok probleme neden olabilen kistlerin ameliyatı laparaskopi ile yapılabilmektedir. Rahim tüplerinin tıkanıklığı şüphesinde ve açıklanamayan kronik karın ağrısına neden olan hastalıkların tanısında da laparaskopi kullanılmaktadır.

Rahim Alma Ameliyatında Laparaskopi Uygulanabilir

Kapalı rahim ameliyatları için gereken ortamı ve laparaskopiyle yapılabilecek ameliyatları “Laparaskopik rahim ameliyatı bu konuda deneyimli uzman ekip ile uygun modern bir ameliyathanede, laparaskopik ameliyat için gerekli olan malzemelerin bulunduğu büyük merkezlerde yapılabilmektedir. Laparaskopik rahim ameliyatı, rahimi büyüten ve kanamalara sebep olan miyomlar (halk arasında ur), menopoz sonrası geçmeyen ve tekrarlayan kanamalar, endometriozis (çikolata kisti), pelvik   iltahabi hastalık ve abseler, kronik pelvik ağrı, rahim ağzı problemleri, kanserden korunma, atipili endometriyal hiperplazi (rahim içi tabakada ileride kanser tehlikesi yaratabilen kalınlaşma) gibi durumlarda yapılabilmektedir.” şeklinde açıklamaktadır.

Laparaskopi İle Hastalar Günlük Hayatlarına Kısa Sürede Dönüyor

Op. Dr. Barış Kaya, laparaskopinin faydalarının; hastanın cildinin ve karın tabakalarının kesilmemesi, ameliyat sırasında daha az miktarda kanama olması, ameliyatlar dikiş gerektirmediğinden enfeksiyon oranının düşük olması, ameliyat sonrası ağrının daha az olması, aynı gün ağızdan gıda alınabilmesi, kozmetik olarak oldukça iyi bir görüntü oluşturması, hastaların daha erken taburcu olabilmesi ve en geç bir hafta içinde günlük aktivitelerine dönebilmesi olduğunu belirtmektedir.

Her Yaştaki Kadın Laparaskopi İle Ameliyat Olabilir

Yumurtalık kistleri çoğu kadında oluşan ve kaybolan kistlerdir. Ancak 7-8 cm’i geçtiği, 2-3 ay beklenmesine rağmen kaybolmadığı ve kist içeriğinin ultrasonla şüpheli görüldüğü durumlarda, kistlerin operasyonla alınması gerekebilir. Yumurtalık kistlerinin bazıları kendi etrafında dönerek, erken müdahale edilmezse hastanın yumurtalığının kaybına sebep olabilir. Bazı yumurtalık kistleri patlayarak iç kanamaya yol açabilir. Kist ameliyatı ve diğer kadın hastalıkları ameliyatının çoğu, çocuk yaştaki hastalardan menopozdaki hastalara kadar laparaskopik yöntemle yapılabilmektedir.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler